323. deň: Rusi pália z diel menej. Pád Surovikina naznačuje, že boje nejdú podľa predstáv Kremľa

Ruská delostrelecká paľba poklesla v niektorých ukrajinských oblastiach o 75 percent, čo je historické minimum od začiatku invázie, uviedla americká CNN. Podľa ISW zase neschopnosť Ruska riešiť nedostatok munície tento rok zrejme zabráni udržať pôvodný rozsah útočných operácií na východnej Ukrajine. Jeden z dvoch nezvestných britských dobrovoľníkov, ktorí sa stratili na Ukrajine, je pravdepodobne mŕtvy.

12.01.2023 06:00 , aktualizované: 23:24
Soledar, vojna na Ukrajine Foto: ,
Ukrajinský vojak ukazuje na kúdoly dymu na svojej pozícii na frontovej línii pri Soledare (Donecká oblasť, Ukrajina, streda 11. januára 2023).
debata (746)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje už 323. deň
  • Ukrajinské ozbrojené sily bojujú o udržanie si moci nad mestom Soledar
  • Kyjev tvrdí, že v Soledare zlikvidoval naraz stovku Rusov
  • ISW: Rusom dochádza munícia. Na východe sa ich ofenzíva spomalí
  • Vagnerovci tvrdia, že mŕtveho našli nezvestného britského zdravotníka
  • Briti: Výmena veliteľa je dôkazom, že Kremeľ nenapĺňa svoje ciele

VIDEO: Vyzvú britské tanky Challenger 2 na Ukrajine Rusov?.

Video
Ukrajinskí vojaci ošetrujú zraneného vojaka v...
Ukrajinskí vojaci ošetrujú zraneného vojaka v...
+4Generálplukovník Oleksandr Syrskyj dáva...

23:24 Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok oznámilo, že na svoj sankčný zoznam pridalo 36 britských politikov, členov bezpečnostných síl a novinárov. Ruský rezort diplomacie uviedol, že Briti boli na zoznam pridaní v reakcii na „protiruskú politiku britskej vlády“.

„Zámerným odmietnutím kreatívneho a konštruktívneho dialógu pokračuje Londýn v politike konfrontácie a – v spolupráci s Washingtonom – aj v šírení nepravdivých informácií o Rusku, čím podnecuje rusofóbiu,“ uviedlo ruské ministerstvo. Rezort nezverejnil konkrétne mená Britov, na ktorých sú zamerané najnovšie sankcie. Uviedol len, že sú medzi nimi aj vládni ministri. Do Ruska majú zakázaný vstup. (news.sky.com, tas­r)

23:21 Ukrajinským vojakom, ktorí bránia obkľúčené mestá Bachmut a Soledar, prídu na pomoc posily i dodávka potrebných zásob. Vo štvrtok to na zasadnutí generálneho štábu v Kyjeve vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Chcem zdôrazniť, že jednotky brániace tieto mestá dostanú strelivo a všetko potrebné, a to načas a bez omeškania,“ uviedol Zelenskyj.

Ruské jednotky sa už niekoľko týždňov snažia dobyť kľúčové mestá ležiace na ukrajinskej obrannej línii vrátane Bachmutu a Soledaru v Doneckej oblasti. Ruská súkromná armáda Vagnerova skupina už tento týždeň vyhlásila, že jej bojovníci dobyli celý Soledar, ale ministerstvo obrany v Moskve, naopak, uviedlo, že boje o mesto stále pokračujú. Dobytie Vagnerovcami poprela aj Ukrajina.

Ukrajina Rusko Vojna Invázia soledar Čítajte viac Podľa Zelenského aj ruskej armády sa v Soledare stále bojuje. Prigožin deklaruje dobytie mesta

Obe znepriatelené strany priznali v bojoch o obe mestá veľké straty. Soledar sa nachádza desať kilometrov severne od Bachmutu, ktorého dobytie zrejme zostáva hlavnou operačnou úlohou ruskej armády. Útok ruských jednotiek na Soledar je pokusom obísť Bachmut zo severu a narušiť zásobovacie trasy slúžiace ukrajinskej armáde.

