Veľký obrat a mohutný finiš generála Pavla: V prvom kole porazil Babiša o 22-tisíc hlasov

Finalistami prezidentských volieb v Českej republike sú Petr Pavel a Andrej Babiš. Generál vo výslužbe, ktorý bol šéfom Vojenského výboru NATO, na konci sčítavania hlasov v prvom kole predbehol expremiéra a lídra opozičného hnutia ANO Babiša, ktorý celé sčítavanie viedol.

14.01.2023 14:37 , aktualizované: 19:49
pavel a babis Foto:
O novom českom prezidentovi sa rozhodne medzi Petrom Pavlom a Andrejom Babišom (vpravo).
debata (706)

Po sčítaní 99,99 percenta volebných okrskov Pavel získal 35,39 % hlasov. Druhý Andrej Babiš získal rovných 35 percent hlasov. Petr Pavel tak expremiéra porazil o 22-tisíc hlasov. Na treťom mieste skončila Danuše Nerudová, bývalá rektorka Mendelovej univerzity v Brne, so ziskom 13,92 % hlasov. Nerudová bola jednou z trojice kandidátov na postup do druhého kola a jej zisk je tak veľkým sklamaním.

Volebná účasť dosiahla 68,23 percenta, čo je najviac v doterajších prvých kolách priamych volieb prezidenta ČR.

Rok Volebná účasť v prvom kole volieb
2013 61,31 %
2018 61,92 %
2023 68,23 %

Štvrtý Pavel Fischer dosiahol volebný zisk 6,75 %, Jaroslav Bašta 4,45 % a Marek Hilšer 2,56 %. Zvyšní kandidáti získali menej ako dve percentá.

Petr Pavel po sčítaní 99 percent hlasov uviedol, že na to, že podľa Andreja Babiša nemám skúsenosti s politikou, tento výsledok nie je zlý. Pavel vyhlásil, že v kampani pred druhým kolom sa chce zamerať na ľudí, ktorí sú zo súčasnej spoločenskej situácie nešťastní a dopadajú na nich krízy. „Cesta z ich frustrácie nevedie smerom k Andrejovi Babišovi,“ povedal Pavel.

„Nepoľavte a príďte aj v druhom kole, pokiaľ možno ešte vo väčšom počte,“ vyzval voličov bývalý náčelník Generálneho štábu Armády ČR.

Pavel sa poďakoval svojim súperom Danuši Nerudovej, Pavlovi Fischerovi a Markovi Hilšerovi, ktorí mu už stihli vyjadriť podporu. Fischer upozornil na to, že do druhého kola prezidentských volieb sa dostal Andrej Babiš, ktorý je v konflikte záujmov a manipuluje s faktami. „ČR rozhoduje o svojej budúcnosti a je veľmi dôležité, aby sme sa spojili. Som presvedčený, že Andrej Babiš nie je dobrý pre ČR,“ vyhlásil kandidát, ktorý skončil na štvrtom mieste.

Hilšer je sklamaný, podporil Pavla

Ďalší prezidentský kandidát Marek Hilšer, ktorý skončil na šiestom mieste, označil svoj volebný výsledok za prehru. Dúfa, že v druhom kole vyhrá ten lepší z kandidátov, ktorým je podľa neho Pavel. Hilšer zopakoval, že mnoho jeho voličov ovplyvnila obava z toho, aby Babiš nevyhral.

Prezidentský kandidát Karel Diviš, ktorý skončil ako predposledný, taktiež podporil v druhej voľbe Petra Pavla, pričom svoj volebný výsledok označil za sklamanie. Tomáš Zima s vyše pol percentom hlasov, ktorý obsadil poslednú priečku zatiaľ v druhej voľbe nepodporil žiadneho kandidáta.

Pavel sa tiež poďakoval svojim protikandidátom za férovú kampaň. „Aj keď to občas zaiskrilo, tak bola vedená väčšinou korektne,“ dodal Pavel.

Kandidát na prezidenta pripustil, že v kampani urobil chyby, napríklad, že nebol výrazný v debatách. „Všetci robíme chyby, aj ja som ich urobil. Mám sa čo učiť,“ dodal.

Babiš hovorí o fantastickom výsledku

Andrej Babiš označil výsledok prvého kola volieb za fantastický. „Mám obrovskú radosť. Ako kandidát hnutia ANO sme dosiahli famózny výsledok. Dostal som o viac než 500.000 hlasov ako hnutie ANO vo voľbách do snemovne v roku 2021," uviedol Babiš na tlačovej konferencii. Poďakoval voličom, svojej manželke a deťom, hnutiu ANO a svojmu tímu.

Zároveň zagratuloval „provládnemu kandidátovi“ Petrovi Pavlovi i Danuši Nerudovej. Babiš však nerozumie, prečo ho Nerudová označila za zlo. „Ja som venoval našej krajine viac ako desať rokov svojho života. Nemusel som ísť do politiky… Korupciu, proti ktorej som bojoval a prečo som založil hnutie, neznášam. Za našej vlády žiadna korupcia nebola,“ uviedol.

