325. deň: Rusi balistickými raketami udreli na Ukrajinu. Zelenskyj: Boj o Soledar pokračuje

Ruská armáda opäť udrela na ukrajinské mestá vrátane metropoly Kyjev. Rakety zasiahli nielen obytné domy, ale aj tepelnú elektráreň pri ukrajinskom hlavnom meste. Komu patrí mestečko Soledar v Doneckej oblasti, o ktoré sa viedli kruté boje? Každá strana konflitu si tvrdí svoje. Ukrajinská, že boj o Soledar pokračuje, ruská, že je dobytý.

14.01.2023 07:00 , aktualizované: 22:35
Ukrajina Rusko Vojna Invázia Foto:
Čierny hustý dym stúpa k oblohe po raketovom útoku ruskej armády na obytnú budovu v Dnipre, štvrtom najväčšom ukrajinskom meste, v sobotu 14. januára 2023.
debata (755)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje už 325. deň
  • Zelenskyj: Ukrajinskí vojaci pokračujú v boji o Soledar
  • Rusko bombardovalo Kyjev i Charkov
  • Dnipro hlási 9 mŕtvych a 64 zranených
  • Ukrajinci zostrelili 25 z 38 ruských striel rôznych typov
  • Poplach na hodinu prerušil hlasovanie vo voľbách na českej ambasáde v Kyjeve
  • Británia potvrdila zámer dodať Ukrajine tanky Challenger 2
  • Rusko v reakcii uvalilo nové sankcie proti Londýnu

VIDEO: Odvážny kúsok očami drona. Záchranári počas ostreľovania vnikli do Soledaru, aby odviezli zraneného.

Video
Ukrajinskí vojaci ošetrujú zraneného vojaka v...
Ukrajinskí vojaci ošetrujú zraneného vojaka v...
+4Generálplukovník Oleksandr Syrskyj dáva...

22:34 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že ruský „teror“ možno zastaviť len na bojisku. Prezident to povedal po tom, ako ruské okupačné sily v rámci novej vlny útokov zasiahli obytnú budovu a energetickú infraštruktúru.

„Je možné zastaviť ruský teror? Áno, je. Dá sa to urobiť inak ako na bojisku na Ukrajine? Žiaľ, nie,“ povedal Zelenskyj vo svojom každodennom príhovore.

Ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko uviedol, že v sobotu boli vo „väčšine regiónov“ Ukrajiny v dôsledku ruských útokov vyhlásené mimoriadne výpadky elektrickej energie.

„Nepriateľ dnes opäť zaútočil na energetické zariadenia a rozvodnú sieť krajiny. K útokom došlo v Charkovskej, Ľvovskej, Ivanofrankivskej, Záporožskej, Vinnickej a Kyjevskej oblasti,“ uviedol Haluščenko na Facebooku.

Dodávatelia energie sa usilujú opraviť energetickú sieť, keďže zima sa prehlbuje a Rusko pokračuje v systematických útokoch na energetickú infraštruktúru.

22:15 Najmenej deväť mŕtvych, vrátane pätnásťročného dievčaťa, a 64 zranených si vyžiadal dnešný zásah obytného domu v Dnipre ruskou raketou, uviedol novú bilanciu náletu šéf oblastnej správy Valentyn Rezničenko.

Bilancia zásahu najprv čítala desať ranených a 15 zachránených z trosiek budovy, následne úrady informovali o zväčšujúcom sa počte obetí a ranených, vrátane tucta detí. Všetky sú podľa Rezničenka v starostlivosti lekárov, deväťročné dievča je vo vážnom stave.

Ukrajinský veľvyslanec v OSN Serhij Kyslycja sa na pozadí útoku v Dnipre obrátil na kolegov v OSN ohľadom prítomnosti zástupcu Ruska v Bezpečnostnej rade OSN. „Aké to je, byť vedľa mäsiara v rokovacej sále? Cítite teplú a lepkavú krv, keď mu tlačíte ruku? Nabudúce, keď ju stlačíte, pomyslite na civilistov zabitých ruskými raketami v Dnipre! Pomyslite na to, až mäsiari budú rozprávať o ruskej cirkvi, ktorá žehná ruskej armáde,“ uviedol v narážke na žiadosť Ruska, aby sa BR OSN v utorok zaoberala údajným prenasledovaním promoskevskej pravoslávnej cirkvi na Ukrajine.

