Protivládne protesty sa šíria Peru, vypukli aj v obľúbenej destinácii dovolenkárov

Protivládne protesty v Peru, ktoré si od svojho vypuknutia pred mesiacom vyžiadali už 47 obetí, sa rozšírili najmä na juhu krajiny. Nepokoje sa v stredu odohrali aj v turistami obľúbenom meste Cusco, napísala agentúra AP.

12.01.2023 06:53
Peru Foto: ,
Obyvatelia nesú rakvu s nápisom v španielčine: "Dina, vrahyňa. Vaše guľky zabíjajú." odkazujúc na prezidentku Dinu Boluarteovú, počas pohrebného sprievodu demonštrantov a stretov s políciou v Juliaca v Peru 11. januára 2023.
debata (1)

Zdravotníci v Cusco informovali o 16 zranených civilistoch a šiestich policajtoch po tom, čo sa protestujúci pokúsili ovládnuť miestne letisko, kam prichádza množstvo zahraničných turistov. Tí mieria najmä do neďalekého dávneho mesta Inkov Machu Picchu.

Protesty a cestné blokády proti prezidentke Dine Boluarteovej a na podporu zosadeného prezidenta Pedra Castilla boli zaznamenané v 41 provinciách, najviac práve na juhu andského štátu.

peru Čítajte viac Zahynulo už 40 ľudí. Peruánska úrady vyšetrujú prezidentku i vládu

Demonštrácie v Peru vypukli po zosadení prezidenta Castilla, ktorého z funkcie vlani v decembri odvolal parlament. Castillo sa krátko pred hlasovaním pokúsil parlament rozpustiť a ustanoviť vládu bez kontroly zákonodarcov. Castillo bol potom zadržaný, čelí obvineniu zo vzbury a sprisahania a je vo väzbe.

Demonštrácie požadujú odchod prezidentky Boluarteovej, ktorá bola Castillovou viceprezidentkou a nahradila ho vo funkcii. Protestujúce prezidentke vyčítajú, že zmenila svoje politické postoje. Chcú tiež okamžité rozpustenie parlamentu. Boluarteová chce o dva roky skrátiť volebné obdobie parlamentu, ktoré v riadnom termíne končí v roku 2026. Okamžitý odchod z funkcie ale odmieta, pretože by to podľa nej vyvolalo v krajine chaos.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peru #protivládne protesty