Weby niektorých českých prezidentských kandidátov napadli ruskí hackeri

Webové stránky niektorých kandidátov na českého prezidenta napadli hackeri. Podľa Národného úradu pre kybernetickú bezpečnosť (NÚKIB) je za útokom ruská skupina. V piatok o tom informovala hovorkyňa kandidáta Petra Pavla Eva Hromádková, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

13.01.2023 12:10
Petr Pavel Foto: ,
Petr Pavel
debata (11)

Práve Pavlov web je podľa hovorkyne od rána vystavený silnému útoku, preto sa niektorým užívateľom stránka nenačíta. „Aktuálne je webová stránka v prevádzke, ale pretože útoky hackerov stále pokračujú, užívatelia sa môžu stretnúť s výpadkami,“ vysvetlila hovorkyňa.

Tím Pavla tiež uviedol, že podľa NÚKIB je za sériou útokov ruská hackerská skupina NoName057. Hromádková dodala, že podobným útokom museli čeliť aj v stredu.

„Ruskí hackeri asi nechcú, aby sa v kľúčový deň na moje stránky dostali voliči. Vy ale už máte dosť informácií, že áno?“ reagoval na udalosti Pavel na sociálnej sieti Twitter.

Okrem Petra Pavla zaznamenal útok hackerov aj tím kandidáta Tomáša Zimu. Mala by za ním byť rovnaká skupina.

V Česku sa dnes popoludní začne prvé kolo prezidentských volieb. Ľudia si budú môcť vybrať s ôsmich kandidátov. Ide o tretiu priamu prezidentskú voľbu.

ČR voľby / ČPV / České prezidentské voľby / Čítajte viac Prvý deň prezidentských volieb v ČR sa skončil, voľby pokračujú v sobotu
11 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #prezidentské voľby v Česku