Janeček doškrtal hlasovací lístok s Pavlom a napísal naň seba. Hlas aj tak platí a pôjde Pavlovi

Podnikateľ a matematik Karel Janeček, ktorý chcel tiež kandidovať v českých prezidentských voľbách, ale nezaregistrovali ho pre nedostatok hlasov, na protest v piatok preškrtol hlasovací lístok s menom kandidáta Petra Pavla, napísal naň svoje meno a tak ho odovzdal. Hlas však zostáva platný a pripíše sa Pavlovi. Na podobné úpravy upozornilo aj české ministerstvo vnútra.

13.01.2023 22:15
debata (1)

„Ako voliť vo voľbách spravodlivých aj tých druhých?“ napísal Janeček k fotografii, ktorú zverejnil na sociálnych sieťach. Drží na nej hlasovací lístok s menom prezidentského kandidáta Petra Pavla, ktoré je preškrtnuté a nad ním je uvedené meno podnikateľa. Rovnako je zmenený aj vek, titul, bydlisko a namiesto čísla kandidáta je uvedené číslo 21, ktoré matematik označuje za svoje šťastné.

Sám Janeček chcel v prezidentských voľbách tiež kandidovať, zbieral podpisy ako občiansky kandidát. Ministerstvo vnútra ho však pre ich nedostatok nezaregistrovalo. Janeček sa obrátil na súd, ani ten však jeho sťažnosti nevyhovel.

Nezaregistrovaný kandidát sa preto aspoň rozhodol vybraný lístok špeciálne upraviť. Podľa svojich slov si je vedomý toho, že jeho hlas sa započíta. Svojim fanúšikom napísal, že Pavel je podľa neho „malé zlo“.

České ministerstvo vnútra v piatok na sociálnej sieti Twitter upozornilo, že na podobné úpravy hlasovacích lístkov sa neberie ohľad. „Ak sú z lístka jasné potrebné údaje, lístok bol v úradnej obálke len jeden a nie je celkom pretrhnutý, vždy ide o platný hlas,“ zdôraznil rezort vnútra.

V Česku sa v piatok a v sobotu koná prvé kolo prezidentských volieb. O priazeň voličov sa v nich uchádza osem kandidátov. Historicky druhý prezident zvolený priamo nahradí v marci na Pražskom hrade Miloša Zemana.

ČR voľby / ČPV / České prezidentské voľby / Čítajte viac Prvý deň prezidentských volieb v ČR sa skončil, voľby pokračujú v sobotu
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Petr Pavel #české prezidentské voľby