Prvý deň prezidentských volieb v ČR sa skončil, voľby pokračujú v sobotu

Prvý deň prvého kola prezidentských volieb v Česku sa skončil. Volebné miestnosti sa zatvorili dve hodiny pred polnocou. Voliči budú môcť svoj hlas odovzdať aj v sobotu od 8.00 do 14.00 h.

13.01.2023 07:53 , aktualizované: 23:07
ČR voľby / ČPV / České prezidentské voľby / Foto: ,
Volebná miestnosť na základnej škole v 1. kole prezidentských volieb Českej republiky 13. januára 2023 v Prahe
debata (17)

Počas prvého dňa prišli k volebným urnám všetci prezidentskí kandidáti a tiež najvyšší ústavní činitelia. Prezident Miloš Zeman uviedol, že jeho nástupca by mal byť skúsený politik, ktorý si vie presadiť svoj názor. Verí, že účasť bude v tohtoročných voľbách vysoká.

V tretej priamej voľbe prezidenta v histórii samostatnej Českej republiky kandidujú Andrej Babiš, Jaroslav Bašta, Karel Diviš, Pavel Fischer, Marek Hilšer, Danuše Nerudová, Petr Pavel a Tomáš Zima. Podľa dát z posledných prieskumov sú favoritmi voľby český expremiér a predseda hnutia ANO Andrej Babiš, bývalý vedúci vojenského výboru NATO a bývalý náčelník Generálneho štábu Armády Českej republiky Petr Pavel a bývalá rektorka Mendelovej univerzity v Brne Danuše Nerudová.

Výsledky volieb bude v sobotu (14.1.) po uzatvorení volebných miestností o 14.00 h spracúvať približne 2 500 pracovníkov Českého štatistického úradu. Dáta budú priebežne zverejňované na webe volby.cz.

Pokiaľ nikto z kandidátov nezíska v prvom kole viac ako polovicu hlasov, uskutoční sa o dva týždne, teda v piatok 27. a v sobotu 28. januára druhé kolo.

Babiš, Nerudová, Pavel Čítajte viac Čo prezradili o českých prezidentských kandidátoch sociálne siete?

Kompletné výsledky by podľa hovorcu Českého štatistického úradu Jana Cieslara mali byť známe v sobotu neskoro popoludní alebo večer. „Pri prezidentských voľbách je to jednoduchšie, pretože celá Česká republika je jedným volebným obvodom a vyberáme jedného z ôsmich kandidátov,“ vysvetlil Cieslar.

Fiala chce s novým prezidentom komunikovať

Český premiér Petr Fiala si chce vytvoriť s budúcim prezidentom vzťah komunikácie a permanentného dialógu, nech to už bude ktokoľvek. Vyhlásil to po tom, ako odovzdal svoj hlas v prezidentských voľbách v Brne.

Podľa Fialu je dôležité, aby sa kľúčoví ústavní činitelia medzi sebou dokázali dohodnúť v prospech Českej republiky, aby viedli pravidelný dialóg a ukazovali verejnosti, že na kľúčových veciach panuje zhoda.

„Sú to dôležité voľby, veď vyberáme hlavu štátu a musíme vybrať dobre,“ zdôraznil predseda českej vlády. Novým prezidentom by podľa neho mala byť osobnosť, ktorá bude Česko dobre reprezentovať v zahraničí, má jasnú prozápadnú orientáciu, schopnosť spájať spoločnosť a bude rešpektovať ústavu.

Rola prezidenta je podľa neho jasne daná. „Je dôležité, aby prezident rešpektoval, čo je v ústave,“ zdôraznil.

Na základe skúseností z predchádzajúcich prezidentských volieb sa podľa neho ukazuje, že ľudia si dôležitosť voľby uvedomujú a majú o ňu záujem. „Bývajú to voľby, ktoré majú najvyššiu volebnú účasť. Verím, že aj tentokrát občania využijú túto možnosť a pôjdu rozhodnúť o tom, kto bude novým českým prezidentom alebo prezidentkou,“ povedal Fiala.

Babiš odhlasoval medzi prvými v Průhoniciach

Expremiér Českej republiky a kandidát na prezidenta Andrej Babiš zamieril v piatok do volebnej miestnosti v obci Průhonice medzi prvými voličmi. Napísal o tom spravodajský portál Novinky.cz, informuje TASR.

Spolu s Babišom prišla odvoliť aj jeho rodina. Expremiér povedal, že na Pražskom hrade by mal sedieť niekto iný, ako tí, ktorých podporuje vláda. „Uvidíme ako to dopadne. Myslím si, že mám čo ponúknuť ľuďom,“ citovali Babišove slová Novinky.cz. Zároveň sa označil za nezávislého kandidáta. Dodal, že ak by neuspel, zostal by predsedom hnutia ANO.

Andrej Babiš počas hlasovania vo volebnej... Foto: TASR/AP, Petr David Josek
babiš Andrej Babiš počas hlasovania vo volebnej miestnosti v 1. kole prezidentských volieb Českej republiky 13. januára 2023 v českej obci Průhonice.

