326. deň: Ruská raketa zabila v Dnipre 29 nevinných. Putin: Všetko ide podľa plánu

Počet obetí ruského raketového útoku na ukrajinské Dnipro stúpol už na 29, zranených je 73 osôb. „Špeciálna vojenská operácia ide podľa plánu,“ zopakoval ruský prezident Vladimír Putin. Pri Soledare a Bachmute v súčasnosti prebiehajú najkrvavejšie boje vojny, stal sa z nich "mlynček na mäso", to znamená miesto, kde umiera množstvo vojakov.

15.01.2023 06:55 , aktualizované: 21:34
dnipro Foto:
Následky ruského raketového útoku na bytový dom v ukrajinskom Dnipre zo soboty 14. januára 2023. Zahynulo minimálne 20 ľudí.
debata (791)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje už 326. deň
  • Ruský útok na bytový dom v Dnipre má už 29 obetí, zranených je 73 ľudí
  • Dom zasiahla raketa Ch-22 s tonovou hlavicou, zabijak lietadlových lodí
  • Putin: Vojna ide podľa plánu
  • Ruská armáda vo vojne prišla už o 115-tisíc vojakov, zrátal Kyjev
  • Briti: Rusko zvažuje zvýšiť hornú hranicu pre odvod brancov na 30 rokov
  • V pondelok sa začína spoločné cvičenie Ruska a Bieloruska

VIDEO: Odvážny kúsok očami drona. Záchranári počas ostreľovania vnikli do Soledaru, aby odviezli zraneného.

Video
Následky ruského raketového útoku na bytový dom...
Následky ruského raketového útoku na bytový dom...
+14Následky ruského raketového útoku na bytový dom...

21:33 V predvečer vojenského cvičenia Rusov a Bielorusov, ktoré sa začne v pondelok 16. januára a potrvá do 1. februára, priletelo z Ruska do Bieloruska osem bojových lietadiel – štyri stíhačky Su-30 a štyri bombardéry Su-34; sprievod tvorili tri transportné stroje An-12 a jeden An-26, uviedla na sociálnej sieti bieloruská skupina Hajun, monitorujúca pohyby ruských vojsk. Pripomenula, že pred týždňom do Bieloruska priletelo 12 ruských vrtuľníkov.

Do cvičenia sa majú zapojiť všetky letecké základne a vojenské priestory v Bielorusku. Bieloruský generál Pavel Muravejko už skôr uviedol, že cvičenie má „výlučne obranný charakter a manévre majú poslúžiť na zlepšenie pripravenosti bieloruského a ruského letectva na plnenie bojových úloh."

20:53 Rusko sa nevzdáva svojho cieľa dobyť celú Doneckú oblasť. Jeho jednotky útočia súčasne na Bachmut a na Avdijivku, upozornil ukrajinský generálny štáb v pravidelnej večernej správe o situácii na bojisku.

„Nepriateľ vedie útočné operácie v smere na Bachmut a na Avdijivku. Snaží sa zlepšiť taktické postavenie pri Kupjansku a Lymane. Pri Novopavlivke, Záporoží a Chersone sa bráni,“ uviedlo ukrajinské velenie. O Soledare, ktorý je podľa Moskvy od piatku v ruských rukách, sa zmienilo len ako o ďalšom ukrajinskom meste čeliacom ruskému ostreľovaniu. Ruské vojská podľa Kyjeva utrpela ťažké straty.

„(Ruské) úderné jednotky v súčinnosti s výsadkármi a za podpory letectva, raketových vojsk a delostrelectva dnes rozvíjali úspech na severných predmestiach Bachmutu a železničnej stanice Sol (v Soledare),“ vyhlásil naopak hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov citovaný podľa agentúry Interfax.

20:08 Ukrajina môže od Západu čoskoro čakať viac dodávok ťažkých zbraní. V rozhovore pre nemecké médiá to povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

„Nedávne prísľuby súvisiace s ťažkým vojenským vybavením (pre Ukrajinu) sú dôležité… a očakávam, že ich v budúcnosti bude viac,“ povedal Stoltenberg pre nemecký denník Handelsblatt daily.

