Vallo a ďalší primátori hlavných miest V4 navštívili Kyjev

Zakladajúci členovia Paktu slobodných miest – primátori Bratislavy, Prahy, Budapešti a Varšavy navštívili v stredu Kyjev. Štvorica komunálnych politikov sa v ukrajinskej metropole okrem iného stretla so svojím kyjevským náprotivkom Vitalijom Kličkom. Jednou z hlavných tém stretnutia bolo vytvorenie platformy pre dlhodobú pomoc a obnovu ukrajinských miest.

11.01.2023 16:25 , aktualizované: 17:10
Hřib Vallo Karácsony Trzaskowski kličko Foto:
debata (15)

Bratislavský primátor Matúš Vallo na sociálnej sieti Instagram zverejnil príspevok a niekoľko fotografií, vrátane snímky z vlaku, kde je spoločne s predstaviteľmi štyroch európskych metropol. Označil pražského primátora Zdeňka Hřiba, starostu Varšavy Rafala Trzaskowského a starostu Budapešti Gergelyho Karácsonyho.

„Spolu s primátormi Prahy, Varšavy a Budapešti sme dnes v Kyjeve navštívili primátora Vitalija Klička. Ako Pakt slobodných miest chceme vytvoriť platformu pre dlhodobú pomoc a obnovu ukrajinských miest a s Vitalijom, ktorý je zároveň aj predsedom združenia ďalších ukrajinských miest, diskutujeme, ako túto novú platformu nastaviť,“ napísal Vallo. Ide o jeho prvú návštevu vojnou zasiahnutého Kyjeva.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Matúš Vallo (@matus.vallo)

„Aby sme zlepšili kvalitu aj objem rôznorodej pomoci na úrovni miest, navrhli sme “matchmaking” platformu. Ukrajinské mestá budú do systému zadávať svoje potreby a požiadavky podľa priority. Darcovské mestá budú môcť priebežne sledovať, či niektoré z požiadaviek vedia naplniť, prípadne do systému zaevidujú, ako inak vedia pomôcť,“ objasnil primátor Bratislavy.

Vedenie Bratislavy prisľúbilo Kyjevu v spolupráci s Dopravným podnikom 25 kusov 12-metrových autobusov Irisbus Citelis, ktoré Bratislava vyradila z prevádzky a nahradila modernejšími strojmi.

tank Leopard 2A4 Čítajte aj Do boja s Ruskom prichádzajú prvé západné tanky. Poľsko pošle stroje Leopard 2

Primátori metropol krajín visegrádskej štvorky mali v stredu na programe v Kyjeve aj stretnutie so zástupcom ministerstva zahraničných vecí a návštevu nemocnice pre vojnových veteránov, kde sa zotavujú účastníci bojov, a tiež návštevu vojnou poznačeného mesta Buča pri Kyjeve.

Bratislavský primátor pripomenul, že hlavné mesto SR vytvorilo a niekoľko mesiacov prevádzkovalo bod prvého kontaktu a podpory pre ľudí z Ukrajiny na hlavnej železničnej stanici, následne v spolupráci s partnermi zabezpečilo asistenčné centrum pomoci pre ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny. Okrem služieb týkajúcich sa pobytu či finančnej pomoci sú v tomto centre poskytované aj kurzy a výučba slovenského jazyka.

Vallo koncom minulého roka pozval Klička na návštevu do Bratislavy.

Ukrajinskí vojaci pri Bachmute Čítajte aj Stojí to za to? Zapochyboval Zelenskyj. Ukrajina s Ruskom bojuje o Bachmut bez zaváhania

Pre Trzaskowského je to tiež prvá návšteva Kyjeva od chvíle, čo Rusko vlani 24. februára Ukrajinu vojensky napadlo. Varšavský starosta navštívil ukrajinskú metropolu spoločne s pražským primátorom Hřibom naposledy niekoľko dní pred vypuknutím vojny.

Obaja politici vtedy vyjadrili Ukrajine solidaritu, na hraniciach krajiny sa totiž v tom čase nachádzali desiatky tisíc ruských vojakov. Kličko vtedy ich návštevu ocenil.

Hřib s Trzaskowským pri vlaňajšej návšteve ponúkli Kyjevu, aby sa pridal do takzvaného Paktu slobodných miest, ktorý od roku 2019 združuje Prahu, Bratislavu, Budapešť a Varšavu a usiluje sa o ochranu demokratických hodnôt, ako sú sloboda slova, zhromažďovania a tlače. Kličko ponuku prijal, uviedol potom Hríb v tlačovej správe.

Pakt slobodných miest vytvorili primátori Bratislavy, Prahy, Varšavy a Budapešti. V roku 2021 sa k nim pridalo ďalších 20 európskych metropol, ktoré sa prihlásili k spoločným hodnotám zoskupenia.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Vitalij Kličko #V4 #vojna na Ukrajine #matúš vallo #Zdeněk Hřib #Gergely Karácsony #Rafal Trzaskowski