21:48 Nemecký novinár Julian Röpke na základe analýzy záberov z bezpilotného lietadla dospel k záveru, že 95 % ukrajinského mesta Soledar ovládajú Rusi. V ukrajinských rukách podľa neho zostáva jedna soľná baňa, západná trať a osada Sol, uviedla ruská redakcia BBC.

Poukázala tiež na analýzu britského denníka Financial Times, ktorý prirovnal krvavé boje o Soledar a Bachmut k bojom o Severodoneck a Lysyčansk z minulého roka. Vtedy sa stratégia „mlynčeka na mäso“ Ukrajincom vyplatila – oslabila totiž ruské jednotky natoľko, že otvorila cestu k úspešným protiofenzívam v Charkovskej a Chersonskej oblasti na severovýchode a juhu krajiny. Je možné, že teraz opakujú rovnakú taktiku, aby ruské straty pri Bachmute mohli využiť na spustenie ďalšej silnej protiofenzívy. Podmienkou však je, aby ruské straty boli výrazne vyššie ako ukrajinské. Denník súčasne upozornil, že bitka o Bachmut a Soledar pohltila aj tisíce ukrajinských vojakov, ktorí mohli byť nasadení inde.

Soledar Čítajte viac Šéf úradu prezidenta Zelenského: Soledar je Verdunom 21. storočia

„Ukrajinci nie sú nepriestrelní. Zaznamenávajú straty každý deň. Rusko dúfa, že Ukrajine dôjdu zdroje skôr. Možno prídu ťažké časy,“ povedal denníku nemenovaný západný predstaviteľ. V ideálnom prípade Ukrajinci udržia front pri Bachmute minimálnymi silami. Ak ale sami do bojov zabrednú, môže sa ukázať, že „ruská stratégia možno nie je taká hlúpa, ako vyzerá“ pripustil expert na mestský boj Anthony King.

21:01 Bilancieho dnešného ruského útoku na obytný dom v ukrajinskom Dnipre stúpla na päť mŕtvych a 60 zranených, vrátane 12 detí, upresnil zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko. Zásah ruskej rakety zabil jedného človeka a ďalšieho zranil v meste Kryvyj Rih, oznámila správa Dnipropetrovskej oblasti. „Vypátrame všetkých, ktorí sa podieľajú na tom terore. Všetci ponesú zodpovednosť, a to najvyššie,“ prisľúbil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa denníka Ukrajinska pravda pripustil, že po dnešných vzdušných útokoch je najhoršia situácia s dodávkami elektriny v Charkovskej a Kyjevskej oblasti.

V Dnipre ruská strela zasiahla dom so 16 vchodmi, v ktorom žilo okolo 1700 ľudí. V zasiahnutej časti domu bolo 72 bytov, v ktorých mohlo žiť 100 až 200 ľudí, uviedol Kyrylo Tymošenko, ktorý svojho času býval v susedstve. „Sú to desivé čísla, podľa ktorých sa orientujú záchranári pri prehľadávaní trosiek,“ dodal. V dome teraz nejde elektrina a plyn, okná sú rozbité a fakticky je nutné sa postarať o ubytovanie viac ako tisíc ľudí. Našťastie ľudia sa správajú ohromne obetavo, ponúkajú pomoc, dočasné ubytovanie a pomáhajú odpratávať trosky.

Bilancia zásahu v Dnipre najprv bola desať ranených a 15 zachránených z trosiek budovy, následne úrady informovali o 27 a neskôr 39 ranených. „Mŕtvych je už päť,“ informoval šéf oblastnej správy Valentyn Rezničenko. Všetky zranené deti sú podľa neho v starostlivosti lekárov, deväťročné dievča je vo vážnom stave.

19:55 Tvrdé boje o Soledar pokračujú, tvrdí ukrajinský generálny štáb vo večernom hlásení o situácii na bojisku. Dobytie tohto mesta v Donbase ohlásilo ruské ministerstvo obrany v piatok a vodca ruských žoldnierov z Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin ešte skôr.