Šéf Severoatlantickej aliancie sa takto vyjadril pred budúcotýždňovým stretnutím Ukrajinskej obrannej kontaktnej skupiny, ktorá na leteckej základni Ramstein v Nemecku koordinuje dodávky zbraní pre Ukrajinu.

Bachmut, vojna na UKrajine Čítajte viac Ukrajina dostane viac zbraní. Je jej cieľom oslobodenie Krymu?

„Sme v rozhodujúcej fáze vojny. Je preto dôležité, aby sme Ukrajine poskytli zbrane, ktoré potrebuje, aby zvíťazila,“ povedal Stoltenberg.

Kyjev už dlho žiada Západ o ťažké zbrane ako napríklad tanky. No mnohé západné krajiny sa zdráhajú takéto zbrane Ukrajine poskytnúť, pretože sa obávajú zatiahnutia do vojny alebo provokovania Ruska, analyzuje AFP.

Začiatkom januára už mnohé západné krajiny ako Francúzsko, Nemecko alebo Spojené štáty prisľúbili, že Ukrajine dodajú obrnené vozidlá. No na spojencov narastá tlak, aby zašli ešte ďalej a Ukrajine poskytli aj bojové tanky.

19:34 Letecké a taktické cvičenie Ruska a Bieloruska, ktoré sa uskutoční od 16. januára do 1. februára, má „výlučne obranný charakter“, vyhlásil v televízii bieloruský generál Pavel Muravejko z bezpečnostnej rady štátu. Obavy z cvičenia odmietol ako „hystériu, ktorá má upútať pozornosť k neexistujúcemu problému“.

Bielorusko, ktoré je najbližším spojencom Moskvy, síce nevyslalo svojich vojakov do vojny proti Ukrajine, ale poskytlo Rusku na útok proti susednej krajine svoje územie a letisko. Ukrajina musí chrániť svoju severnú hranicu v obave, že by sa mohol zopakovať ruský útok z Bieloruska na Kyjev zo začiatku invázie.

„Cvičenie má výlučne obranný charakter. Na programe bude mať vedenie vzdušného prieskumu, odrazenie útokov vzdušných zbraní, leteckú ochranu dôležitých objektov a komunikácií,“ povedal Muravejko. Cvičenie má poslúžiť na zlepšenie pripravenosti bieloruského a ruského letectva na plnenie bojových úloh. Letecké jednotky oboch spojeneckých krajín majú podľa generála fungovať „bok po boku, krídlo vedľa krídla“.

Vladimir Putin / Alexandr Lukašenko Čítajte viac Lukašenko možno Putina oklamal a na testoch na koronavírus ani nebol

Do cvičenia sa majú zapojiť všetky letecké základne a vojenské priestory v Bielorusku.

Vlani v októbri sa vodcovia oboch krajín Alexander Lukašenko a Vladimír Putin dohodli na vytvorení spoločného regionálneho zoskupenia vojsk. Minulý mesiac Putin navštívil Minsk. Opozícia a nezávislé médiá špekulovali, či Putin prinúti Lukašenka k priamemu zapojeniu Bieloruska do vojny proti Ukrajine. Kremeľ podobné úvahy odmietol.

19:03 Počet obetí ruskej rakety, ktorá v sobotu zasiahla obytný dom v ukrajinskom meste Dnipro, stúpol na 29. Uviedol to v nedeľu gubernátor Dnipropetrovskej oblasti. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj informoval, že zranených bolo najmenej 73 ľudí a 39 ľudí do nedeľňajšieho popoludnia zachránili. Samospráva mesta Dnipro konštatovala, že nezvestných je 43 ľudí.

18:22 Ruské bombardovanie v nedeľu poškodilo budovu jednej z nemocníc v ukrajinskom meste Cherson, ale nijaké obete neboli hlásené. Uviedol to gubernátor Chersonskej oblasti Jaroslav Januševyč. Ukrajinská armáda oslobodila mesto Cherson a západný breh rieky Dnipro v Chersonskej oblasti 11. novembra po ôsmich mesiacoch ruskej okupácie. Odvtedy ruské ozbrojené sily Ukrajincami kontrolovanú časť Chersonskej oblasti bombardujú takmer každý deň. Informuje o tom web Kyiv Independent.