Ruská strana má zrejme záujem ovládnuť aj vstupy do 200 kilometrov dlhých opustených tunelov soľných baní, ktoré vedú pod touto oblasťou. Obe strany sa obávajú, že ich nepriateľ môže použiť na prienik do tyla. (afp, dpa, tasr)

22:53 Hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat varoval vo štvrtok pred hrozbou raketových útokov z územia Bieloruska. Vyjadril sa tak deň po tom, ako prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Ukrajina musí byť na svojich hraniciach s Bieloruskom „pripravená“.

Ihnat vo štvrtok v ukrajinskej televízii povedal, že raketové útoky na Ukrajinu boli v ostatnom čase vykonané z územia Ruska alebo z okupovaných oblastí Ukrajiny. Zároveň však podotkol, že územie Bieloruska je neustále využívané ruskými vojskami, ktoré tam vykonávajú rôzne manévre a nasadili tam napríklad aj špeciálne lietadlá ruských vzdušno-kozmických síl.

„Takže hrozba je tam vždy,“ uviedol Ihnat a pripomenul, že práve z územia Bieloruska bola na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu odpálená väčšina ruských balistických rakiet. Kyjev sa obáva, že Rusko by mohlo využiť územie Bieloruska ako východiskový bod pre vyslanie svojich síl do útoku na severozápad Ukrajiny či dokonca smerom na Kyjev.

Rusko a Bielorusko posilnili v ostatnom čase svoje spoločné jednotky v Bielorusku. Od budúceho pondelka sa tam chystajú usporiadať spoločné letecké cvičenia. (tasr, theguardian.com)

22:30 Vojenský súd v ruskom meste Rostov na Done odsúdil vo štvrtok aktivistu za práva krymských Tatárov a duchovného Raifa Fevzijeva na 17 rokov väzenia. Fevzijev bol uznaný za vinného zo sprisahania s cieľom uchopiť moc a z organizovania činnosti teroristickej skupiny.

Rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) s odvolaním sa na krymských aktivistov spresnila, že prvé tri roky trestu má Fevzijev stráviť vo väzenskej cele a zvyšok vo väzenskom tábore. Súd dodal, že po prepustení bude Fevzijev ešte 18 mesiacov pod dohľadom.

Fevzijev, ktorý je imámom moslimskej komunity na Kryme, odmietol všetky obvinenia a uviedol, že prípad proti nemu bol vykonštruovaný ruskou políciou. Zložky ruskej FSB dosadené na Krym zatkli Fevzijeva v auguste 2022 spolu s ďalšími štyrmi krymskotatárskymi aktivistami. Ich zatknutiu predchádzali policajné prehliadky ich domov. Ukrajinské vedenie vtedy zatknutie Fevzijeva a jeho druhov odsúdilo, pričom prezident Volodymyr Zelenskyj tento krok označil za hrubé porušenie ľudských práv.

Rovnaký súd v Rostove na Done odsúdil v stredu iných piatich krymských Tatárov na dlhoročné tresty odňatia slobody za členstvo v náboženskej skupine Hizb ut-Tahrir (Strana oslobodenia), ktorá je v Rusku zakázaná a označovaná za teroristickú organizáciu, ale na Ukrajine je legálna.

Od roku 2014, keď Rusko nezákonne anektovalo Krymský polostrov, stíhali ruské orgány už desiatky krymských Tatárov, a to na základe rôznych obvinení, ktoré organizácie na ochranu práv označili za vykonštruované. Skupiny na ochranu ľudských práv a západné vlády označujú kroky Ruskom dosadených orgánov na Kryme za represie, ktoré sa zameriavajú nielen na príslušníkov komunity krymských Tatárov hovoriacich turkickým jazykom, ale aj na ďalších ľudí, ktorí sú proti anektovaniu polostrova Ruskom na základe medzinárodne neuznaného referenda. (rferl.org, tasr)

19:00 Chce dať impulz vlečúcej sa vojne proti Ukrajine? Zlepšiť koordináciu inváznych síl? Vykázať do patričných medzí jastrabov, nevyberane obviňujúcich armádne velenie z neschopnosti? Alebo ide len o zúfalý ťah v zmysle „škatule, hýbte sa“, ktorý má zakryť celkovú bezradnosť? Vladimir Putin zmenami na kľúčových veliteľských postoch zadal analytikom ťažkú úlohu: uhádnuť, čo svojím nečakaným krokom mieni dosiahnuť.

