Irán popravil Akbarího za špionáž pre britské tajné služby. USA sú zdesené

V Iráne v sobotu popravili Alirezá Akbarího za špionáž pre britské spravodajské služby, informujú agentúry AFP a Reuters. Muža s britským a iránskym občianstvom, ktorý predtým pracoval pre iránske ministerstvo obrany obesili napriek medzinárodným protestom proti vynesenému rozsudku trestu smrti.

14.01.2023 11:11 , aktualizované: 20:17
Irán Británia poprava špionáž Foto:
Na archívnej snímke z 18. septembra 2019 Alirez Akbarí gestikuluje počas interview v Iráne. Alirezá Akbarího, bývalého námestníka iránskeho ministra obrany, popravili za špionáž pre britské spravodajské služby v sobotu 14. januára 2023.
debata (13)

Britský minister zahraničných vecí James Cleverly v piatok neskoro večer povedal, že Irán nesmie popravu dotiahnuť do konca a označil rozsudok smrti za „politicky motivovaný“.

Akbarího odsúdili na smrť za „korupciu a poškodzovanie vnútornej a vonkajšej bezpečnosti krajiny poskytovaním spravodajských informácií“, uviedla iránska justičná tlačová agentúra Mizan Online. Zatkli ho v roku 2019 a za špionáž mal dostať 1,805 milióna eur, 265 000 libier a 50 000 dolárov.

Na videu, ktoré zverejnili iránske médiá, Akbarí hovorí o svojich kontaktoch s Britániou. Iránske štátne médiá v politicky motivovaných prípadoch často vysielajú údajné priznania podozrivých.

Irán Čítajte viac Irán odsúdil na smrť bývalého námestníka ministra, vraj špehoval pre Britániu

Briti mali od Akbarího získať informácie o poprednom iránskom jadrovom vedcovi Mohsenovi Fachrizádehovi. Vedec zomrel v novembri 2020 po útoku, z ktorého Teherán obviňuje Izrael. Začiatkom decembra Irán oznámil, že popravil štyroch ľudí za spoluprácu s izraelskými tajnými službami.

Zdesenie USA, Londýn uvalil sankcie

Spojené štáty v reakcii na popravu Akbarího vyhlásili, že sú „zdesené“ a zároveň podporili Britániu ako svojho spojenca vo výzve na vyvodenie zodpovednosti voči Iránu, informuje tlačová agentúra AFP.

„Sme zdesení tým, že táto islamská republika popravila britsko-iránskeho občana s dvojakým občianstvom Alírezá Akbarího. Stojíme za britskou vládou a odsudzujeme jeho popravu, ktorá bola politicky motivovaná a nespravodlivá,“ uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí.

Irán Čítajte viac Irán získal štyri Airbusy. Svet sa čuduje, ako preľstil sankcie

Británia v tejto súvislosti uvalila sankcie na iránskeho generálneho prokurátora Mohammada Džafara Montazeriho, oznámil britský minister zahraničných vecí James Cleverly.

„Spojené kráľovstvo uvalilo sankcie na iránskeho generálneho prokurátora. Zdôrazňuje to naše znechutenie nad popravou Alírezá Akbarího. Generálny prokurátor je ústrednou osobou pri uplatňovaní trestu smrti v Iráne. Tento režim sa musí zodpovedať za hrozné porušovanie ľudských práv,“ uviedol Cleverly.

Iránska justícia potvrdila, že v súvislosti s prebiehajúcimi protestami v krajine bolo odsúdených na trest smrti 18 ľudí, štyria z nich už boli popravení, čo vyvolalo medzinárodné pobúrenie.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #špionáž #Irán #poprava