Náklady na prestavbu Hitlerovho rodného domu sa zoštvornásobili na 20 miliónov eur

Náklady na prestavbu rodného domu nemeckého nacistického diktátora Adolfa Hitlera v rakúskom Braunau am Inn sa od roku 2019 zoštvornásobili na 20 miliónov eur.

13.01.2023 23:38
Rakúsko Hitler dom redizajn stanica policajná Foto: ,
Víťazný projekt redizajnu rodného domu Adolfa Hitlera v hornorakúskom meste Braunau am Inn
debata (2)

Informovala o tom stanica Deutsche Welle s odkazom na rakúske ministerstvo vnútra. Z teraz prázdnej budovy sa má stať policajná stanica. Cieľom je zabrániť tomu, aby sa dom zmenil na pútnické miesto pre neonacistov a pravicových extrémistov.

Pôvodný projekt prestavby schválený v roku 2019 počítal s nákladmi vo výške päť miliónov eur. Ministerstvo vnútra zvýšenie rozpočtu vo veľkej miere pripisuje zdraženiu stavebných materiálov a prác. Projekt počíta aj so zásahmi do vonkajšej podoby domu tak, aby sa stal takmer nerozpoznateľný.

Podľa miestnej tlače stavba zatiaľ nezačala. Pôvodne ju oneskorila pandémia koronavírusu, teraz začatiu bráni nedostatok niektorých stavebných materiálov. Práce by mali začať tento rok a skončiť v roku 2025.

V Hitlerovom rodnom dome sa niekoľko desiatok rokov nachádzalo zariadenie pre ľudí s postihnutím. To ale muselo objekt v roku 2011 opustiť. V roku 2017 dom vyvlastnil rakúsky štát.

Rakúsko Hitler dom redizajn stanica policajná Čítajte viac Z rodného domu Adolfa Hitlera bude policajná stanica
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Adolf Hitler