„Nepriateľ neopúšťa zámer zmocniť sa celej Doneckej oblasti. S týmto cieľom vkladá hlavné úsilie do útočných operácií v smere na Bachmut. Pokračujú ťažké boje o Soledar,“ uviedlo ukrajinské velenie. Ruské jednotky podľa neho útočia aj na ďalších úsekoch v Donbase na východe Ukrajiny. „Naši vojaci po celý deň odrážajú útoky nepriateľa. Okupanti utrpeli veľké straty,“ dodalo.

19:33 Protivzdušná obrana dnes zostrelila 25 z 38 ruských striel rôznych typov, uviedlo veliteľstvo ukrajinského letectva, a to vrátane striel s plochou dráhou letu typu Ch-101, Ch-555 a Kalibr a rakiet Ch-59.

Rusom sa však podarilo značne poškodiť jednu z tepelných elektrární zásahom do turbínového oddelenia. Škody utrpeli aj ďalšie zariadenia tejto elektrárne, napísala agentúra Unian s odvolaním sa na energetickú spoločnosť DTEK. Hasiči a pracovníci firmy pokračujú v odstraňovaní následkov.

Ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko varoval, že nadchádzajúce dni budú na energetickom fronte „ťažké“ potom, čo posledné ruské útoky zasiahli kritickú infraštruktúru v niekoľkých regiónoch. „Kvôli ostreľovaniu sa vo väčšine regiónov zavádzajú núdzové odstávky. Nadchádzajúce dni budú ťažké. Na obnovenie dodávok elektriny sa už pracuje,“ napísal na facebooku.

18:05 Najmenej päť mŕtvych a 27 zranených si vyžiadal dnešný zásah obytného domu v Dnipre ruskou raketou, oznámil na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na predstaviteľov ukrajinských úradov. Predchádzajúca bilancia mala desať ranených a 15 záchránených z trosiek budovy. „Mŕtvych je už päť,“ neskôr informoval šéf oblastnej správy Valentyn Rezničenko. Medzi 27 ranenými, ktorí všetci museli byť hospitalizovaní, je podľa neho šesť detí.

Zásah deväťpodlažnej budovy v meste, ktoré má takmer milión obyvateľov a leží asi 400 kilometrov juhovýchodne od Kyjeva, bol podľa médií súčasťou druhej vlny ruských vzdušných útokov na Ukrajinu.

17:32 Po tom, ako britský premiér Rishi Sunak potvrdil zámer dodať Ukrajine moderné tanky Challenger 2, Rusko ohlásilo nové sankcie proti Británii a jej predstaviteľom.

Ruské ministerstvo zahraničia ohlásilo, že na „čiernu listinu“ zaradilo britského ministra zahraničia Jamesa Cleverlyho, náčelníka generálneho štábu Patricka Sandersa, ako aj ďalších britských predstaviteľov a dôstojníkov. Úplný zoznam Rusko odmietlo zverejniť, uviedol na svojom webe denník Kommersant. Úrady v Londýne podľa Moskvy aj tak pochopia, o kom je reč. Hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová stanici BBC povedala, že dodávky zbraní sú legitímnym cieľom ruských útokov.

15:58 Sirény varujúce pred vzdušným útokom sa v sobotu opäť rozozneli vo viacerých častiach Ukrajiny vrátane oblasti v okolí hlavného mesta Kyjev. TASR o tom informuje na základe správy britského denníka The Guardian.

Letecké varovanie za posledné dve hodiny ohlásili aj v mestách Cherson a Ľvov, ďalej v Charkovskej, Doneckej a Dnepropetrovskej oblasti, ako v ďalších oblastiach.

Úrady tiež uviedli, že delostrelecká paľba zasiahla juhoukrajinské mesto Nikopol. Všetkých obyvateľov mesta vyzvali, aby vyhľadali úkryt.

Námestník šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko pre agentúru Reuters uviedol, že pri ruskom sobotňajšom raketovom útoku došlo k poškodeniu bytového domu v meste Dnipro na východe Ukrajiny. Pod jeho troskami podľa neho uviazlo niekoľko ľudí.

