Zomrela Marfuša z Mrázika. Po páde zo scény sa Inna Čurikovová už do divadla nevrátila

Vo veku 79 rokov skonala v Moskve legendárna ruská herečka Inna Čurikovová. Informovala o tom agentúra TASS. Národná umelkyňa Sovietskeho zväzu sa podľa ruských médií už nezotavila z ťažkého zranenia, ktoré utrpela vlani v lete, keď spadla z divadelnej scény a s početnými zlomeninami skončila v nemocnici.

14.01.2023 13:58
Inna Churikova Foto:
Inna Čurikovová (1943-2023)
debata (3)

Smrť filmovej a divadelnej hviezdy, na Slovensku známej najmä vďaka roli Marfuše z rozprávky Mrázik, oznámil v sobotu riaditeľ jej domovského divadla Lenkom, kde mala angažmán od roku 1973 a ešte do polovice minulého roku vystupovala. Po úraze odišla na dlhodobé liečenie, v tejto sezóne sa však na dosky, ktoré znamenajú svet, plánovala vrátiť.

Marfuša, rozmaznaná a zlá sestra dobrej Nastenky z kultovej filmovej rozprávky Mrázik. Pamätné sú najmä scény, kde vtedy 20-ročná Inna Čurikovová lúska orechy.

Najslávnejšími filmovými rolami Čurikovovej boli popri spomínanej Marfuši z Mrázika z roku 1964 aj , Johanka z Arku (Začiatok), Jakobína von Dutten (Ten istý Baron Prášil), generálka Jepančina (Idiot). Zahrala si tiež vo viacerých filmoch svojho manžela, slávneho režiséra Gleba Panfilova.

Kultová filmová rozprávka Mrázik je... Foto: TV Markíza
mrázik, Kultová filmová rozprávka Mrázik je neodmysliteľnou súčasťou vianočného televízneho programu.

Rodáčka z Baškirska sa verejne angažovala v protestoch proti viacerým krokom vlády prezidenta Vladimira Putina.

V roku 2001 podpísala otvorený list na obranu televíznej spoločnosti NTV, ktorú Kremeľ prinútil zmeniť jej pôvodné liberálne zameranie. O dva roky neskôr patrila medzi osobnosti kultúry a vedy, ktoré vyzvali ruské úrady zastaviť vojnu v Čečensku a začať vyjednávať s povstalcami. V roku 2006 sa pripojila k výzve odsudzujúcej nútenú deportáciu gruzínskych občanov z Ruska, ktorá súvisela so zhoršením vzťahov medzi Moskvou a Tbilisi. Vyslovila sa aj proti prijatiu zákona zakazujúceho adopciu sirôt občanmi USA. Opakovane tiež podporovala iniciatívy na ochranu zvierat.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #film #divadlo #herečka #Mrázik