Fiala vyzval ľudí, aby volili Pavla

Vysoká volebná účasť ukazuje, že občania vedia, že voľba prezidenta je dôležitá. Voliči to dokázali tým, že prišli, uviedol český premiér Petr Fiala a pogratuloval Petrovi Pavlovi k postupu do druhého kola, ktoré sa bude konať o dva týždne. Zároveň vyzdvihol i výsledok Danuši Nerudovej, ktorá skončila na treťom mieste a Pavla Fischera. Ten skončil v tesnom závese za ňou. Práve títo traja kandidáti išli do volieb na funkciu prezidenta s podporou koalície SPOLU.

„Je pred nami 14 dní, kedy bude prebiehať ďalšia kampaň…Nie je potrebné, aby som Pavla podporoval nasledujúcich 14 dní aktívne, aby sa politické strany, vláda a vládne strany do toho aktívne zapájali. Myslím si, že ľudia sa rozhodnú podľa iných kritérií,“ uviedol Fiala s tým, že to bude neľahký súboj medzi hodnotami.

Podľa neho to bude súboj medzi populizmom a demokraciou. „Ja budem podporovať tú druhú skupinu,“ zdôraznil Fiala, pričom vyzval ľudí, aby v druhom kole volili Petra Pavla. Doterajšiu predvolebnú kampaň označil za férovú.

Nerudová: Pootvorila som dvere ďalším

Danuše Nerudová po zverejnení predbežných výsledkov uviedla, že je zaskočená podporou a to, že skončila tretia, nič neznamená, lebo pootvorila dvere ďalším, čo prídu po nej. Nerudová poďakovala svojim podporovateľom, dobrovoľníkom, rodine i svojmu tímu za prácu počas predvolebnej kampane.

„Celú dobu sme viedli pozitívnu kampaň a myslím si, že sme prispeli k dobrej nálade v tejto krajine. Som rada, že sme ukázali, že človek môže dôjsť ďaleko s pozitívnou kampaňou, že nikoho neočierňuje a s tým, že robí veci dobre,“ uviedla.

V Bratislave vyhral generál

Na českej ambasáde v Bratislave volilo českého prezidenta 594 Čechov. Viac ako polovica z nich dala svoj hlas Petrovi Pavlovi. Výsledky hlasovania dnes ČTK poskytla chargé d'affaires Alena Jermářová.

Z celkovo 593 platných hlasov získal niekdajší predstaviteľ NATO Pavel 324 hlasov. Nerudovú volilo 144 ľudí. Až na treťom mieste skončil Babiš. Zvyšné hlasy odovzdané vo volebnej miestnosti na veľvyslanectvo v slovenskej metropole dostalo päť ďalších prezidentských kandidátov.

Účasť v prvom kole prezidentských volieb v Bratislave bola vyššia ako pred piatimi rokmi. V roku 2018 prišlo v prvom kole voliť na ambasádu 419 Čechov.

Druhé kolo volieb sa uskutoční o dva týždne 27. a 28. januára (v Českej republike sa hlasuje dva dni: v piatok od 14. hodiny do neskorého večera a v sobotu od rána do 14. hodiny).

Babiš, Nerudová, Pavel Čítajte viac Čo prezradili o českých prezidentských kandidátoch sociálne siete?

O funkciu hlavy štátu sa uchádzalo osem kandidátov. Pôvodne ich bolo deväť, ale predák Českomoravskej konfederácie odborových zväzov Josef Středula, ktorý kandidoval ako nezávislý, pred týždňom odstúpil z predvolebnej kampane. Rozhodol sa to urobiť pre jeho nízke volebné preferencie a svojim priaznivcom poradil, aby dali hlas Nerudovej, ktorá tiež kandidovala ako nezávislá. Středula poznamenal, že nechce, aby bol prezident bývalý komunista (Babiš aj Pavel boli pred novembrom členmi KSČ, Nerudová nemala červenú stranícku knižku).

Expremiér Babiš, ktorý je zakladateľ koncernu Agrofert, to bude mať v druhom kole veľmi ťažké. Všetky doterajšie prieskumy verejnej mienky totiž výrazne favorizovali generála vo výslužbe. Podľa týchto prognóz by mal Pavel získať 57 – 59 % hlasov, Babiša by malo podporiť 41 – 43 % voličov.

Bývalá rektorka Mendelovej univerzity bola jediná žena medzi prezidentskými kandidátmi. Pred piatimi rokmi sa na zozname deviatich uchádzačov o funkciu hlavy štátu nenachádzala ani jedna žena. V roku 2013, keď prvýkrát o prezidentovi rozhodovali priamo voliči a už nie ich volení zástupcovia v parlamente, kandidovali tri ženy. Všetky však získali veľmi malý počet hlasov: Zuzana Roithová 4,95 %, Táňa Fischerová 3,23 % a Jana Bobošíková 2,39 %.

ČR volbycr23 voľby prezident 1. kolo Čítajte viac Česi si tretíkrát volili prezidenta, o voľby bol vyšší záujem ako pred piatimi rokmi

O post prezidenta Českej republiky sa uchádza osem kandidátov. Karel Diviš, Danuše Nerudová a Petr Pavel sú trojicou občianskych kandidátov, ktorým sa podarilo vyzbierať viac než 50 000 podpisov občanov. Andrej Babiš, Jaroslav Bašta, Pavel Fischer, Marek Hilšer a Tomáš Zima sú politickými kandidátmi, ktorých podporili poslanci či senátori.

© Autorské práva vyhradené

706 debata chyba
Viac na túto tému: #české prezidentské voľby 2023