18:12 Andrej Medvedev dezertoval z bojiska a utiekol do Nórska, kde požiadal o politický azyl.

vagnerovci, vagnerova skupina, žoldnieri Čítajte viac Prigožinovi dezertoval z bojiska veliteľ. V Nórsku požiadal o azyl

16:29 Traja ľudia prišli o život a 13 utrpelo zranenie pri výbuchu munície v ruskej Belgorodskej oblasti, oznámila ruská agentúra RIA Novosti. Oblasť susedí s Ukrajinou. „Traja ľudia podľa predbežných údajov zahynuli a ďalších 13 bolo zranených,“ citovala agentúra svoj nemenovaný zdroj z radov záchranárov.

Predtým úrady informovali, že v noci na dnešok desať ruských vojakov utrpelo zranenie pri výbuchu munície a následnom požiari v dedinskom dome kultúry v osade Toneňkoje v Belgorodskej oblasti. Z okolitých domov muselo byť evakuovaných 15 ľudí.

O príčinách výbuchu munície sa ruské agentúry nezmieňujú.

Spravodajský kanál 112, pôsobiaci na sociálnej sieti telegram, napísal, že požiar na ploche 450 metrov štvorcových a následnú explóziu munície v miestnosti určenej na prechovávanie zbraní spôsobil veliaci poddôstojník, ktorý odpálil ručný granát RGD-5. „V dôsledku výbuchu podľa predbežných údajov zahynuli traja vojaci a 16 ľudí bolo zranených. Ďalších osem je nezvestných,“ napísal s tým, že prípad sa vyšetruje.

Svoj zdroj kanál neuviedol, štylistika správy sa však podobá policajným komuniké či oznámeniam prokuratúry.

15:53 Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že jeho armáda podnikla predchádzajúci deň vlnu raketových útokov cielených na ukrajinské jednotky a objekty infraštruktúry, informuje agentúra Reuters.

Rezort obrany neuviedol, že by špecifickým cieľom sobotňajších raketových útokov bolo aj ukrajinské mesto Dnipro. Ukrajinské úrady pritom hlásia už 25 obetí sobotňajšieho útoku na bytový dom v tomto meste.

„(V sobotu) 14. januára bol podniknutý raketový útoku proti ukrajinskému vojenskému vedeniu, kontrolným systémom a energetickým zariadeniam,“ uviedlo ruské ministerstvo vo vyhlásení.

„Boli zasiahnuté všetky vytýčené ciele. Bol splnený cieľ útoku,“ dodáva rezort.

15:07 Zrejme až na šesť desiatok mŕtvych sa môže vyšplhať bilancia sobotného ruského útoku na obytný dom vo východoukrajinskom meste Dnipro. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že zásah ruskej rakety si vyžiadal 25 obetí a ďalších 43 ľudí je nezvestných.

„Podľa aktuálneho stavu sa podarilo zachrániť 39 ľudí, medzi nimi šesť detí. Zahynulo 25 ľudí, vrátane jedného dieťaťa. Zranených bolo 73 ľudí, z toho 13 detí. Pátra sa po 43 ľuďoch,“ uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti telegram a vyjadril sústrasť pozostalým.

Šanca nájsť ďalších preživších sú minimálne, uviedol podľa agentúry Reuters starosta mesta.

Predchádzajúca bilancia podľa šéfa oblastnej správy Valentyna Rezničenka mala dve desiatky mŕtvych, zo siedmich desiatok zranených viac ako 40 skončilo v nemocniciach. Na mieste pokračujú záchranné práce.

14:10 Šance nájsť ďalších preživších v bytovom dome v ukrajinskom meste Dnipro, zasiahnutom v sobotu ruskou raketou, sú podľa starostu minimálne. Ešte štyri desiatky ľudí sa pritom doteraz nezvestujú, upozornil podľa agentúry Reuters. Záchranári zatiaľ vedia o 23 mŕtvych a 72 ranených, medzi ktorými je 13 detí. Z trosiek sa podarilo zachrániť 39 ľudí, napísal denník Ukrajinska pravda. Podľa neho záchranári majú informácie o 43 nezvestných.

