U Bidena doma našli viac citlivých dokumentov, než bolo známe

Právnici amerického prezidenta Joea Bidena našli v jeho dome vo Wilmingtone v štáte Delaware viac utajovaných dokumentov, než bolo doteraz známe. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na Biely dom.

15.01.2023 10:04
Joe Biden Foto: ,
Joe Biden
debata (7)

Dokumenty sú z obdobia 2009–2017, kedy bol Biden viceprezidentom administratívy Baracka Obamu. Prezident aj viceprezident USA majú po odchode z funkcie povinnosť odovzdať všetky citlivé materiály Národnému archívu USA.

Advokát Richard Sauber vo svojom vyhlásení uviedol, že v Bidenovej súkromnej knižnici bolo nájdených celkom šesť stránok utajovaných dokumentov. Predtým Biely dom hovoril iba o jednej stránke. Ďalšie dokumenty boli už v decembri objavené v Bidenovej garáži a v novembri v jeho bývalej kancelárii.

Joe Biden Čítajte viac Bidenov dom ukrýval tajné vládne dokumenty. Prezident to priznal, prípad prevezme zvláštny vyšetrovateľ

Nálezom dokumentov sa bude zaoberať zvláštny vyšetrovateľ Robert Hur, ktorého pred niekoľkými dňami menoval americký minister spravodlivosti Merrick Garland. Biden už skôr povedal, že je nálezom dokumentov prekvapený, nevie vraj, čo v nich je. Rovnako uviedol, že s vyšetrovateľmi ministerstva spravodlivosti „plne spolupracuje“.

Osobitný vyšetrovateľ vyšetruje aj nájdenie citlivých dokumentov u bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Rozdiel medzi týmito prípadmi však spočíva v tom, že Bidenovi právnici tvrdia, že dokumenty odovzdali, akonáhle ich našli, zatiaľ čo Trump vzdoroval až do vlaňajšej augustovej prehliadky agentov FBI vo svojom sídle na Floride, čo vyvoláva otázky, či on alebo jeho zamestnanci nebránili vyšetrovaniu, napísala k tomu agentúra Reuters.

Trump Čítajte viac FBI v Trumpovej rezidencii našla materiál o jadrovej obrane zahraničnej krajiny
7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #tajné informácie