15:23 Ukrajinský štátny prevádzkovateľ elektrickej siete krajiny Ukrenergo uviedol, že po ruskom raketovom útoku zaviedol núdzové obmedzenie dodávok prúdu v jedenástich oblastiach. Spoločnosť Ukrenergo dodala, že následky útoku odstraňuje. Rusko v sobotu raketami zaútočilo na Kyjiv. Ukrajinské úrady uviedli, že útok poškodil infraštruktúru v hlavnom meste a obytný dom v Kyjivskej oblasti. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Ruská armáda opakovane útočí na energetickú infraštruktúru po celej Ukrajine od začiatku októbra. Zahynuli pritom desiatky civilistov a nastali výpady v dodávkach elektriny, vody a kúrenia. Moskva pripúšťa, že energetický systém Ukrajiny je jedným z jej hlavných cieľov. Podľa Ženevskej konvencie je však útočenie na dôležitú civilnú infraštruktúru vojnovým zločinom.

14:44 Pri ruských útokoch na Ukrajinu zahynuli za posledných 24 hodín traja civilisti a ďalších deväť ľudí utrpelo zranenie. Obývané oblasti boli zasiahnuté celkom v ôsmich ukrajinských regiónoch. Napísal to dnes server The Kyiv Independent s odvolaním sa na gubernátorov jednotlivých oblastí.

Jeden civilista prišiel podľa gubernátora Doneckej oblasti Pavla Kyrylenka o život v meste Bachmut, kde sa teraz odohrávajú niektoré z najtvrdších bojov. Traja ľudia utrpeli zranenie v iných častiach Doneckej oblasti.

Dve obete hlási guvernér Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. Dvojica žien podľa neho zomrela pri ostreľovaní oslobodeného Kupjansku, tri ďalšie boli zranené.

Traja ľudia utrpeli zranenie aj v Chersonskej oblasti.

13:19 Poľský premiér Mateusz Morawiecki pocestuje v pondelok do Berlína, aby sa pokúsil presvedčiť nemeckého kancelára Olafa Scholza, aby Poľsku povolil odovzdať Ukrajine tanky Leopard 2, TASR o tom informuje podľa sobotňajšej správy agentúry PAP.

Poľsko kúpilo tanky Leopard 2, ktoré chce v rámci širšej medzinárodnej koalície darovať Ukrajine, od Nemecka. Na to, aby ich mohlo darovať krajine, ktorá nie je členom Severoatlantickej aliancie, preto potrebuje súhlas nemeckej vlády.

challenger, tank, vojna an Ukrajine Čítajte viac VIDEO: Čo dokážu tanky, ktoré Briti pošlú proti Rusom

Morawiecki však v sobotu pre poľskú rozhlasovú stanicu RMF FM uviedol, že „netuší“, či sa mu podarí Scholza presvedčiť, aby darovanie tankov povolil. Zároveň upozornil, že ak by Scholz aj súhlasil, tak skutočný rozhodovací proces môže trvať dlhšie.

„Ide o procesy, ktoré si vyžadujú dlhšiu diskusiu, no ten nátlak musí pokračovať,“ povedal poľský premiér.

Poľský prezident Andrzej Duda počas stredajšej návštevy západoukrajinského mesta Ľvov oznámil, že Poľsko sa rozhodlo odovzdať Ukrajine v rámci širšej koalície západných krajín 14 tankov Leopard 2 nemeckej výroby.

11:27 Ruský ranný raketový útok na Kyjev bol podľa agentúry AP prvý takýto útok na Kyjev od noci na Nový rok.

Útok podľa úradov zasiahol aj obytnú budovu v dedine Kopyliv, ktorá je vzdialená asi 50 kilometrov západne od hlavného mesta. Poškodených tu bolo celkom 18 domov, z ktorých niektorým explózie rozbila okná. Žiadne obete na životoch odtiaľ zatiaľ nie sú hlásené.

Hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat v rozhovore s tunajšou televíziou uviedol, že Rusko na útok s veľkou pravdepodobnosťou použilo balistické strely, ktorým sa Ukrajina zatiaľ nie je schopná účinne brániť. Na Kyjev podľa neho prileteli zo severu.