Surovikin, Putin Čítajte viac Generálska rošáda. Čo ňou Putin sleduje?

18:40 Na riziká, ktoré by nadchádzajúce české prezidentské voľby mohli znamenať pre Ukrajinu, upozornil na svojom webe v európskej prílohe denník Ukrajinská pravda.

Babiš Čítajte viac Babiš ako prezident by bol zlou správou pre Ukrajinu, píše ukrajinský denník

17:50 V Rusku sa možno zvýši horná veková hranicu pre občanov, ktorých budú už túto jar odvádzať do ozbrojených síl. V rozhovore pre oficiálne parlamentné noviny to povedal predseda branného výboru ruskej Štátnej dumy Andrej Kartapolov. Uviedla to vo štvrtok agentúra Reuters.

Kartapolov dodal, že zároveň bude z 18 na 21 rokov zvýšená dolná veková hranica, avšak po „prechodnom období“ trvajúcom jeden až tri roky.

Ruský prezident Vladimir Putin v decembri podporil návrhy ministerstva obrany na zvýšenie vekového rozpätia pre povinnú vojenskú službu tak, aby pokrývalo ruských občanov vo veku 21 – 30 rokov namiesto súčasných 18 – 27 rokov. Podľa kritikov však návrh prechodného obdobia je pokusom ruských úradov zvýšiť počet Rusov spôsobilých pre odvod do vojenskej služby, aby sa „zaplátal“ masívny nedostatok vojakov, ktorý je výsledkom veľkých strát vo vojne na Ukrajine.

16:42 Zástupcovia Ruska a Ukrajiny v stredu počas rozhovorov v Turecku nedosiahli novú dohodu o výmene vojnových zajatcov. Vo štvrtok to pre agentúru AFP uviedla ruská ombudsmanka pre ľudské práva Tatiana Moskaľkovová, ktorá sa v Ankare stretla so svojím ukrajinským kolegom Dmytrom Lubincom. Dodala, že jej predchádzajúce vyjadrenia o výmene zajatcov boli nesprávne interpretované.

AFP podotkla, že Rusko a Ukrajina v čase vojny, ktorú rozpútala Moskva 24. februára, udržiavajú len málo priamych kontaktov — rokovania o výmene väzňov sú jedny z mála z nich.

Po rokovaní v Ankare turecké štátne médiá citovali Moskaľkovovej vyjadrenie na tlačovej konferencii, že s Lubincom sa dohodli na výmene „viac ako 40 väzňov“ z každej strany. Vo štvrtok však pre AFP spresnila, že tieto slová sa týkali počtu osôb, ktoré si obe strany už vymenili.

Ako ďalej uviedla, že s Lubincom si v rámci prípravy na možnú budúcu výmenu odovzdali zoznamy zranených zajatých vojakov. Zopakovala, že „k takýmto výmenám dochádza neustále. Tieto dohody uzatvára armáda a my s ňou spolupracujeme“.

Konštatovala tiež, že Moskva aj Kyjev majú záujem o budúce kontakty medzi svojimi komisármi pre ľudské práva, informovala agentúra Reuters. Podľa nej názoru Ukrajina zaujala pragmatický postoj a je pripravená na dialóg.

16:19 Ruský súd uložil päťročný väzenský trest 24-ročnému profesionálnemu vojakovi za to, že odmietol bojovať na Ukrajine. Oznámili to vo štvrtok ruské úrady, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. Vojak, ktorý sa „odmietol zúčastniť na špeciálnej vojenskej operácii“, sa vlani v máji nenahlásil do služby. Polícia tohto vojaka menom Marseľ Kandarov vypátrala v septembri, uvádza tlačová služba súdov v Baškirsku – ruskej republike ležiacej v oblasti južného Uralu.