Pavel očakáva svoje volebné víťazstvo

Petr Pavel prišiel hlasovať v prvom kole prezidentských volieb v piatok krátko po 15.00 h do volebnej miestnosti v obci Černouček v Litoměřickom kraji. Sprevádzala ho manželka. Informovali portály novinky.cz a iDnes.cz. Vo volebnej miestnosti čakalo na Pavla množstvo novinárov. Na otázku, čo si od týchto volieb sľubuje, generál odpovedal: „Víťazstvo.“

Dodal, že Česká republika zažila „degradáciu dôstojnosti prezidentského úradu“, čím odkazoval na dve funkčné obdobia súčasného prezidenta Miloša Zemana. Pavlovým cieľom je vraj „dostať sa do druhého kola volieb a uspieť v ňom“. „Všetkým by pomohol návrat normálnej politickej kultúry, v ktorej síce medzi sebou nebudeme súhlasiť, no zároveň budeme hľadať riešenia,“ vyhlásil prezidentský kandidát. Oznámil tiež, že volil sám seba.

Ako prví mohli v českých prezidentských voľbách hlasovať už v stredu ľudia, ktorí sú v izolácii pre covid. Záujem o hlasovanie cez okienko auta bol však minimálny, podľa Českej televízie túto možnosť využilo len niekoľko desiatok občanov.

Nového prezidenta alebo prezidentku začali Česi žijúci v zahraničí vyberať už vo štvrtok na americkom kontinente. V prípade volieb v zahraničí s časovým posunom viac než dve hodiny spätne je totiž nutné zaistiť, aby boli hlasy spočítané hneď po ukončení hlasovania v Česku. Celkom budú vo svete volebné miestnosti otvorené na 110 miestach. Česká komunita už volila napríklad aj v austrálskom Sydney.

Andrej Babiš Čítajte viac Nerudová a Pavel v poslednej debate kritizovali Babiša, podľa neho sú len teoretici

Voľby nového prezidenta ČR sa v piatok popoludní začali aj v Bratislave. V priestoroch veľvyslanectva ČR môžu hlasovať českí občania, ktorí si vybavili voličský preukaz, alebo sú zapísaní do zvláštneho zoznamu voličov. „K termínu zápisu do tohto zoznamu na zastupiteľskom úrade, do 4. decembra 2022, požiadalo o túto možnosť 619 voličov,“ informovali TASR z českého veľvyslanectva.

Na niektorých miestach sa zároveň s prvým kolom prezidentských volieb uskutočnia referendá, napríklad v Karlových Varoch či v meste Kladno, kde budú obyvatelia hlasovať o zákaze hazardu v meste.

Zeman si želá prezidenta so skúsenosťami

Budúci český prezident by mal mať predovšetkým veľké politické skúsenosti, pretože človek, ktorý v politike iba začína, je rizikom pre občanov aj sám pre seba. Po vhodení hlasovacieho lístka v prvom kole českých prezidentských volieb na základnej škole v Lánoch to povedal odchádzajúci prezident Miloš Zeman, informuje TASR.

Zeman naznačil, že touto charakteristikou už prezradil, koho volil. V poslednej televíznej debate pred voľbami vo štvrtok večer, na ktorej sa zúčastnili traja najväčší favoriti volieb, vyčítal expremiér Babiš nedostatok politických skúseností obom svojim hlavným rivalom – Pavlovi i Nerudovej.

Podľa Zemana človek bez skúseností by do prezidentského úradu priniesol síce niečo nové a zaujímavé, ale „iba v tom zmysle, ako keď v matematike existujú záporné čísla, a my potrebujeme čísla kladné“.

Priama voľba prezidenta je podľa Zemana zásadná z viacerých dôvodov, uviedol dva. „Občania sú vtiahnutí do politiky v dobrom slova zmysle: musia premýšľať, komu dajú svoj hlas, a keď sa tohto práva vzdajú, kapitulujú,“ uviedol.

Nazdáva sa tiež, že v priamej prezidentskej voľbe – oproti parlamentnej – nemôžu existovať intrigy. „Vo voľbách v parlamente som to sám zažil – sú plné intríg medzi 281 poslancami a senátormi. Predstava, že by intrigovalo niekoľko miliónov občanov, je prakticky nemožná,“ vysvetlil.

Od vzniku samostatnej Českej republiky až do roku 2012 volili prezidenta členovia oboch komôr Parlamentu ČR. V roku 2013 sa uskutočnila prvá priama voľba prezidenta s volebnou účasťou 59,1 percenta. Zvíťazil v nej Miloš Zeman, ktorý v druhom kole porazil Karla Schwarzenberga. Svoj úspech zopakoval aj o päť rokov neskôr, keď v druhom kole volieb zvíťazil nad Jiřím Drahošom. Volebná účasť v roku 2018 dosiahla 66,6 percenta. Zemanovi sa druhé funkčné obdobie skončí 8. marca.

Nerudová Pavel Čítajte viac Najnovší prieskum favorizuje Pavla pred Babišom, tretia je Nerudová

VIDEO: Babiš na súde: Zneužili proti mne môjho chorého syna.

Video
Babiš: Zneužili proti mne môjho chorého syna
17 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #prezidentské voľby v Česku #české prezidentské voľby 2023