Bidenov dom ukrýval tajné vládne dokumenty. Prezident to priznal, prípad prevezme zvláštny vyšetrovateľ

V súkromnom dome amerického prezidenta Joea Bidena vo Wilmingtone v štáte Delaware sa našli tajné dokumenty pochádzajúce z čias, keď bol viceprezidentom v administratíve Baracka Obamu. Potvrdil to vo štvrtok Biely dom.

12.01.2023 05:41 , aktualizované: 20:16
Joe Biden Foto: ,
Americký prezident Joe Biden
debata (20)

Americký minister spravodlivosti Merrick Garland dnes menoval nezávislého prokurátora pre vyšetrovanie nálezu utajovaných dokumentov. „Podpísal som dokument o vymenovaní Roberta Hura zvláštnym prokurátorom,“ uviedol Garland s tým, že Hur bude vyšetrovať, či nedošlo k porušeniu zákona. Hur sa v minulosti zaoberal okrem iného prípadmi týkajúcimi sa terorizmu či podvodov.

Údajne neveľký počet dokumentov podľa vyjadrenia Bieleho domu našiel tím prezidenta Bidena v garáži a jedna strana sa našla aj vo vedľajšej miestnosti.

Biden priznal, že v jeho „osobnej knižnici“ a skladovacích priestoroch v jeho dome vo Wilmingtone v štáte Delaware sa našlo „malé množstvo“ dokumentov s označením „tajné“, pochádzajúcich z jeho viceprezidentského obdobia. Biden zdôraznil, že v súvislosti s nálezom „plne“ spolupracuje s ministerstvom spravodlivosti.

Prezident neuviedol, kedy sa našli tajné dokumenty v jeho dome. Povedal iba, že jeho právnici dokončili v stredu večer prehliadku domácich priestorov, kde by sa nejaké dokumenty mohli nachádzať.

Ide už o druhý podobný prípad. V tom prvom sa v Bidenovej bývalej kancelárii vo Washingtone našli tajné vládne dokumenty z doby, keď bol viceprezidentom. Prípad preveruje americké ministerstvo spravodlivosti aj Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).

Prvá skupina utajených materiálov objavená v novembri zahŕňa približne desať dokumentov. Kde a kedy presne sa našla druhá skupina dokumentov, koľko ich je, ani čo obsahujú, zatiaľ nie je jasné. Podľa NBC ale Bidenovi spolupracovníci od novembrového nálezu pátrajú po tom, či utajované dokumenty nezostali aj inde ako v jeho bývalej viceprezidentskej kancelárii.

biden, obrador Čítajte viac Biden ako Trump: Tajné vládne dokumenty si nechal pre seba

Podľa The New York Times však nie sú zodpovedané kľúčové otázky ohľadne týchto nálezov: čo je obsahom dokumentov, kto ich tam dal a či ich prezident alebo jeho poradcovia čítali aj po tom, čo opustil funkciu prezidenta.

Americké zákony stanovujú, že všetky prezidentské aj viceprezidentské dokumenty musia byť odovzdané Národnému archívu. Preverenie aktuálneho prípadu zo strany ministerstva spravodlivosti by malo odpovedať okrem iného na to, prečo sa tak nestalo a ako sa dokumenty dostali z Bieleho domu. Biden bol viceprezidentom Baracka Obamu v rokoch 2009 až 2017.

Po tom, ako sa informácie o náleze prvej skupiny dokumentov objavili tento týždeň na verejnosti, vyjadril Biden „prekvapenie“ a povedal, že nevie, čo v spisoch je. Kvôli neodovzdaniu dokumentov Národnému archívu teraz čelí kritike republikánov, zvlášť keď v minulosti za nezodpovedného označil exprezidenta Donalda Trumpa, ktorý mal vo svojej floridskej rezidencii množstvo utajovaných dokumentov z doby svojho prezidentstva.

Kvôli tomu vlani v prípade Trumpa, ktorý ich odmietal odovzdať, dokonca zasahovala FBI a dokumenty mu odobrala.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #USA