Ruský vojenský tribunál v samostatnom vyhlásení uviedol, že Kandarova odsúdil na päť rokov väzenia za to, že sa viac ako mesiac vyhýbal vojenskej službe.

Agentúra TASS pritom v stredu informovala, že ruský vojenský tribunál odsúdil na päť rokov a šesť mesiacov väzenia aj ruského vojaka, ktorý sa dostal do sporu s dôstojníkom. Odsúdený muž údajne vyjadril nespokojnosť s výcvikom mužov mobilizovaných mimo Moskvy a následne dôstojníkovi fúkol do tváre cigaretový dym, čo medzi mužmi vyvolalo potýčku.

Video z ich hádky začalo kolovať na internete a zachytáva, ako sa odsúdený vojak sťažuje na chabý výcvik, pričom používa vulgarizmy a vojenské cvičenie nazýva „imitáciou“.

15:40 Delegácia vedená zástupcom veliteľa ruských vojsk na Ukrajine Olegom Saľukovom navštívila vo štvrtok Bielorusko, aby preverila bojovú pripravenosť tamojších spoločných ozbrojených síl. Oznámilo to bieloruské ministerstvo obrany, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Saľukov navštívil Bielorusko deň po tom, čo bol v rámci posledných zmien v ruskom vojenskom vedení vymenovaný za jedného zo zástupcov nového veliteľa ruskej armády na Ukrajine Valerija Gerasimova.

Rusko a jeho spojenec Bielorusko posilnili svoje spoločné vojenské zoskupenie na území Bieloruska, kde sa budúci pondelok začne aj vojenské cvičenie ich spojených vzdušných síl. Toto cvičenie je jednou z vojenských aktivít, pri ktorých Kyjev upozorňuje, že by ich Rusko mohlo využiť na začatie novej pozemnej invázie z Bieloruska do severnej časti Ukrajiny.

Zelenskyj preto aj počas stredajšej návštevy zápodoukrajinského mesta Ľvov vyzval ukrajinských vojakov, aby „boli pripravení na hraniciach aj v regiónoch“ ležiacich blízko Bieloruska na možný ruský útok zo severu. Ak by Rusko znovu otvorilo front na severe, prinútilo by Kyjev rozložiť svoje sily, ktoré sa už celé mesiace sústreďujú na boje prebiehajúce na juhu a východe Ukrajiny, analyzuje Reuters.

14:50 Ukrajina vo štvrtok oznámila, že jej ozbrojené sily bojujú o udržanie si moci nad mestom Soledar v Doneckej oblasti na východe krajiny, ale situácia je tam stále „ťažká“. Podľa námestníčky ukrajinského ministra obrany sú boje v meste „zúrivé“ a opísala ukrajinských vojakov ako „zúfalo bojujúcich“, ale prejavujúcich „maximálnu odolnosť a hrdinstvo“.

Ukrajina soledar Čítajte viac Cesty do Soledaru sú posiate mŕtvymi Rusmi. Ukrajinci zúfalo bojujú o udržanie si kontroly nad mestom

14:45 Rusko chce zvýšiť počet vojakov zapojených do vojny na Ukrajine. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to povedal vysoký predstaviteľ generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl Oleksij Hromov.

„Na realizáciu svojich agresívnych plánov ruské velenie oznámilo rozsiahle opatrenia na reformu ozbrojených síl. Najmä zvýšenie celkového počtu na 1,5 milióna ľudí a vytvorenie minimálne 20 nových divízií,“ uviedol Hromov.

