V dome Bolsonarovho ministra sa našiel dekrét, ktorý mal zvrátiť výsledok volieb

Brazílska polícia našla v dome exministra spravodlivosti Andersona Torresa návrh dekrétu, ktorý mal zvrátiť výsledok októbrových prezidentských volieb po prehre vtedajšieho krajne pravicového prezidenta Jaira Bolsonara. Informovala o tom agentúra Europa Press.

13.01.2023 18:20
brazília demonštranti Foto: ,
Podporovatelia bývalého krajne pravicového brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara vtrhli do budovy Kongresu a ďalších vládnych budov v hlavnom meste Brazília. 8.1.2023
debata

Bolsonarov minister Torres, na ktorého sudca vydal zatykač po nedeľňajšom útoku na tri najvyššie inštitúcie v brazílskej metropole, cez twitter odkázal, že zverejnenie dokumentu je „vytrhnuté z kontextu“. Torres podľa miestnych médií minulý víkend odišiel s rodinou do Spojených štátov, kde je už dva týždne aj Bolsonaro.

„Dekrétom… sa vyhlasuje stav obrany v sídle najvyššieho volebného súdu vo federálnom dištrikte Brasília, s cieľom zabezpečiť, či rýchlo obnoviť spravodlivosť a korektnosť volebného procesu roku 2022, v súlade so zákonnosťou, ktorej nedodržanie by predstavovalo vážne porušenie verejného poriadku a sociálneho zmieru,“ uvádza sa v dokumente, ktorý polícia našla v utorok v dome exministra spravodlivosti Andersona Torresa. Dokument sa podľa denníka Folha de Sao Paolo odvoláva na článok 136 brazílskej ústavy a predpokladá zriadenie komisie kontrolovanej Bolsonarom, ktorá mala overiť zákonnosť volebného procesu.

Brazília, protesty Čítajte viac Hrozí prezidentovi Brazílie, že ho zvrhne krajná pravica a armáda?

Bolsonaro pred októbrovými prezidentskými voľbami, v ktorých ho porazil ľavicový politický veterán Luiz Inácio Lula da Silva, spochybňoval elektronický volebný systém, rovnako ako to robil pred svojím zvolením v roku 2018. Vlani v lete tiež vyhlásil, že neuzná výsledky volieb hlavy štátu, ak sa volebný systém nezmení. Penzionovaný armádny dôstojník Bolsonaro, ktorý sa pozitívne vyjadruje o niekdajšej brazílskej diktatúre (1964–1985), výsledky októbrových volieb doteraz výslovne neuznal a napriek tradícii sa nezúčastnil Lulovej inaugurácie z 1. januára. Krátko pred ňou odišiel do Spojených štátov, kde býva doteraz, zrejme stále vo vile zápasníka zmiešaných bojových umení (MMA) Josého Alda.

Po nedeľňajšom útoku niekoľkých tisíc Bolsonarových priaznivcov na budovy parlamentu, prezidentského paláca a najvyššieho súdu sudca Alexandre de Moraes vydal zatykač na exministra Torresa, ktorý je teraz tiež v USA a ktorý bol od januára šéfom verejnej bezpečnosti v regionálnej vláde federálneho distriktu Brasília. Guvernéra distriktu Ibaneisa Rocha, v ktorého regionálnej vláde Torres pôsobil a ktorý je členom strany Bolsonarových spojencov, sudca po nedeľňajších udalostiach dočasne suspendoval.

brazília bolsonaro protest Čítajte viac Bolsonarovi prívrženci pripomenuli Kapitol a zaútočili na štát, 400 ich zatkli

„Tento dokument, ktorý bol zhabaný v mojej neprítomnosti, bol zverejnený mimo kontextu, čo prispelo k falošným obvineniam voči mne,“ napísal Torres na twitteri. „Boli sme prvé ministerstvo, ktoré začalo s odovzdávaním vlády. Rešpektujem brazílsku demokraciu,“ uviedol tiež Torres. Bolsonaro po oznámení výsledkov volieb niekoľko dní mlčal, potom len povedal, že bude dodržiavať ústavu. Pritom napríklad jeho viceprezident Hamilton Mourao porážku uznal po niekoľkých hodinách a okamžite sľúbil odovzdať svoj úrad Geraldovi Alckminovi.

V rámci vyšetrovania nedeľných udalostí vo štvrtok federálny sudca Francisco Alexandre Ribeiro okrem iného zablokoval aktíva piatich desiatok ľudí a siedmich právnických osôb v hodnote 6,5 milióna brazílskych realov (zhruba 1 181 000 eur) kvôli tomu, že financovali dopravu tisícok ľudí na nedeľné demonštrácie do metropoly. Sudca uviedol, že aj keď sa podozriví násilností priamo nezúčastnili, financovaním prepravy ľudí, ktorí sa zúčastnili nelegálnych akcií, prispeli k značným škodám na verejnom majetku a majú tak občianskoprávnu zodpovednosť. Súdom zablokovaná časť zodpovedá škodám spôsobeným výtržníkmi v nedeľu v budove parlamentu. Ďalšie škody spôsobili v Prezidentskom paláci a budove Najvyššieho súdu.

Bolsonarovi prívrženci vtrhli do parlamentu

Priaznivci brazílskeho exprezidenta Bolsonara sú proti jeho nástupcovi Lula da Silvovi.

Fotogaléria
Podporovatelia bývalého krajne pravicového...
Podporovatelia bývalého krajne pravicového...
+9Podporovatelia bývalého krajne pravicového...
debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Jair Bolsonaro