V Nemecku polícia zakročila proti aktivistom. Tí sú proti rozšíreniu uhoľnej bane

Nemecká polícia začala v stredu ráno s vysťahovaním klimatických aktivistov z osady v obci Lützerath, ktorú obsadili s cieľom zabrániť rozšíreniu neďalekej uhoľnej bane Garzweiler. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

11.01.2023 12:40
Nemecko Lützerath polizei aktivisti Foto: ,
Policajti stoja v tábore klimatických aktivistov v dedine Lützerath pri nemeckom meste Erkelenz 11. januára 2023.
debata (5)

„Vysťahovanie Lützerathu sa začalo,“ oznámila na sociálnej sieti polícia v meste Aachen. Takisto vyhlásila, že osobám, ktoré sa v obci nachádzajú, umožnili opustiť ju bez ďalších policajných opatrení.

Na mieste hlásili zrážky medzi aktivistami a políciou. Tá tiež uviedla, že na príslušníkov zásahových zložiek hádzali pyrotechniku a kamene.

Niekoľko sto klimatických aktivistov blokuje vstup ťažkých mechanizmov do vysídlenej dediny Lützerath, ktorú majú zrovnať so zemou z dôvodu rozšírenia hnedouhoľnej bane. Polícia v utorok začala rozoberať barikády a odtiahla aktivistov.

Policajti vynášajú demonštranta z tábora... Foto: TASR/AP, Oliver Berg/dpa
Nemecko Lützerath polizei aktivisti Policajti vynášajú demonštranta z tábora klimatických aktivistov v dedine Lützerath pri nemeckom meste Erkelenz 11. januára 2023.

Baňu Garzweiler, kde sa ťaží hnedé uhlie spaľované v neďalekých elektrárňach, majú podľa dohody, ktorú vlani uzavreli vláda spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko a energetická spoločnosť RWE, zatvoriť do roku 2030.

Spoločnosť RWE obhajuje svoje plány na ťažbu uhlia pod Lützerathom s odôvodnením, že je to potrebné na zaistenie energetickej bezpečnosti Nemecka po obmedzení dodávok zemného plynu z Ruska po jeho invázii na Ukrajinu.

Environmentálne skupiny však spomínanú dohodu odsúdili a tvrdia, že aj tak sa v dôsledku nej vyťažia a spália stovky miliónov ton uhlia. Upozorňujú tiež, že sa tým uvoľnia obrovské objemy skleníkových plynov a Nemecko následne nebude môcť splniť svoje záväzky vyplývajúce z parížskej klimatickej dohody z roku 2015.

Policajti obkľúčili klimatických aktivistov pri... Foto: SITA/AP, Rolf Vennenbernd
nemecko aktivisti protest baňa Policajti obkľúčili klimatických aktivistov pri nemeckom meste Erkelenz 11. januára 2023.

Lützerath je časťou mesta Erkelenz v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. Obec sa nachádza na okraji bane a približne 40 kilometrov severovýchodne od Aachenu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #aktivisti #baňa