Podľa Hromova tieto plány naznačujú zámer Kremľa zapojiť sa do dlhodobej konfrontácie a prípravy na vedenie rozsiahlych nepriateľských akcií. Realizácia týchto plánov si podľa neho vyžiada značné časové, finančné a ekonomické zdroje. Vyslovil zároveň pochybnosť, ako na splnenie tohto plánu budú vplývať doterajšie ruské straty, čo sa týka vojakov i vybavenia, či dopady medzinárodných sankcií.

14:30 Už štvrtá zmena vo veliteľských štruktúrach inváznych vojsk Ruska počas agresie na Ukrajine je príkladom chaotického a nekoncepčného velenia a pretrvávajúcich problémov pri dosahovaní cieľov operácie. Ozbrojené sily (OS) SR to zhodnotili v súvislosti s informáciami, podľa ktorých bol velením ruskej operácie na Ukrajine poverený náčelník Generálneho štábu Armády Ruskej federácie Valerij Gerasimov.

„Ďalšiu zmenu v štruktúre velenia ruských vojsk na Ukrajine hodnotíme ako dôkaz jej pokračujúceho zlyhávania. Vo svojej podstate ide o zúfalý krok, keď sa najvyššie postavený ruský generál namiesto plnenia strategických úloh vo vzťahu k budovaniu vojsk bude zaoberať velením jednej, i keď rozsiahlej operácie,“ uviedol náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko.

14:20 Spojené štáty stiahnu zo Slovenska svoju batériu systému protivzdušnej obrany Patriot. Presunú ju na základňu v Nemecku, kde absolvuje údržbu. Ministerstvo obrany (MO) SR deklarovalo, že o adekvátnej náhrade intenzívne rokuje so spojencami, uviedla hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Patriot, Nemecko Čítajte viac USA stiahnu zo Slovenska systém Patriot, so spojencami sa rokuje o náhrade

14:00 Všeobecný nesúhlas s ruskou inváziou na Ukrajinu potvrdzuje silu jednotnej reakcie na porušovanie ľudských práv. Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) to uvádza v správe zverejnenej vo štvrtok.

„Mobilizácia sveta“ v spojitosti s Ukrajinou podľa dočasnej šéfky HRW Tirany Hassanovej pripomína „výnimočný potenciál“ vlád v situáciách, keď si uvedomia svoju zodpovednosť v oblasti ľudských práv vo svete.

Pripomenula aj „neucelené“ a „často polovičaté“ úsilie v oblasti ľudských práv v Jemene, Afganistane či Južnom Sudáne.

„Všetky vlády by mali vnášať taký istý zmysel pre solidaritu do veľkého množstva kríz v oblasti ľudských práv vo svete – a to nie len vtedy, keď to vyhovuje ich záujmom,“ povedala.

12:27 Rusko obvinilo vo štvrtok Arménsko, že mierové rokovania s Azerbajdžanom, ktoré sa na tému sporného územia Náhorný Karabach konali v Moskve, v decembri zlyhali. Agentúra Reuters sa domnieva, že to naznačuje, že medzi spojencami Ruskom a Arménskom začína v súvislosti s konfliktom o tento kontroverzný región dochádzať k nezhodám.

Arménsko a Azerbajdžan už celé mesiace rokujú o mierovej dohode týkajúcej sa Náhorného Karabachu – odštiepeneckého územia, ktoré je medzinárodne považované za súčasť Azerbajdžanu, no je obývané prevažne Arméncami. Arménsko a Azerbajdžan o toto územie viedli už dve vojny; poslednú v roku 2020.

Rusko však teraz obvinilo Arménsko zo zrušenia mierových rokovaní s Azerbajdžanom a vyzvalo Jerevan, aby sa vrátil k rokovaciemu sto­lu.

„Je náročné posúdiť pozíciu Jerevanu, keď sa jeho oficiálne vyhlásenia tak výrazne líšia,“ povedala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Podľa hovorkyne nebolo možné o mierovej zmluve rokovať, pretože Arménsko sa v decembri rozhodlo stiahnuť z mierových rokovaní. „Ak chcú naši arménski kolegovia naozaj tieto problémy vyriešiť… je nevyhnutné, aby sme spolupracovali,“ dodala Zacharovová.

