Česi si tretíkrát volili prezidenta, o voľby bol vyšší záujem ako pred piatimi rokmi

O 14. hodine sa zatvorili volebné miestnosti pre české prezidentské voľby. Volebná účasť dosahovala v sobotu dopoludnia 50 až 55 percent. V niektorých okresoch odvolilo cez 60 percent voličov a volebná účasť tam bola vyššia než v prechádzajúcich voľbách v roku 2018, informuje TASR na základe spravodajskej televízie ČT24.

14.01.2023 09:01 , aktualizované: 14:32
ČR volbycr23 voľby prezident 1. kolo Foto: ,
Volič hlasuje vo volebnej miestnosti na základnej škole v 1. kole prezidentských volieb Českej republiky 13. januára 2023 v Prahe.
debata (15)

Voľby sa zaobišli bez väčších problémov. Predsedovia volebných komisií uvádzali jediné komplikácie spočívajúce v tom, že si niektorí voliči zabudli doklad totožnosti.

Podľa spravodajského portálu iDNES.cz sa policajti z obvodného oddelenia Frýdek-Místek zaoberajú podnetom 56-ročnej ženy, ktorá poukázala na možné ovplyvňovanie volieb. Do schránok v jednom z vchodov na ulici Novodvorská totiž na základe oznámenia niekto vhadzoval listy s návodom, koho voliť.

Vo volebnom obvode Praha 6 dosiahla volebná účasť v sobotu do 10.00 h už takmer 59 percent, čo je o 1,2 percenta viac než pred piatimi rokmi, uvádza portál iDnes.cz. Volebná účasť v Brne dosiahla v sobotu o 10.00 h 56,46 percenta, pričom v roku 2018 do tohto času odvolilo 51,23 percenta voličov.

Vyššiu volebnú účasť než v roku 2018 hlásili aj v Moravskosliezskom kraji. Podľa krajského úradu tam volebná účasť zatiaľ dosahuje okolo 50 percent. Celkovo prišlo v prvom kole volieb v roku 2018 odovzdať svoj hlas 61,92 percent voličov. V roku 2013 to bolo 61,31 percent.

Politológ Tomáš Lebeda však vo vysielaní ČT24 upozornil, že účasť voličov zvykne byť v prvom kole vyššia než v druhom aj preto, že voliči neúspešných kandidátov už nemajú motiváciu ísť voliť znovu. „Zaujímavé je, že v roku 2018 prišlo k nárastu. Bolo to zhruba zo 62 percent na 66,6. Tento nárast bol pravdepodobne jedným z dôvodov, prečo dokázal Miloš Zeman uspieť. Dokázal medzi prvým a druhým kolom zmobilizovať voličov,“ uviedol Lebeda.

8,3 milióna voličov

Voľby pokračovali druhým dňom. Volebné miestnosti sa otvorili o 8.00 h. Nového českého prezidenta alebo prezidentku vyberalo 8,3 milióna oprávnených voličov.

O hlasy voličov sa uchádzali ôsmi prezidentskí kandidáti. Traja z nich sú občianskymi kandidátmi, pretože sa im podarilo vyzbierať viac než 50 000 podpisov od občanov. Sú to Karel Diviš, Danuše Nerudová a Petr Pavel. Zvyšných piatich – Andreja Babiša, Jaroslava Baštu, Pavla Fischera, Marka Hilšera a Tomáša Zimu – podporili poslanci alebo senátori.

V piatok svoj hlas vo voľbách odovzdali najvyšší ústavní činitelia aj všetci prezidentskí kandidáti. Ľudí vyzvali, aby využili možnosť vyjadriť svoj názor a aby za seba nenechali rozhodovať iných.

České prezidentské voľby / ČPV / Čítajte viac Janeček doškrtal hlasovací lístok s Pavlom a napísal naň seba. Hlas aj tak platí a pôjde Pavlovi

Po zatvorení volebných miestností o 14.00 h začali jednotlivé okrskové komisie s počítaním hlasov. Údaje budú posielať Českému štatistickému úradu (ČSÚ), ktorý bude priebežné výsledky zverejňovať na stránke volby.cz.

Podľa hovorcu ČSÚ Jana Cieslara by kompletné výsledky mali byť známe v sobotu neskoro popoludní alebo večer. Keďže je v prezidentských voľbách celé Česko jedným okrskom a vyberá sa len jeden kandidát, je sčítavanie hlasov podľa jeho slov rýchlejšie než v iných voľbách.

Babiš, Nerudová, Pavel Čítajte viac Čo prezradili o českých prezidentských kandidátoch sociálne siete?
15 debata chyba
Viac na túto tému: #české prezidentské voľby 2023