Škody na životnom prostredí kvôli vojne Kyjev odhaduje na 46 miliárd dolárov

Ruská invázia spôsobila na ukrajinskom životnom prostredí škody v hodnote 46 miliárd dolárov, odhaduje ukrajinské ministerstvo životného prostredia. Vyplatenie tejto sumy v plnej výške chce Kyjev podľa denníka Ukrajinska pravda od Moskvy vymáhať.

13.01.2023 22:52
Bohorodychne / UA / Foto: ,
Zničené domy a most ruskými okupantmi v obci Bohorodychne v doneckom regióne 13. januára 2023
debata (13)

„Hlavný podiel na vyčíslených stratách predstavuje znečistenie ovzdušia – 27 miliárd dolárov,“ uviedol ukrajinský minister životného prostredia Ruslan Strilec, podľa ktorého sa v dôsledku ruských vojenských operácií dostalo do ovzdušia viac ako 42 miliónov ton skleníkových plynov. To sa dá porovnať s ročnými emisiami Bulharska, dodal minister.

Hlavnými príčinami znečistenia ovzdušia sú podľa Strilca lesné požiare a útoky ruskej armády na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Rusko na Ukrajinu zaútočilo vlani 24. februára, od začiatku vlaňajšieho októbra sa potom Ukrajinci stretávajú so vzdušnými údermi cielenými na mestá a kritickú infraštruktúru. V zimných mesiacoch to sprevádzajú výpadky elektriny, tepla aj vody.

Vojna zničila bezmála tretinu ukrajinských lesov, odhaduje ukrajinské ministerstvo životného prostredia, podľa ktorého oheň spálil najmenej 23 300 hektárov. Škody v odhadovanej hodnote 18 miliárd dolárov ruská agresia napáchala aj na pôde.

Video
Odpálenie rakety z ruského systému Iskander na ukrajinské pozície
13 debata chyba
Viac na túto tému: #životné prostredie #vojna na Ukrajine