11:53 Budúci týždeň dorazí do Poľska niekoľko stoviek nemeckých vojakov, ktorí budú na východe krajiny obsluhovať systémy protivzdušnej obrany Patriot. TASR o tom informuje podľa agentúry PAP, ktorá sa odvoláva na poľskú agentúru IAR (Informacyjna Agencja Radiowa). Nemeckí vojaci budú do Poľska vyslaní na základe špeciálneho dokumentu, ktorý podpísal poľský prezident Andrzej Duda, uvádza IAR.

Príslušníci nemeckej armády sa budú nachádzať v Lubelskom vojvodstve na juhovýchode krajiny. K umiestneniu systémov protivzdušnej obrany Patriot prišlo v tejto oblasti po tom, ako na tamojšiu obec Przewodów dopadli v polovici novembra úlomky rakety ukrajinskej armády, ktorá sa snažila zostreliť ruskú raketu.

Pri tomto incidente zahynuli dvaja poľskí občania. Konečnú vinu za túto udalosť však Západ pripísal Rusku, pretože postavilo Ukrajinu do pozície, v ktorej sa musí brániť pred ruskými raketovými údermi.

11:00 Moskva a Kyjev majú v budúcnosti záujem aj o ďalšie rozhovory na úrovni ombudsmanov, uviedla vo štvrtok ruská splnomocnenkyňa pre ľudské práva Tatiana Moskaľkovová. Napísala o tom agentúra Reuters s odvolaním na ruské médiá, informuje TASR.

Moskaľkovová to povedala po tom, ako sa v stredu v Turecku stretla s ukrajinským ombudsmanom Dmytrom Lubincom. Na schôdzke v Ankare sa dohodli, že Moskva i Kyjev prepustia zhodne po ďalších 40 vojnových zajatcov.

„(Ukrajinci) zaujali pragmatický prístup a sú pripravení na dialóg,“ uviedla Moskaľkovová, ktorú citovala ruská tlačová agentúra TASS. Dodala, že v súvislosti s rusko-ukrajinským konfliktom hovorili aj o výsledkoch pátrania po nezvestných ľuďoch a návrate detí k ich rodinám. „Dúfam, že dialóg bude pokračovať. Najdôležitejšie je, aby nebol spolitizovaný, ale založený výlučne na humanitárnych a ľudskoprávnych princípoch,“ uzavrela.

10:09 Rozhodnutie ruského ministerstva obrany odvolať doterajšieho hlavného veliteľa všetkých jednotiek na Ukrajine Sergeja Surovikina a nahradiť ho Valerijom Gerasimovom, je znakom toho, že Kremeľ si je vedomý toho, že neplní svoje ciele na Ukrajine. V najnovšej aktualizácii to uviedlo britské ministerstvo obrany.

gerasimov Čítajte viac Po masakre ruských vojakov má Putinova vojna nového veliteľa

Surovikin vydržal vo funkcii iba tri mesiace. Gerasimov bude naďalej zastávať post náčelníka ruského generálneho štábu a Surovikin bude jeho zástupcom. Ruské ministerstvo obrany odôvodnilo zmeny vo vedení „rozšírením rozsahu riešených úloh“ a „potrebou zorganizovať užšiu interakciu medzi zložkami vojsk“.

„Toto je významný pokrok v prístupe ruského prezidenta Vladimira Putina k riadeniu vojny. Nasadenie (Gerasimova, pozn.) je indikátorom zvyšujúcej sa vážnosti situácie, ktorej Rusko čelí, a jasným potvrdením, že ťaženie zaostáva za strategickými cieľmi Ruska,“ uviedlo britské ministerstvo obrany.

Briti ďalej tvrdia, že toto rozhodnutie pravdepodobne nepoteší ruských ultranacionalistov a vojenských blogerov, ktorí obviňujú Gerasimova z ruských neúspechov na bojisku na Ukrajine. Naproti tomu Surovikina predtým tieto komunity chválili za to, že zaujal „realistickejší prístup“, uviedlo britské ministerstvo obrany.

