Zachytil kanibala Tysona. Zomrel legendárny fotograf Jack Smith

Vo veku 80 rokov zomrel legendárny fotograf agentúry Associated Press Jack Smith, ktorý počas svojej kariéry zvečnil unikátne erupcie sopky Saint Helens, únik ropy z tankera Exxon-Valdez, či záber na boxera Mikea Tysona, ako odhryzol časť ucha Evandera Holyfielda, alebo plačúcu krasokorčuliarku Tonyu Hardingovú na olympijských hrách.

13.01.2023 06:59
Obit Jack Smith Foto: ,
Bývalý fotograf agentúry Associated Press Jack Smith (vľavo) s kolegom fotografom Stevenom Nehlom, vtedy z novín Oregonian, počas vysokoškolského futbalového zápasu NCAA v Corvallis v americkom Oregone v roku 1987.
debata

Smith zomrel 4. januára vo svojom dome v La Mesa v americkom štáte Kalifornia. Mal rakovinu a bol v hospicovej starostlivosti, uviedla jeho manželka Judy pre agentúru AP.

Smithova osobnosť zodpovedala jeho 190 centimetrov vysokej postave, napísala AP. Pre svoju zaťatosť a cieľavedomosť bol známy ako pod prezývkou Chainsaw (Reťazová píla).

zväčšiť Momentka z 28. júna 1997, ktorá sa zapísala do... Foto: SITA
Mike Tyson, Evander Holyfield Momentka z 28. júna 1997, ktorá sa zapísala do histórie svetového boxu. Mike Tyson počas zápasu o majstra sveta ťažkej váhy odhrýzol z ucha Evandera Holyfielda.

Patril medzi tvrdých, súťaživých a ostrieľaných fotografov, ktorí sa snažili získať dobrú snímku za každú cenu a v akýchkoľvek podmienkach, spomínajú podľa AP viacerí kolegovia.

Na svojich kolegov bol náročný a bol mrzutý, ak sa vyslaný fotograf nevrátil so zábermi, aké on považoval za kľúčové. Ale tí, ktorí s ním pracovali, zvykli hovoriť, že vďaka týmto jeho vysokým nárokom sa v profesii posúvali vpred, uviedla AP.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #fotograf