Server The Kyiv Independent píše aj o niekoľkých výbuchoch, ktoré bolo v Kyjeve počuť už okolo 6:00 (7:00 SEČ). Podľa guvernéra Kyjevskej oblasti Oleksija Kuleby išlo aj o útok na kritickú infraštruktúru. Ani v tomto prípade úrady neinformovali o obetiach.

10:46 Kvôli rannému útoku na Kyjev bolo približne na hodinu prerušené hlasovanie v prezidentských voľbách na českej ambasáde v ukrajinskej metropole. Volebná komisia sa na tú dobu uchýlila do tunajšieho krytu, všetci sú v poriadku. ČTK to povedal vedúci konzulárneho úseku zastupiteľského úradu Martin Mužík. Podľa agentúrnych informácií smeroval ruský útok proti kyjevskej infraštruktúre.

„Tu sa rozoznel poplach. Už pred vyhlásením poplachu sme počuli výbuchy,“ povedal Mužík. Vo volebnej miestnosti v tom čase podľa neho nebol žiadny hlasujúci, posledný volič odišiel krátko predtým. Po konzultácii s ministerstvom zahraničia rozhodol český úrad o prerušení volieb. „O 9:56 kyjevského času (8:56 SEČ) sme hlasovanie prerušili,“ poznamenal diplomat.

„Po hodine sme to hlasovanie obnovili,“ doplnil neskôr s tým, že letecký poplach už bol odvolaný. Svoj hlas na ambasáde podľa neho zatiaľ odovzdalo 33 Čechov. Pri voľbách do Poslaneckej snemovne, ktoré sa uskutočnili v roku 2021, teda ešte pred vojnou, na českej ambasáde hlasovalo celkom 53 ľudí.

10:08 Ranný útok na ukrajinské hlavné mesto Kyjev prerušil hlasovanie v prezidentských voľbách na tamojšej českej ambasáde. Volebná komisia je v kryte, informuje spravodajkyňa TASR na základe správ stanice ČT24 a Seznam Zprávy.

„Kyjev čelí ďalšiemu z ruských raketových útokov. Hlasovanie vo volebnej miestnosti na zastupiteľskom úrade tak muselo byť v súlade so zákonom prerušené. Predpokladáme, že hlasovanie bude následne pokračovať,“ uviedlo k situácii české ministerstvo vnútra na sociálnej sieti.

Všetci členovia komisie sú v poriadku, oznámil zastupiteľský úrad. Kedy bude hlasovanie pokračovať, zatiaľ nie je jasné.

Podľa servera iDNES.cz sa na podobnú situáciu české veľvyslanectvo v Kyjeve pripravovalo. Všetci prichádzajúci voliči boli informovaní o tom, že najbližší protiletecký kryt sa nachádza v stanici metra vzdialenej asi 650 metrov od ambasády.

Útok zo strany Ruska smeroval proti kyjevskej infraštruktúre. Starosta hlavného mesta Vitalij Kličko na sociálnej sieti uviedol, že na juhozápadnú časť mesta dopadli trosky rakety. Na mieste zasahujú záchranné zložky.

9:37 V sobotu ráno sa v Kyjeve zo štvrtí na ľavom brehu rieky Dneper ozvali výbuchy a v jednom zo zariadení kritickej infraštruktúry začalo horieť.

Krátko pred výbuchmi bol v meste vyhlásený letecký poplach. „Máme požiar v jednom zo zariadení kritickej infraštruktúry. Na mieste pracujú príslušné služby,“ informoval gubernátor kyjevskej oblasti Oleksij Kuleba na sociálnej sieti Telegram.

Ruské rakety v ranných hodinách zasiahli aj Charkov. „Predbežné správy naznačujú, že štyri rakety S-300 zasiahli priemyselnú štvrť. (Rusi) sa zamerali na infraštruktúrne zariadenia,“ informoval na sociálnej sieti starosta Charkova Ihor Terechov.

Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov obyvateľov mesta vyzval, aby nevychádzali z krytov.

8:51 Experti Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) budú trvalo prítomní vo všetkých ukrajinských jadrových elektrárňach, oznámil šéf organizácie, ktorý budúci týždeň v tejto súvislosti navštívi Ukrajinu, píše stanica CNN.