9:44 Americká spoločnosť Maxar Technologies zverejnila satelitné snímky, ktoré zachytávajú ukrajinské mesto Soledar s odstupom niekoľkých mesiacov. Ukazujú podľa nej rozsah bojov medzi ukrajinskými obrancami a ruskými inváznymi silami. Na jednom z nich, ktorý datuje k 10. januáru 2023, je vidieť devastácie v Soledare v podobe zničených obytných domov, na porovnanie prikladá snímka rovnakého miesta z augusta minulého roka. Na inej fotografii ukazuje „tisíc kráterov po bombách v poliach a pozdĺž ciest“ v neďalekom Bachmute.

zväčšiť Nedatovaná satelitná snímka, ktorú poskytla... Foto: SITA/AP
Soledar Nedatovaná satelitná snímka, ktorú poskytla spoločnosť Maxar Technologies v utorok 10. januára 2023, ukazuje poškodené budov v Soledare na Ukrajine.

V poslednej dobe prichádzajú správy o ťažkých bojoch o Soledar. O jeho strategickom význame sa vedú diskusie, ale podľa stanice BBC by jeho dobytie uľahčilo Rusom prístup k Bachmutu, ktorý sa snaží dobyť už mesiace, a skomplikovalo zásobovanie ukrajinských obrancov. Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak označil v rozhovore s agentúrou AFP boje o kontrolu nad Soledarom a Bachmutom za najkrvavejšie od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

9:20 Ukrajinská armáda v oblasti Soledaru zlikvidovala naraz vyše 100 ruských útočníkov, tvrdí generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl podľa agentúry Ukrinform. Podobné informácie jednotlivých strán konfliktu nie je možné bezprostredne nezávisle overiť. Podľa agentúry Ukrinform boje o mesto ležiace neďaleko Bachmutu na východe Ukrajiny pokračujú.

„Stalo sa tak vďaka zladenej práci vojakov síl špeciálnych operácií, delostrelcov a odpaľovačov rakiet,“ uviedol ukrajinský generálny štáb. „Operátori síl špeciálnych operácií ukrajinskej armády zistili hromadenie nepriateľa v niekoľkých oblastiach. Na zničenie nepriateľa bolo použité delostrelectvo a na jednom z miest aj taktický raketový systém Točka-U,“ tvrdí velenie ukrajinských síl vo vyhlásení. O aké obdobie sa jedná, neuvádza. Tvrdí, že ukrajinská armáda zlikvidovala vyše 100 ruských vojakov, dva guľometné a dva mínometné oddiely.

Vo svojej rannej operačnej zvodke ukrajinský generálny štáb Soledar spomína iba v súvislosti, kde píše, že toto mesto a ďalšie obce v regióne invázne jednotky ostreľovali z tankov, diel alebo mínometov. Ukrajinskí predstavitelia už skôr popreli utorkové tvrdenie šéfa Vagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti Jevgenija Prigožina, že jeho jednotky získali kontrolu „nad celým územím Soledáru“.

O tom, že boje o mesto pokračujú, v stredu informovalo aj ruské ministerstvo obrany.

Vo svojom rannom operačnom prehľade ukrajinský generálny štáb okrem iného informoval o tom, že ukrajinskí obrancovia odrazili ruské útoky u 12 obcí na východe Ukrajiny vrátane Bachmutu.

09:09 Chirurgovia odstránili zbraň nachádzajúcu sa tesne pod srdcom raneného vojaka, pričom dvaja ženisti zaisťovali, aby operácia prebehla bezpečne, uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová.

granát Čítajte viac Chirurgovia odstránili z hrude ukrajinského vojaka nevybuchnutý granát

8:31 Neschopnosť Ruska riešiť nedostatok munície tento rok zrejme zabráni ruským silám udržať pôvodný rozsah útočných operácií na východnej Ukrajine. Vo svojej najnovšej analýze o tom informoval americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Ruská delostrelecká paľba poklesla v niektorých ukrajinských oblastiach o 75 percent, čo je historické minimum od začiatku invázie, uviedla nedávno americká CNN s odkazom na nemenovaných amerických a ukrajinských predstaviteľov. Dôvodom pre to by mohla byť zmena taktiky v súvislosti s ukrajinskými protiofenzívami alebo tenčiace sa zásoby delostreleckých nábojov.

