Nemecká polícia vypratala Lützerath, dedina padne za obeť uhoľnej bani

Polícia v nedeľu prakticky dokončila vypratanie západonemeckého Lützerathu, keď sa jej podarilo dostať všetkých zostávajúcich demonštrantov z prístreškov na stromoch.

14.01.2023 21:25 , aktualizované: 15.01.2023 16:11
Thunbergová Foto: ,
Greta Thunbergová na proteste proti zbúraniu nemeckej dediny Lützerath v západnej časti Nemecka v sobotu 14. januára 2023.
debata (6)

Ekologickí aktivisti si ich vybudovali na protest proti demolácii tejto dediny kvôli rozširovaniu hnedouhoľnej bane. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na políciu. V Lützerathu, ktorý sa v posledných dňoch stal v Nemecku symbolom boja proti zmenám klímy, tak už zostáva len dvojica aktivistov v podzemnom tuneli.

„Považujem za hrozné, akému nebezpečenstvu sa títo ľudia vystavujú,“ povedal už v piatok šéf polície v Aachene Dirk Weinspach, ktorý sa do tunela sám pozrel. Vôbec podľa neho nie je bezpečný. Kedy sa policajti pokúsia dvojicu dostať von, zatiaľ nie je jasné.

V sobotu neďaleko Lützerathu proti demolácii, ktorá už je ale dnes takmer dokončená, protestovalo prinajmenšom 15-tisíc ľudí, vrátane švédskej klimatickej aktivistky Grety Thunbergovej. Časť demonštrujúcich sa však pokúsila dostať priamo do osady, čomu bránila aj za použitia vodných diel a obuškov polícia. „To, že nemecká vláda uzatvára dohody a kompromisy s fosílnymi spoločnosťami, ako je RWE, je hanebné. Nemecko ako jeden z najväčších znečisťovateľov na svete nesie obrovskú zodpovednosť,“ vyhlásila Thunbergová.

70 zranených policajtov

Polícia dnes uviedla, že od stredy, kedy Lützerath vypratá, utrpelo viac ako 70 policajtov zranenia, najviac z nich práve v sobotu. Zároveň ale pripustila, že len za časť týchto zranení môžu priamo protestujúci. Niektorí policajti sa zranili napríklad pri pádoch v bahnitej pôde.

Od stredy sa začalo 150 trestných konaní kvôli odporu voči policajtom, ublíženiu na tele či narušovaniu verejného poriadku. Niektorí aktivisti cielene útočili na policajtov, tvrdia úrady. Aktivisti zase obviňujú políciu z prehnaného násilia, kvôli ktorému utrpelo zranenie vyše 30 demonštrantov.

Dedinu Lützerath v Severnom Porýní-Vestfálsku tvorilo niekoľko domov a statkov, v ktorých ešte v roku 2008 žilo zhruba 80 ľudí. Obyvatelia sa postupne museli vysťahovať, aby energetická spoločnosť RWE mohla rozšíriť svoju hnedouhoľnú baňu.

Prieskum verejnej mienky pre televíziu ZDF z tohto týždňa ukázal, že 59 percent Nemcov si neželá ďalšie rozširovanie hnedouhoľných baní. Pre ich je 33 percent.

Andrew Tate, Greta Thunbergová Čítajte viac Silné auto, ale malý... Ako Greta odrovnala veľmi slávneho Američana
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #uhoľné bane #Greta Thunbergová