Orbán: Pozastavenie grantov Erasmus je bruselskou pomstou Maďarsku na študentoch

Európska únia chce politický spor s Maďarskom riešiť tak, že sa pomstí na maďarských študentoch. V piatok to v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávne Kossuth Rádió povedal predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v reakcii na pozastavenie štipendií programu Erasmus.

13.01.2023 12:57
orbán Foto: ,
Viktor Orbán
debata (11)

Študentom premiér odkázal, že vláda nedopustí, aby ich poškodilo akékoľvek bruselské rozhodnutie. „Štipendijný program bude! S Bruselom sa dohodneme, ale ak nie, zaplatíme to z maďarského rozpočtu,“ dodal Orbán, Zdôraznil že je národným záujmom, aby mladí študovali v zahraničí.

Vzdelávacie inštitúcie, ktoré sú pod kontrolou vládnej strany Fidesz a jej predstavitelia sú členmi nadácií vysokých škôl, podľa rozhodnutia EK nemôžu získať nové granty z programu spolupráce a výmeny vzdelávania Erasmus+ ani z rámcového programu výskumu a inovácií Horizont Europe.

Maďarský minister zodpovedný za územný rozvoj a využitie úniových zdrojov Tibor Navracsics v rozhovore pre komerčnú televíziu RTL povedal, že vláda zváži, či by politici Fideszu nemali vystúpiť z nadácií univerzít.

Maďarsko tiež uvažuje, že sa obráti na Súdny dvor Európskej únie v prípade, že sa s Európskou komisiou ohľadom financovania zahraničných študijných pobytov nedohodne. Vo štvrtok to podľa zahraničných agentúr novinárom povedal šéf kancelárie maďarského premiéra Gergely Gulyás.

Viktor Orbán Čítajte viac EK plánuje blokovať všetkých 22 miliárd eur z kohéznych fondov EÚ pre Maďarsko
11 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Erasmus #erasmus+