Viac než 20-tisíc pracovníkov záchraniek v Anglicku a Walese vstúpilo do štrajku

Viac než 20 000 pracovníkov záchranných zdravotných služieb v Anglicku a Walese vstúpilo v stredu do štrajku. Dôvodom je spor s vládou v oblasti platov. TASR o tom informuje na základe správ staníc BBC a Sky News.

11.01.2023 15:18
štrajk Foto: ,
Ambulance workers take part in a strike in London, Wednesday, Jan. 11, 2023. Around 25,000 U.K. ambulance workers went on strike Wednesday, walking out for the second time since December in an ongoing dispute with the government over pay. (AP Photo/Kin Cheung)
debata

Záchranári, vodiči sanitiek, pracovníci, operátori telefonických stredísk a technici z odborových zväzov Unison a GMB majú štrajkovať 24 hodín.

Obyvatelia môžu očakávať zdržania pri volaniach záchrannej služby či sanitiek a zdravotnícke úrady upozorňujú na zvýšené zaťaženia Národnej zdravotnej služby (NHS). Tá vydala príslušné pokyny a upozornenia pre pacientov.

Britský minister zdravotníctva Steve Barclay ľudí vyzval, aby v stredu pri svojich činnostiach používali „zdravý rozum“, pretože tento deň bude pre záchranné služby náročný.

Odbory žiadajú zvýšenie platov, ktoré vyrovná negatívne následky inflácie. Britská vláda uviedla, že takéto zvýšenie platov si nemôže dovoliť a počas ďalších štrajkov plánuje udržať zabezpečenie služieb na minimálnej úrovni.

Priemerný ročný plat zamestnanca záchrannej služby v Anglicku bol vlani v apríli 46 643 britských libier (viac než 52 800 eur), z čoho 13 854 libier boli príplatky za prácu na zmeny a nadčasy. Pracovníci zaradení medzi podporný personál, ako sú technici a vodiči sanitiek, ktoré nie sú súčasťou rýchlej zdravotnej pomoci, zarábali v priemere 29 139 libier vrátane 7 542 libier z príplatkov.

Korona / Testovanie / Covid / Zdravotník / Čítajte aj Britské zdravotné sestry budú štrajkovať, prvýkrát po storočí
debata chyba
Viac na túto tému: #anglicko #štrajk #wales