„Generálny riaditeľ MAAE Rafael Mariano Grossi sa vydá budúci týždeň na Ukrajinu, aby zabezpečil nepretržitú prítomnosť expertov na jadrovú bezpečnosť vo všetkých tamojších jadrových elektrárňach, čím výrazne zintenzívni úsilie MAAE pomôcť zabrániť jadrovej havárii počas súčasného vojenského konfliktu,“ uvádza sa v stanovisku agentúry.

Záporožská jadrová elektráreň Čítajte viac Rusi mali v Záporožskej jadrovej elektrárni rozmiestniť raketomety Grad

Zatiaľ čo členovia tímu MAAE už pôsobia v Ruskom obsadenej Záporožskej jadrovej elektrárni, experti budú v najbližších dňoch umiestnení aj v Chmeľnyckej jadrovej elektrárni na západe Ukrajiny. Grossi vycestuje aj do Juhoukrajinskej a Rivnenskej jadrovej elektrárne na severozápade Ukrajiny, ako aj do odstaveného reaktora v Černobyle, aby všade dosadil dvojčlenný tím MAAE.

Grossi sa tiež stretne s vysokými predstaviteľmi ukrajinskej vlády v Kyjeve, aby prediskutovali opakovane žiadané vytvorenie zóny jadrovej bezpečnosti a ochrany v okolí Záporožia.

„Som odhodlaný čo najskôr premeniť prepotrebnú ochrannú zónu na realitu. Moje konzultácie s Ukrajinou a Ruskom napredujú, aj keď nie tak rýchlo, ako by bolo žiadúce. Naďalej dúfam, že sa nám čoskoro podarí dohodnúť a zónu zrealizovať,“ povedal Grossi.

7:49 Britský premiér Rishi Sunak súhlasil s dodaním tankov na Ukrajinu s cieľom pomôcť jej úsiliu o opätovné dobytie územia, ktoré okupuje Rusko, uviedla agentúra DPA. Podľa britského bulvárneho denníka The Sun zdroj z vládnych kruhov uviedol, že Sunak bude o tomto zámere v sobotu informovať ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Štyri britské tanky Challenger 2 majú byť okamžite odoslané do východnej Európy a osem ďalších bude nasledovať krátko po tom. Vládny zdroj denníku povedal, že „premiér dal jasne najavo, že Spojené kráľovstvo musí dodržať svoj záväzok voči Ukrajine, čo znamená zabezpečenie toho, aby mala kritické vybavenie na svoju obranu a zmenu pomeru síl na bojisku“.

VIDEO: Vyzvú britské tanky Challenger 2 na Ukrajine Rusov?

Video

Ohlásený krok by urobil z Británie prvú západnú mocnosť, ktorá by Ukrajincom dodala bojové tanky. Kyjev bez zvýšenia bojovej sily, vrátane tankov a iných ťažkých zbraní, nebude schopný získať späť významné územie od Ruska, varovali začiatkom tohto týždňa predstavitelia Západu. V rámci NATO sa tiež objavili obavy, že dodávky tankov by Rusi mohli považovať za eskaláciu konfliktu.

USA už prisľúbili Kyjevu 50 bojových vozidiel pechoty (BVP) Bradley v rámci svojho doteraz najväčšieho balíka vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Nemecko chce dodať zhruba 40 BVP Marder a Francúzsko prisľúbilo Ukrajine obrnené transportéry AMX-10 RC.

7:00 Časť ukrajinských vojakov ustupuje zo Soledaru, uviedol v piatok reportér stanice CNN, ktorý sa spolu so svojím štábom nachádza len pár kilometrov od východoukrajinského mesta. Moskva v piatok uviedla, že sa jej vojská Soledaru vo štvrtok večer po dlhých a tvrdých bojoch zmocnili. Kyjev to vzápätí odmietol. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo večernom prejave uviedol, že ukrajinskí vojaci pokračujú v boji o Soledar.

„Zdá sa, že ide o vcelku organizované sťahovanie,“ uviedol reportér Ben Wedeman, ktorý sa situáciu na bojisku snaží pozorovať zo zákopov zhruba štyri kilometre od Soledaru. V piatok popoludní sa od mesta podľa neho stále ozývala mínometná a raketová paľba. Situácia je ale aj v blízkosti mesta neprehľadná, pretože od ukrajinských vojakov má jeho tím často protichodné informácie.

