Za mesiac covid zabil v čínskych nemocniciach takmer 60 000 ľudí

Takmer 60-tisíc ľudí zomrelo v čínskych nemocniciach v súvislosti s covidom-19 len v období od 8. decembra minulého roka do tohtoročného 12. januára.

14.01.2023 12:15 , aktualizované: 12:51
Čina WHO Európa koronavírus pandémia covid Foto:
Na archívnej snímke zo 4. januára 2023 zdravotná sestra podáva lieky starším pacientom s príznakmi ochorenia COVID-19 v nemocnici v meste Fu-jang v stredočínskej provincii An-chuej.
debata (5)

Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na čínske úrady, ktoré v uplynulých dňoch čelili kritike, že nedostatočne informujú o vlne nákazy, ktoré sa 1,4 miliardovou krajinou v posledných týždňoch šíria. Ako poznamenáva agentúra AP, je možné, že ďalší ľudia chorobe podľahli doma.

Vo zverejnenej štatistike je 5 503 úmrtí označených ako priamy dôsledok covidu-19 a ďalších 54 435 úmrtí ako dôsledok kombinácie tejto infekcie s ďalšími ochoreniami.

Kórea covid Cestovanie Čína letisko Čítajte viac WHO neočakáva, že zhoršenie pandemickej situácie v Číne zásadne ovplyvní Európu

Predstavitelia čínskeho zdravotníctva dnes tiež uviedli, že vlna covidu-19 v krajine už dosiahla vrchol. Počet ľudí, ktorí prichádzajú s covidom-19 a horúčkou do nemocníc a na pohotovosti, podľa nich klesá ako v mestách, tak na dedinách.

Druhý mesiac voľnejších pravidiel

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v týždni uviedla, že zatiaľ nemá dáta, ktoré by potvrdzovali tvrdenie, že vlna nákazy už v niektorých častiach Číny opadá. Uviedla tiež, že najľudnatejšia svetová krajina informuje o výrazne menej úmrtiach na Covid-19, než zodpovedá skutočnosti.

Čínska vláda prestala o štatistikách súvisiacich s covidom-19 informovať začiatkom decembra krátko po tom, čo úplne zmenila svoju protipandemickú stratégiu.

Koronavírus, Čína Čítajte viac Čína po troch rokoch úplne otvorila hranice

Peking kvôli koronavírusu, ktorý sa začal šíriť práve z Číny, dlho presadzoval politiku takzvanej nulovej tolerancie as ňou súvisiace prísne opatrenia. Tá však vlani v novembri vyvolala na čínske pomery rozsiahle protesty v uliciach, pri ktorých niektorí dokonca požadovali odstúpenie prezidenta Si Ťin-pchinga. Úrady nakoniec v decembri aj pod týmto tlakom otočili a opatrenia zásadne uvoľnili.

Odvtedy sa koronavírus v Číne veľmi rýchlo šíri. Podľa neoficiálnych údajov, na ktoré sa odvolávala agentúra DPA, sa ním napríklad len za prvé tri decembrové týždne nakazilo 250 miliónov Číňanov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #koronavírus #Covid-19