Pavel a Nerudová si v televíznej debate vymenili darčeky, Babiš neprišiel

Spolufavoriti českých prezidentských volieb Petr Pavel a Danuše Nerudová si v televíznej debate pred prítomným publikom na stanici CNN Prima News v stredu večer vymenili darčeky.

11.01.2023 23:23
Nerudová Pavel Foto: ,
Prezidentskí kandidáti Danuše Nerudová a Petr Pavel.
debata (10)

České médiá upútalo, že bývalý generál priniesol bývalej rektorke brnianskej Mendelovej univerzity flanelovú košeľu, ona zas jemu „čokoládu na obalenie nervov“. Tretí favorit, expremiér Andrej Babiš, do diskusie neprišiel.

„Flanel sa nechcene stal symbolom mojej kampane. Keď si budete napríklad na chate užívať voľný čas, užite si ho vo flanelovej košeli,“ povedal na úvod debaty Pavel predtým, ako Nerudovej podal zabalenú košeľu. Tá si ju síce prevzala, ale poznamenala, že flanel ju už detstve svrbel a nevie, „či ho bude rehabilitovať“.

Táto látka sa stala súčasťou generálovej kampane vďaka jednoduchému rýmu Pavel – flanel. Bývalý predseda vojenského výboru NATO v debate zopakoval, že jeho nedávny výrok o tom, že v prípade víťazstva v prezidentských voľbách by Nerudovú prijal ako účtovníčku, bol v skutočnosti dezinterpretovaný.

Web Babis Pavel Nerudova Čítajte viac Česi nebudú mať chudobnú hlavu štátu

Nerudová sa po medializácii výroku urazila a zdôraznila, že nikdy nevystupovala ako expertka na účtovníctvo, ale na rozpočet. Následne Pavel korigoval tento údajne dezinterpretovaný výrok tak, že by ju si zobral ako poradkyňu. Darček v podobe flanelovej košele mal vraj tento incident odčiniť.

Pavel podľa webu CNN Prima News priniesol darček aj neprítomnému Babišovi. Na jeho stolček položil červenú šiltovku s nápisom „generál“ – vraj preto, že má rád červené čiapky. Poznamenal, že sa teší na štvrtkový podraz, a významne sa pozrel na Babišov stolček.

Vo štvrtok večer je na programe v televízii Nova posledná televízna debata pred prvým kolom prezidentských volieb, ktoré prebehne v piatok a v sobotu.

Andrej Babis portret Čítajte viac Babiš pre Pravdu: Ako prezident by som nebol bábkou záujmových skupín

Drive-in hlasovanie

V prvom kole prezidentských volieb v Česku mohli v stredu hlasovať ľudia, ktorí sú v izolácii s koronavírusom. Hlasovať mohli z auta medzi 8.00 h a 17.00 h na volebných stanovištiach na piatich miestach v Prahe a po jednom v každom okrese. Záujem bol však podľa českých médií minimálny.

Podľa serveru Novinky.cz volilo v Prahe niekoľko desiatok ľudí, v Olomouckom kraji ich bolo iba zopár. „Celkovo v kraji volilo sedem ľudí,“ povedala denníku Právo Hana Kamasová z regionálnej samosprávy v Olomouci krátko po zatvorení hlasovacích stanovíšť. V Juhomoravskom kraji hlasovalo podľa webu Seznam Zprávy do 13.00 h iba 15 ľudí, z toho ôsmi v Brne.

„Celkový počet nakazených voličov nie je vysoký, takže nepredpokladáme, že voličov bude toľko ako v minulých rokoch,“ povedal Seznamu Zprávam zapisovateľ volebnej komisie na pražskej Letnej.

Nízke počty nakazených potvrdzuje aj ministerstvo zdravotníctva. Za uplynulý týždeň malo v Česku pozitívny test na koronavírus iba 2 700 ľudí. Tento spôsob hlasovania bol v stredu otvorený iba pre ľudí, ktorí sa mohli preukázať potvrdením o pozitívnom teste na ochorenie COVID-19. Alternatívne mohli vyplniť čestné vyhlásenie.

Z auta mohli voliť ľudia s covidom iba v stredu. Do prenosnej urny však budú môcť hlasovať aj v piatok a v sobotu počas riadneho hlasovania.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #české prezidentské voľby