13:56 Ruská špeciálna vojenská operácia, ako Moskva hovorí vojne na Ukrajine, ide podľa plánu, tvrdí ruský prezident Vladimír Putin. Podľa agentúry Interfax to povedal štátnej televízii Rossija-1. Vyjadril tiež presvedčenie, že ekonomická situácia v Rusku je stabilná a lepšia, než očakávali predpovede. Vyhlásenie šéfa Kremľa zaznelo krátko po tom, čo pri sobotňajšom ruskom útoku na obytný dom v ukrajinskom Dnipre zahynuli dve desiatky civilistov.

„Dynamika je pozitívna. Všetko sa vyvíja podľa plánu ministerstva obrany a generálneho štábu,“ povedal Putin. Jeho plány februárovej invázie pritom podľa západných krajín aj podľa médií počítali s tým, že Rusi obsadia Ukrajinu za tri dni. „Dúfam, že nás naši vojaci ešte neraz potešia svojimi bojovými výsledkami,“ poznamenal tiež.

Rusko v piatok oznámilo, že získalo kontrolu nad mestom Soledar v Donbase, čo by, ako pripomína agentúra Reuters, bol vzácny úspech na bojovom poli po mesiacoch neúspechov. Kyjev tvrdí, že boje o Soledar pokračujú.

Agentúra Interfax sprostredkovala aj vyjadrenie ruského ministerstva obrany k sobotňajšej vlne útokov na Ukrajinu, podľa ktorého boli zasiahnuté všetky ciele. Moskva sa však nevyjadrila k zásahu obytného domu v ukrajinskom Dnipre, v ktorého troskách zahynulo najmenej 20 ľudí a desiatky ďalších vrátane detí utrpeli zranenia.

13:15 Zbrojárska spoločnosť Rheinmetall by mohla dodať tanky Leopard 2 pre Ukrajinu najskôr v roku 2024. V nedeľu to uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Armin Papperger.

leopard 2 Čítajte viac Zlá správa pre Kyjev: Tanky Leopard dostane z Nemecka najskôr o rok

12:08 Obytný dom v meste Dnipro, v ktorom zahynuli dve desiatky ľudí, zasiahla ruská raketa Ch-22, vybavená takmer tonovou bojovou hlavicou a odpálená z ruského bombardéru Tu-22M3. Raketa Ch-22 bola vyvinutá v ZSSR na ničenie amerických lietadlových ľudí. Ukrajina doteraz ani jednu nedokázala zostreliť, aj keď ich Rusko použilo viac než 210.

Ruský strategický bombardér Tu-22m3 Čítajte viac Na Dnipro dopadla raketa Ch-22, zabijak amerických lietadlových lodí. Kyjev ich nedokáže ničiť

11:17 Rusko zvažuje, že zvýši hornú vekovú hranicu pre odvod brancov z 27 na 30 rokov. Na twitteri o tom v pravidelnom hlásení o vojne na Ukrajine informuje britské ministerstvo obrany, podľa ktorého s príslušným návrhom prišiel tento týždeň šéf branného výboru ruského parlamentu Andrej Kartapolov. Na povinnú vojenskú službu teraz v Rusku musia muži vo veku od 18 do 27 rokov.

Podľa Kartapolova by bolo dobré, aby sa veková hranica zvýšila pred tohtoročným jarným odvodom. Prispelo by to podľa neho k skôr oznámenému zvýšeniu počtu ruských síl o 30 percent.

Ruský prezident Vladimír Putin dal podľa britského ministerstva už vlani najavo, že takýto krok podporuje, a návrh Kartapolova tak má predovšetkým zistiť, ako by na opatrenia reagovala verejnosť. Podľa Londýna je možné, že Moskva verí, že by ho ľudia prijali lepšie ako čiastočnú mobilizáciu. Tú Putin vyhlásil vlani v septembri. Oficiálne bolo potom do armády povolaných 300-tisíc záložníkov, podľa niektorých ruských médií ich však bolo výrazne viac. Mnoho Rusov krajinu radšej opustilo, aby sa odvodu vyhlo.

