Haváriu lietadla v Nepále neprežilo 67 zo 72 ľudí na palube. Zlyhali mu motory?

Dnešná havária lietadla nepálskej spoločnosti Yeti Airlines so 72 ľuďmi na palube má najmenej 67 obetí, informovala o tom s odvolaním sa na políciu agentúra AFP. Hovorca leteckej spoločnosti v aktualizovanom vyhlásení oznámil, že na palube cestovalo 15 cudzincov: päť Indov, štyria Rusi, dvaja Juhokórejčania a po jednom človeku z Írska, Austrálie, Francúzska a Argentíny.

15.01.2023 08:15 , aktualizované: 12:08
Nepál, pád lietadla Foto:
Miestni obyvatelia pri troskách lietadla v Nepále v nedeľu 15. januára 2023. Lietadlo so 72 ľuďmi na palube sa zrútilo neďaleko medzinárodného letiska Pokhara v Nepále, informuje denník Kathmandu Post. V lietadle bolo 68 pasažierov a štyria členovia posádky.
debata (7)

Nepálsky premiér Pušpa Kamál Dahal zvolal mimoriadne zasadnutie vlády, ktorá zriadila komisiu na vyšetrenie príčin havárie. Očakáva sa, že správu o nehode podá do 45 dní, povedal novinárom minister financií Bišnu Paudel.

Na záchranných prácach sa podieľa cez 300 policajtov a tiež príslušníci armády, povedal agentúre DPA hovorca polície. Na záberoch z miesta nešťastia sú vidieť plamene stúpajúce z trosiek. Nepálska televízia ukázala aj zábery davov ľudí, ktorí sa v blízkosti havárie zhromaždili.

Stroj smeroval podľa serveru The Kathmandu Post z metropoly Káthmandú do mesta Pokhara, kde sa zrútil. Na záberoch z miesta nešťastia, kde záchranárom pomáhajú civilisti, sú vidieť plamene stúpajúce z trosiek. Príčina nehody zatiaľ nie je známa.

The Kathmandu Post napísal, že lietadlo havarovalo medzi medzinárodným letiskom v Pokhare a starým letiskom v tomto meste. Jedno z videí zverejnených na twitteri naznačuje, že sa tak stalo pri pristávacom manévri. Pokhara je vyhľadávanou turistickou destináciou a nachádza sa asi 200 kilometrov severozápadne od Káthmandú.

Zlyhali lietadlu motory?

Khum Bahádur Chhetri lietadlo pozoroval zo strechy svojho domu a agentúre Reuters popísal dráhu stroja pred nehodou. „Videl som, ako sa lietadlo trasie, pohybuje sa doľava a doprava a potom sa náhle jeho predok prudko sklonil a stroj spadol,“ povedal. Dodal, že miestni obyvatelia odviezli dve osoby do nemocnice.

„Polovica lietadla leží na svahu,“ povedal agentúre Reuters Arun Tamu, jeden z miestnych, ktorý na miesto dorazil niekoľko minút po páde lietadla. „Druhá polovica spadla do tiesňavy rieky Seti,“ dodal. Na druhé z miest sa záchranári dostávajú len s problémami.

Dvojmotorové lietadlo ATR 72 bolo podľa webovej stránky FlightRadar24 staré 15 rokov. Medzi 72 ľuďmi na palube boli štyria členovia posádky a dve dojčatá, uviedol hovorca leteckej spoločnosti. Pomerne často používaný stroj vyrába spoločný podnik Airbusu a talianskej spoločnosti Leonardo. Aerolinky Yeti majú podľa svojho webu vo flotile šesť takýchto strojov.

Na území Nepálu leží osem zo 14 svetových osemtisícoviek vrátane najvyššej hory sveta Mount Everest. V krajine s veľmi hornatým terénom a rýchlymi zmenami počasia sú letecké havárie relatívne časté. Mnoho letísk leží v miestach, kam sa dá len ťažko dostať iným dopravným prostriedkom.

Dnešná havária je najsmrteľnejšia od marca 2018, kedy sa pri pristátí v Káthmandú zrútilo turbovrtuľové lietadlo Dash 8 spoločnosti US-Bangla, ktoré letelo z Dháky. Podľa služby Aviation Safety Network vtedy zahynulo 51 zo 71 ľudí na palube.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Nepál #havária lietadla