Po masakre ruských vojakov má Putinova vojna nového veliteľa

Ruskej invázii na Ukrajine už nevelí Sergej Surovikin, ktorého si Moskva veľmi pochvaľovala za jeho úspechy v Sýrii, kde ruskí vojaci pomáhali prezidentovi Bašarovi Asadovi v bojoch proti povstalcom. Generála, ktorého v októbri 2022 vymenovali do funkcie veliteľa ruských síl na Ukrajine, odvolali z funkcie.

11.01.2023 17:34
gerasimov Foto: ,
Náčelník generálneho štábu ruskej armády Valerij Gerasimov.
debata (160)

O zmene informovalo v tlačovej správe ruské ministerstvo obrany s tým, že túto funkciu prevzal náčelník generálneho štábu ruskej armády Valerij Gerasimov. Tento krok urobil minister obrany Sergej Šojgu. „Rozhodnutie súvisí s rozšírenou škálou úloh v rámci špeciálnej vojenskej operácie a tiež s potrebou tesnejšej interakcie jednotlivých vojsk a so zvýšením kvality zabezpečenia, velenia a riadenia," uviedol rezort obrany. (Termín špeciálna vojenská operácia Moskva používa na označenie vojny proti Ukrajine.)

Zásadná zmena nastala desať dní po masakre ruských vojakov, ktorých zlikvidovala ukrajinská armáda. K útoku došlo v Makijivke, čo je mesto, ktoré sa nachádza pri Donecku na východe Ukrajiny. Kyjev tvrdí, že pri raketovom útoku sa podarilo zabiť až 400 Rusov. Útok bol zacielený na tamojšiu školu, ktorú ruské vojsko využívalo ako kasárne pre mobilizovaných Rusov, ktorých zrejme čoskoro plánovalo poslať na front. (Makijivka je len zhruba 15 kilometrov vzdialená od línie bojov.)

Russia Ukraine War Čítajte viac Šesťsto zabitých Ukrajincov v Kramatorsku? Kremeľ sa tvári, že tomu verí

Ruské ministerstvo obrany po Novom roku priznalo, že ukrajinský raketový útok na Makijivku umožnili samotní ruskí vojaci. Porušili totiž zákaz používania mobilných telefónov, čím umožnili Ukrajincom, aby ich lokalizovali. Moskva vyčíslila počet zabitých Rusov v Makijivke na 89.

Po vymenovaní Surovikina za veliteľa operácie sa zintenzívnilo ruské ostreľovanie dôležitých bodov ukrajinskej infraštruktúry, a to nehľadiac na fakt, že išlo o civilné objekty. Rusi sa od jesene začali čoraz viac zameriavať na likvidáciu energetických cieľov na ukrajinskom území, čo opakovane vedie k závažným výpadkom v dodávkach elektriny.

So Surovikinom sa spája aj veľký neúspech: v novembri minulého roku bol nútený súhlasiť so stiahnutím ruských vojakov z okupovaného mesta Cherson, pretože jeho muži už nemali šancu udržať ho pod svojou kontrolou pred postupujúcou ukrajinskou armádou.

Nedávno si Surovikin pripísal ešte väčšiu blamáž: masaker v Makijivke, ktorý vyvolal v Rusku búrku nevôle. Je veľmi pravdepodobné, že za rozhodnutím nahradiť Surovikina Gerasimovom je šéf Kremľa Vladimir Putin. Jeho invázia na Ukrajinu, ktorá trvá už bezmála jedenásť mesiacov, sa nevyvíja podľa jeho predstáv: Rusko vo februári minulého roku predpokladalo, že jeho vojsko obsadí Kyjev do dvoch týždňov od začatia invázie a k moci dosadí bábkovú vládu, ale opak je pravdou.

Ukrajinskí vojaci pri Bachmute Čítajte viac Stojí to za to? Zapochyboval Zelenskyj. Ukrajina s Ruskom bojuje o Bachmut bez zaváhania

© Autorské práva vyhradené

160 debata chyba
Viac na túto tému: #Valerij Gerasimov #vojna na Ukrajine #Sergej Surovikin