Rusko, mobilizácia Čítajte viac Moskva zháňa vojakov. Odvody hrozia aj starším ročníkom

Pri jesenných odvodoch na povinnú vojenskú službu v Rusku nastúpilo 120-tisíc mužov. Úrady uisťovali, že nebudú nasadení do vojny na Ukrajine.

10:45 V bojoch na Ukrajine podľa Kyjeva za uplynulý deň padlo ďalších 630 ruských vojakov. Počet obetí na životoch v radoch ruských ozbrojených síl od začiatku invázie stúpol na 115 290, uviedol v nedeľu na Facebooku generálny štáb ukrajinskej armády.

Moskva za uplynulý deň na Ukrajine stratila aj dva tanky, desať obrnených bojových vozidiel pechoty a štyri delostrelecké systémy. Od začiatku vojny na Ukrajine ruská armáda podľa Kyjiva prišla celkovo o 3 106 tankov, 6 183 obrnených bojových vozidiel pechoty a 2 094 delostre­leckých systémov.

8:37 Počet obetí, ktoré si vyžiadal sobotňajší ruský zásah obytného domu v ukrajinskom Dnipre, stúpol na 20, uviedol server The Kyiv Independent. Minimálne 73 ľudí, vrátane 14 detí, utrpelo zranenia, viac ako 40 ich skončilo v nemocniciach. Na mieste pokračujú záchranné práce.

7:20 Najmenej 14 životov si vyžiadal sobotný ruský útok, ktorý zasiahol obytný dom v ukrajinskom Dnipre. Na mieste pokračujú záchranné práce, zo sutín sa podarilo vyslobodiť ďalších 38 ľudí, uviedol v príspevku na telegrame šéf oblastnej správy Valentyn Rezničenko. Úrady predtým v súvislosti s úderom vyhlásili trojdňový smútok, informoval ruskojazyčný server BBC.

V Dnipre ruská strela zasiahla deväťpodlažný dom so 16 vchodmi, v ktorom žilo okolo 1 700 ľudí. V zasiahnutej časti domu bolo 72 bytov, v ktorých mohlo žiť 100 až 200 ľudí, uviedol v sobotu zástupca šéfa prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko. Trosky aj v noci zo soboty na nedeľu stále prehľadávali záchranári, Rezničenko skôr uviedol, že nezvestných je stále 26 ľudí. Podľa záchranárov a mestských úradov počet zranených vzrástol na 73, vrátane 14 detí.

Medzi 14 obeťami v meste, ktoré leží 400 kilometrov juhovýchodne od Kyjeva, je podľa úradov aj 15-ročné dievča. BBC podotýka, že ruské médiá, ktoré podliehajú štátnej cenzúre, o údere neinformovali.

7:00 Británia začne v najbližších dňoch s výcvikom ukrajinských vojakov v súvislosti s plánovanou dodávkou tankov Challenger 2 a samohybných húfnic AS90. Oznámila to v noci na nedeľu kancelária britského premiéra Rishiho Sunaka.

Dodávky 14 moderných tankov Challenger 2 potvrdil Sunak v sobotu v telefonickom rozhovore s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Nasledovať bude dodávka približne 30 samohybných húfníc AS90, na ktorých obsluhu je potrebných päť ľudí. Podrobnosti podľa vyhlásenia premiérovej kancelárie v pondelok v Dolnej snemovni predstaví britské ministerstvo obrany. Výcvik na obsluhu tankov a húfníc sa začne v Británii v nasledujúcich dňoch, uviedla kancelária.

„Podľa premiéra dlhá a statická vojna prospeje iba Rusku. Preto bude spoločne so svojimi ministrami v nasledujúcich dňoch a týždňoch rokovať s našimi spojencami po celom svete, aby zvýšil tlak na (ruského prezidenta Vladimira) Putina a zabezpečil lepšiu budúcnosť Ukrajine,“ uviedol vládny hovorca vo vyhlásení.

„S tým, ako sa blíži začiatok druhého roka, keď Ukrajinci žijú pod neustálym ruským bombardovaním, je premiér odhodlaný v tejto vojne zabezpečiť Ukrajine víťazstvo,“ píše sa vo vyhlásení.