Hovorca východného velenia ukrajinských síl Serhij Čerevatyj v tejto súvislosti uviedol, že ruské sily vlani v lete vyčerpali svoje rezervy delostreleckých granátov kalibru 122 a 152 milimetrov aj ďalšie zásoby, pretože sa domnievali, že masívne delostrelecké útoky povedú k rýchlejšiemu výsledku.

„Ruské sily sú teraz nútené dopravovať novú muníciu z tylových oblastí v Rusku alebo ju kupovať v zahraničí, aby nedostatok kompenzovali. To povedie k zníženiu rozsahu paľby,“ citovali analytici Čerevatého. Rusi čoraz častejšie priznávajú, že zásadné problémy, ako je nedostatok munície alebo ťažkosti so zásobovaním vojsk, sa stavajú do cesty postupu, doplnili.

Na nedostatok munície v ruskej armáde upozornil koncom decembra okrem iného armádny expert Petro Černyk, pripomenula agentúra Unian. Černyk uviedol, že v lete bežne ruské sily vypálili 60 000 až 80 000 striel za deň, zatiaľ čo v decembri toto množstvo v čase jeho vyjadrenia kleslo na asi 18 000 až 20 000.

7:53 Poľský prezident Andrzej Duda zažil búrlivé privítanie v uliciach západoukrajinského Ľvova, kde v stredu zavítal na stretnutie s prezidentmi Ukrajiny a Litvy – Volodymyrom Zelenským a Gitanasom Nausedom. Ako referuje web Ukrajinská pravda, obyvatelia mesta zdravili Dudu potleskom a skandovali „Ďakujeme“.

Duda po spomenutej stredajšej schôdzke oznámil, že Poľsko pošle v rámci vojenskej pomoci Ukrajine bojové tanky Leopard. „V rámci budovania medzinárodnej koalície bude odovzdaná rota tankov Leopard pre Ukrajinu. Takto sa v Poľsku už rozhodlo,“ uviedla kancelária poľského prezidenta na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

Ukrajinský prezident rozhodnutie privítal. „Dnes môžem povedať veľmi dôležité slovo pre našu obranu, pre náš štát, pre našu armádu, pre spoločnú obranu Ukrajiny a celej Európy – slovo tanky,“ vyjadril sa Zelenskyj na tlačovej konferencii s kolegami.

6:00 Telo jedného z dvoch britských dobrovoľníkov, ktorí zmizli na východe Ukrajiny pri meste Soledar, kde spolu tvrdo bojujú ruské a ukrajinské sily, našli vojaci Vagnerovej skupiny. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie tohto súkromného žoldnierskeho zoskupenia pôsobiaceho v službách Moskvy.

Doteraz posledné správy o Britoch Andrewovi Bagshawovi a Christopherovi Parrym pochádzali zo 6. januára, keď cestovali z Kramatorsku do Soledaru. Odvtedy o nich ich príbuzní nevedeli.

Bagshaw aj Parry v oblasti frontovej línie pomáhali s evakuáciou obyvateľov. "Každý deň beriem tak, ako prichádza. Niekedy, keď vidíte dosť hrozné veci, tak to vo vás zostane, "povedal nedávno Parry britskej televízii Sky News. Dodal, že v jeho blízkosti neustále vybuchujú delostrelecké granáty. Uviedol, že si uvedomuje, že ho môže opustiť šťastie, ale za záchranu ľudí podľa neho to riziko stojí.

Vyhlásenie Vagnerovej skupiny nespresnilo meno nájdeného mŕtveho Brita, poznamenalo ale, že sa u neho našli dokumenty oboch mužov.

© Autorské práva vyhradené

746 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine