Zomrel spisovateľ a historik Paul Johnson. Písal prejavy britskej premiérke Thatcherovej

Vo veku 94 rokov vo štvrtok po dlhej chorobe zomrel spisovateľ a historik Paul Johnson, autor knihy Dejiny 20. storočia a ďalších viac ako 50 titulov. S odvolaním na jeho syna o tom informovala agentúra Reuters, ktorá pripomenula Johnsonovu podporu britskej konzervatívnej premiérky Margaret Thatcherovej.

13.01.2023 23:58
Paul Johnson / George Bush / Foto: ,
Paul Johnson dostáva Prezidentskú medailu slobody od vtedajšieho amerického prezidenta Georgeho Busha v Bielom dome 15. decembra 2006
debata (3)

„Svetlo večné nech mu svieti a nech odpočíva v pokoji,“ napísal na twitteri k úmrtiu svojho otca Daniel Johnson. Uviedol, že po spisovateľovi zostávajú štyri deti, desať vnúčat a štyri pravnúčatá.

Johnson napísal za svoj život desiatky kníh a nespočetné množstvo článkov z oblasti histórie, biografií a cestovania. Jeho témy siahali od Ježiša po Beatles. Niektoré komentáre a stĺpčeky, ktoré Johnson publikoval okrem iného v časopise The Spectator či denníku Daily Mail, sa však stretli s rozporuplnými reakciami – napríklad jeho názor na aféru Watergate.

Niekoľko desiatok Johnsonových kníh vyšlo aj v češtine. Okrem spomínaných Dejín 20. storočia aj Dejiny amerického národa, Dejiny anglického národa, niekoľko titulov zaoberajúcich sa náboženstvom či politických biografií.

Johnson sa narodil 2. novembra 1928 v anglickom Manchestri. Študoval na Oxfordskej univerzite, kde sa zoznámil okrem iného práve s Thatcherovou. Po štúdiách slúžil v armáde a pracoval ako v novinár. V priebehu 70. rokov sa postupne čoraz viac prikláňal ku konzervatizmu a potom, čo bola Thatcherová v roku 1979 zvolená za premiérku, sa stal jedným z autorov jej prejavov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Paul Johnson