„Niektorí nám hovoria, že mesto je blízko pádu, ďalší nám hovoria, že aspoň časti mesta majú ešte v držbe Ukrajinci,“ uviedol Wedeman. Ukrajinci podľa neho z jeho pozície pália v smere na mesto, nepozoruje medzi nimi ale náznaky paniky.

Napriek viacerým ruským správam o dobytí malého mesta Soledar na východe Ukrajiny, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že bitka o mesto stále pokračuje, informovala agentúra DPA.

„Tvrdý boj o Doneckú oblasť pokračuje,“ uviedol ukrajinský prezident v piatok vo svojom tradičnom večernom prejave. „Boje o Bachmut a Soledar, o Kreminnu, o ďalšie mestá a obce na východe nášho štátu stále pokračujú,“ vyhlásil.

Osobné poďakovanie adresoval prezident ukrajinským jednotkám, ktoré bránili Soledar a Bachmut pred ruskými útokmi.„Veľká vďaka patrí bojovníkom z jednotky ‚Kraken‘ za rozhodné akcie na zničenie nepriateľa na území Soledaru,“ povedal Zelenskyj. V Bachmute zasa vzdal hold okrem iného Medzinárodnej légii, jednotke zloženej zo zahraničných bojovníkov.

Ruské vojenské velenie, ako aj neslávne známa ruská súkromná armáda Vagnerova skupina, nasadená v Soledare, vyhlásili, že obsadili mesto ešte vo štvrtok večer. Keďže pri postupe boli úspešní najmä vagnerovci, ministerstvo obrany v Moskve napokon ustúpilo a prisúdilo zásluhy o dobytie mesta tejto žoldnierskej skupine.

Ruské ministerstvo obrany podľa agentúry TASS viedlo, že boj o mesto, ktorý sa podľa nich skončil, viedli rôznorodé skupiny ruských vojsk. Ich bojové úlohy podľa ministerstva zahŕňali zablokovanie mesta zo severu a juhu, izoláciu bojového priestoru a zabránenie nepriateľovi v presune záloh zo susedných regiónov do mesta a zabránenie odchodu Ozbrojených síl Ukrajiny zo Soledaru, ako aj palebnú podporu pri útoku pozemných útočných lietadiel a delostrelectva.

„Pokiaľ ide o priamy útok na mestské bloky Soledar okupované ozbrojenými silami Ukrajiny, táto bojová misia bola úspešne zavŕšená odvážnymi a nezištnými akciami dobrovoľníkov útočných jednotiek Wagner,“ skonštatoval rezort.

„Ide o prvé priznanie, že súkromná Vagnerova skupina pôsobí na Ukrajine, na oficiálnej úrovni. V Rusku podľa zákona neexistujú žiadne súkromné vojenské spoločnosti,“ podotkla ruská redakcia BBC.

„Už po sebe štekajú kvôli tomu, komu treba pripísať zásluhy o taktický postup,“ okomentoval Zelenskyj ich spor, dodajúc, že to je „jasný signál zlyhania“.

Soledar sa nachádza desať kilometrov severne od Bachmutu, ktorého dobytie zrejme zostáva hlavnou operačnou úlohou ruskej armády. Útok ruských jednotiek na Soledar je pokusom obísť Bachmut zo severu a narušiť zásobovacie trasy slúžiace ukrajinskej armáde.

Ak sa potvrdí ruské víťazstvo v Soledare, bude sa podľa CNN rokovať skôr o symbolické ako o strategické víťazstvo. Malé mesto leží uprostred Donbasu, na severe Doneckej oblasti. Len niekoľko kilometrov juhozápadne sa nachádza väčší Bachmut, ktorý je v posledných mesiacoch miestom najzúrivejších bojov z celého frontu.

Soledar je podľa ruského ministerstva obrany dôležitý pre pokračovanie útočných operácií a špekuluje sa aj možnom získaní tamojších soľných baní. Pre ruské ozbrojené sily by ale jeho dobytie znamenalo predovšetkým víťazstvo po rade neúspechov, ktoré ich na fronte sprevádzajú už od začiatku leta, píše CNN.

755 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine