Babiš ako prezident by bol zlou správou pre Ukrajinu, píše ukrajinský denník

Na riziká, ktoré by nadchádzajúce české prezidentské voľby mohli znamenať pre Ukrajinu, upozornil vo štvrtok na svojom webe v európskej prílohe denník Ukrajinská pravda. Podľa neho síce v Česku zakrátko odíde do politického dôchodku doterajšia hlava štátu, ktorá "mala sklon ku škandalóznym vyhláseniam a k podpore Ruska", ale zvolenie expremiéra Andreja Babiša nástupcom Miloša Zemana "by bolo pre Ukrajinu zlou správou".

12.01.2023 18:40
Babiš Foto: ,
Andrej Babiš
debata (9)

Až doteraz síce všetky prieskumy tvrdili, že Babiš nebude mať v druhom kole šancu a prehrá s akýmkoľvek súperom, no pár dní pred prvým kolom sa situácia dramaticky zmenila. Babiš má nielen zaručený postup do druhého kola, ale bude mať reálnu šancu v ňom vyhrať, mieni komentátor pod dojmom pondelkového verdiktu pražského súdu v kauze Čapí hnízdo. Verdikt zbavujúci Babiša obžaloby môže podľa ukrajinského denníku úplne zmeniť vyznenie volieb.

Oslobodzujúci rozsudok pritom nie je zďaleka jediným Babišovým úspechom z poslednej doby. Hneď nasledujúci deň odletel expremiér do Francúzska k 40-minútovému rozhovoru s prezidentom Emmanuelom Macronom. Elyzejský palác síce zdôraznil, že schôdzka nemala nič spoločné s voľbami v Česku, „ale toto tvrdenie samozrejme nezodpovedá skutočnému stavu veci“, podotýka ukrajinský denník. Pritom pripomína, že Babiš začal byť vyšetrovaný svojho času tiež vo Francúzsku, ale schôdzka s Macronom znemožňuje použiť túto skutočnosť proti kandidátovi.

Andrej Babis portret Čítajte viac Babiš je nevinný. Súd ho oslobodil v kauze Čapí hnízdo

A Babiš má vzhľadom na svoje politické skúsenosti podľa denníka Ukrajinská pravda tiež značnú šancu vyhrať dnešnú televíznu debatu so svojimi hlavnými súpermi a posilniť svoju pozíciu v prvom kole. Ďalším argumentom v Babišov prospech môže byť skutočnosť, že generála Petra Pavla a ekonómku Danuši Nerudovú podporila vládna koalícia, a tak v očiach niektorých voličov nesú časť zodpovednosti za súčasné zdražovanie. Táto téma sa pravdepodobne stane hlavnou v druhom kole.

Ukrajinská pravda poznamenala, že Babiš často hovorí o škodlivosti protiruských sankcií pre českú ekonomiku. Ak sa v druhom kole stretne s Pavlom, zrejme sa pokúsi prezentovať ako „prezident mieru proti prezidentovi vojny“. Môže argumentovať tým, že zvolenie vojaka za prezidenta len skomplikuje hľadanie mieru medzi Ruskom a Ukrajinou, a tým zvýši straty českej ekonomiky. A to by mohlo osloviť významnú časť voličov, v prvom rade tých, ktorí v predchádzajúcich prezidentských voľbách volili Zemana. Ten navyše Babiša verejne podporil.

Nerudová Pavel Čítajte viac Pavel a Nerudová si v televíznej debate vymenili darčeky, Babiš neprišiel

"Môže víťazstvo kandidáta s protiukrajinskými heslami zmeniť zahraničný kurz Českej republiky? "pýta sa Ukrajinská pravda. Pripomína, že Česko je parlamentnou republikou, v ktorej má väčšinu právomocí vláda. A tá súčasná je k Ukrajine priateľská a súčasne je kritická voči akýmkoľvek pokusom o porozumenie s Ruskom Vladimira Putina. Ale Zemanove dve prezidentské obdobia ukázali, že hlava štátu, akokoľvek je vybavená len formálnymi právomocami, má dostatok nástrojov na to, aby na vládu tlačila a požadovala, aby brala ohľad na prezidentove požiadavky. Preto sa pri takomto scenári pomoc Ukrajine minimálne výrazne sťaží a možno aj zníži, myslí si komentátor.

Babišove euroskeptické názory sú navyše v súlade s názormi maďarského premiéra Viktora Orbána. Babišovo víťazstvo by umožnilo Orbánovi vyjsť z izolácie bez toho, aby čakal na vytúženú mocenskú zmenu na Slovensku.

Babiš mal v čase, keď stál na čele vlády, napäté vzťahy s Poľskom. Jeho víťazstvo v prezidentských voľbách by mohlo zničiť súčasné poľsko-české spojenectvo, ktoré je tak dôležité pri lobovaní za pomoci Ukrajiny, varovala Ukrajinská pravda. Záverom však vyjadrila presvedčenie, že Babišovi odporcovia majú dosť sily, aby zabránili najhoršiemu scenáru pre Ukrajinu. V takom prípade bude česká podpora Ukrajine narastať, pretože proukrajinský postoj vlády posilní prezident s podobnými názormi, podotýka Ukrajinská pravda.

Ukrajina soledar Čítajte viac Cesty do Soledaru sú posiate mŕtvymi Rusmi. Ukrajinci zúfalo bojujú o udržanie si kontroly nad mestom
9 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #vojna na Ukrajine