Rusko na Ukrajinu zaútočilo takmer pred 11 mesiacmi, vlani 24. februára. Západné krajiny Kyjevu poskytujú humanitárnu, finančnú aj vojenskú pomoc. Až doteraz Západ aj napriek ukrajinskému naliehaniu poskytoval len tanky ešte sovietskej konštrukcie či ich modernizované verzie. Minulý týždeň Francúzsko, Nemecko a Spojené štáty oznámili, že dodajú Kyjevu svoje bojové vozidlá pechoty a prieskumné obrnené vozidlá.

Británia bude s Challengermi 2 zrejme medzi prvými krajinami, ktoré Ukrajine poskytnú na Západe vyrobené tanky. Poľsko v tomto týždni oznámilo, že v rámci medzinárodnej koalície odovzdá Ukrajine rotu nemeckých tankov Leopard 2.

6:55 BBC citovala britský denník Financial Times, ktorý prirovnal krvavé boje o Soledar a Bachmut k bojom o Severodoneck a Lysyčansk z minulého roka. Vtedy sa stratégia „mlynčeka na mäso“ Ukrajincom vyplatila – oslabila totiž ruské jednotky natoľko, že otvorila cestu k úspešným protiofenzívam v Charkovskej a Chersonskej oblasti na severovýchode a juhu krajiny. Je možné, že teraz opakujú rovnakú taktiku, aby ruské straty pri Bachmute mohli využiť na spustenie ďalšej silnej protiofenzívy. Podmienkou však je, aby ruské straty boli výrazne vyššie ako ukrajinské. Denník súčasne upozornil, že bitka o Bachmut a Soledar pohltila tiež tisícky ukrajinských vojakov, ktorí mohli byť nasadení inde.

„Ukrajinci nie sú nepriestrelní. Zaznamenávajú straty každý deň. Rusko dúfa, že Ukrajine dojdú zdroje skôr. Možno prídu ťažké časy,“ povedal denníku nemenovaný západný predstaviteľ. V ideálnom prípade Ukrajinci udržia front pri Bachmute minimálnymi silami. Ak ale sami do bojov zapadnú, môže sa ukázať, že ‚ruská stratégia možno nie je taká hlúpa, ako vyzerá‘," pripustil expert na mestský boj Anthony King.

Tvrdé boje o Soledar pokračujú, tvrdí ukrajinský generálny štáb vo večernom hlásení o situácii na bojisku. Dobytie tohto mesta v Donbase ohlásilo ruské ministerstvo obrany v piatok a vodca ruských žoldnierov z Wagnerovej (ruskej Vagnerovej) skupiny Jevgenij Prigožin ešte skôr. Podľa niektorých pozorovateľov sa ukrajinské jednotky bránia len v malej časti Soledaru.

Rusko v sobotu podniklo aj ďalší rozsiahly vzdušný útok proti ukrajinským mestám a objektom kritickej infraštruktúry, úrady hlásia mŕtvych a ranených civilistov a varujú, že spôsobené škody na energetike si vynucujú vypínanie dodávok elektriny. Prezident Volodymyr Zelenskyj apeloval na západných partnerov, že ruský teror je možné zastaviť jedine na bojisku, teda ďalšími dodávkami zbraní obrancom Ukrajiny.

„Nepriateľ neopúšťa zámer zmocniť sa celej Doneckej oblasti. S týmto cieľom vkladá hlavné úsilie do útočných operácií v smere na Bachmut. Pokračujú ťažké boje o Soledar, "uviedlo ukrajinské velenie. Ruské jednotky podľa neho útočia aj na ďalších úsekoch v Donbase na východe Ukrajiny. "Naši vojaci počas celého dňa odrážajú útoky nepriateľa. Okupanti utrpeli veľké straty,“ dodalo.

Nemecký novinár Julian Röpke na základe analýzy záberov z bezpilotného lietadla dospel k záveru, že 95 percent mesta ovládajú Rusi. V ukrajinských rukách podľa neho zostáva jedna soľná baňa, západná trať a osada Sol, uviedla ruská redakcia BBC.

791 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine