Budúci český prezident nebude mať strechu nad hlavou na Pražskom hrade

Z ôsmich uchádzačov o funkciu hlavy štátu by sa len jeden zaujímal o spálňu na Hrade. Aj toto vyplynulo z veľkej ankety medzi českými prezidentskými kandidátmi, ktorú urobili Lidové noviny.

12.01.2023 23:15
Pražský hrad / Čestná stráž / Praha, Česko,... Foto:
Praha, Česká republika
debata

Isté je, že do noci sa na Pražskom hrade nebude svietiť, pretože jediným záujemcom o bývanie v jeho priestoroch je ten, ktorý nemá šancu byť zvolený. „Iba senátor Pavel Fischer sa vyjadril, že zamýšľa bývať priamo v areáli Hradu,“ napísali Lidové noviny. Podľa prieskumov verejnej mienky však určite z prvého kola volieb nepostúpi.

Denník zisťoval hlavne názory prezidentských kandidátov na témy, ktoré sú pre Českú republiku kľúčové. Napríklad čo si myslia o možnom prijatí eura, ktoré sa na Slovensku používa už od 1. januára 2009. Naopak, za riekou Moravou sa naďalej platí českými korunami.

V prepočte viac ako 20-tisíc eur pre prezidenta

Trojicou kandidátov, medzi ktorými sa nepochybne rozhodne o dvoch postupujúcich do druhého kola volieb, sú expremiér Andrej Babiš, generál vo výslužbe Petr Pavel a bývalá rektorka Mendelovej univerzity v Brne Danuše Nerudová.

Dvaja z nich podporujú zavedenie spoločnej európskej meny, zvyšný tretí presadzuje zachovanie českej koruny. „Rovnako ako Pavel považuje prijatie eura za rozumné Nerudová. Naopak, Babiš je striktne proti,“ informovali Lidové noviny.

Voľby sa uskutočnia už tento piatok a sobotu. Česko si na rozdiel od Slovenska ponechalo dva volebné dni tak, ako to bolo počas parlamentných volieb v období federálneho štátu.

Post prezidenta Českej republiky predstavuje nielen najvyššiu ústavnú funkciu, spolu s prestížnym postavením v spoločnosti zaručuje aj vysoký príjem. Celkový čistý plat i s náhradami vychádza mesačne takmer na 483-tisíc českých korún, čo je v prepočte viac ako 20-tisíc eur. Je to výrazne vyšší príjem v porovnaní s tým, čo dostáva slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Po zdanení má mesačne okolo 9 600 eur.

Babiš vynechal účasť v televíznych diskusiách

Posledné dni predvolebnej kampane súviseli najmä s televíznymi debatami. Jediný z prezidentských kandidátov, ktorý vynechal svoju účasť, bol Babiš. Až na jednu výnimku. Oznámil, že príde len do debaty, ktorú vo štvrtok neskoro večer vysielala TV Nova.

„Babiš verí, že udrží svoje pravé ja a svoje nervy len počas jednej debaty,“ poloironicky napísal na Twitteri politológ Miloš Gregor.

Dátový analytik Josef Šlerka pre Český rozhlas povedal, že expremiér sa vyhol televíznym debatám, pretože by bol permanentne v defenzíve: musel by čeliť nepríjemným otázkam súvisiacim s jeho problematickými kauzami z minulosti.

Babiš vysvetlil svoj postoj tým, že nepovažuje za dôležité, aby išiel do televíznych debát, a stačí mu len jedna pred začiatkom volebného moratória. „Ľudia ma poznajú ako ministra financií, ako predsedu vlády, ako lídra hnutia ANO. Vedia o mne všetko. Debaty sú skôr určené pre ostatných kandidátov, ktorí sú neznámi,“ povedal pre server Aktuálně. Za jediného známeho u verejnosti označil senátora Fischera, čím dal nepriamo najavo, že Pavlom i Nerudovou asi pohŕda.

Nerudová verzus Pavel

Predposlednú televíznu debatu vysielala stanica CNN Prima News. Pri neúčasti Babiša sa najväčšia pozornosť sústredila na Pavla a na Nerudovú, pretože takmer isto sa medzi nimi dvoma rozhodne, kto z nich postúpi spolu s expremiérom do druhého kola volieb.

Pavel priniesol Nerudovej flanelovú košeľu: „Je nezamýšľaným symbolom finálnej kampane, kedysi však bola pre mňa symbolom pohody a pokoja.“ Protikandidátka mu na revanš dala čokoládu s poznámkou, aby si ňou obalil nervy. A prečo jej on daroval košeľu? Ozrejmil, že chce odčiniť jeden svoj výrok, ktorý bol však podľa neho dezinterpretovaný.

Nerudová Pavel Čítajte viac Pavel a Nerudová si v televíznej debate vymenili darčeky, Babiš neprišiel

V rozhovore pre Hospodářské noviny Pavel povedal, že keby vyhral voľby, vzal by si Nerudovú na Hrad, aby mu radila v účtovníctve, pretože by rád využil jej expertízu. Reagoval tak na otázku, či jej dal ponuku, aby pracovala pre neho ako poradkyňa prezidenta.

Nerudovú tento výrok nahneval. „Pán Pavel by si ma na Hrad vzal ako účtovníčku. Na podobné ponižovanie od mužov sú u nás ženy, bohužiaľ, zvyknuté,“ reagovala na sociálnych sieťach s tým, že správne je o nej hovoriť ako o vyštudovanej ekonómke so širokým záberom.

Stávkové kancelárie veria Pavlovi

  • Hazardné spoločnosti v Česku vypísali kurzy na postup do druhého kola volieb a aj na víťaza. Zhodujú sa v tom, že v prvom kole získa najviac hlasov Andrej Babiš. Naopak, v očakávanom druhom kole favorizujú Petra Pavla.
  • Za 100 českých korún (Kč) na postup Babiša z prvého miesta by stávkar vyhral okolo 165 Kč. V prípade Pavla by to bolo zhruba 245 Kč.
  • V prípade výhry Pavla v druhom kole by za stokorunáčku bola výhra 145 Kč. Keby zvíťazil Babiš, stávkar by za rovnaký vklad získal 350 Kč. Danuše Nerudová je ako možná prezidentka už podľa kurzov outsiderka: za 100 Kč by hazardný hráč dostal 2-tisíc Kč, čo znamená, že stávkové kancelárie fakticky vylúčili jej šancu na zvolenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pražský hrad #české prezidentské voľby