Zlá správa pre Kyjev: Tanky Leopard dostane z Nemecka najskôr o rok

Zbrojárska spoločnosť Rheinmetall by mohla dodať tanky Leopard 2 pre Ukrajinu najskôr v roku 2024. V nedeľu to uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Armin Papperger, informuje denník Bild.

15.01.2023 13:16
leopard 2 Foto: ,
Tank Leopard 2 počas demonštračnej akcie, ktorú pre médiá usporiadal nemecký Bundeswehr v Munsteri pri Hannoveri v Nemecku v stredu 28. septembra 2011.
debata (131)

V rozpracovanej podobe „máme (vo výrobe) 22 tankov Leopard 2, ktoré by sme mohli dokončiť a dodať na Ukrajinu. Stále máme aj asi 88 tankov Leopard 1. Ale bez objednávky ich vyrobiť nemôžeme, keďže náklady sú niekoľko stoviek miliónov eur. Rheinmetall to nemôže financovať vopred,“ povedal Papperger v rozhovore pre denník Bild.

Tanky musia byť podľa neho nielen premaľované, ale aj prerobené na použitie vo vojne. To znamená kompletne ich rozobrať a následne prestavať. „Aj keby sa zajtra rozhodlo, že môžeme poslať tanky Leopard do Kyjeva, výroba potrvá do začiatku budúceho roka,“ dodal.

Video
Nemecký tank Leopard. Je pre slovenskú armádu

Nemecko začiatkom januára oznámilo, že poskytne Ukrajine proti ruským okupantom 40 bojových vozidiel pechoty (BVP) Marder. Spoločnosť Rheinmetall má v rozpracovanej podobe ďalších 100 Marderov, ich dokončenie odhadol Papperger na „viac ako sedem až osem mesiacov“. Spoločnosť preto od začiatku vojny na Ukrajine zvýšila počet zamestnancov.

Nemecko sa po počiatočnom váhaní stalo jedným z hlavných vojenských podporovateľov Kyjeva proti ruskej invázii. Kancelár Olaf Scholz a jeho vládnuca SPD však podľa kritikov reaguje príliš pomaly. Namiesto toho, aby Nemecko prevzalo zodpovednosť ako veľmoc geograficky najbližšia k Ukrajine, čaká na rozhodnutie spojencov, aby s dodávkou tankov začali ako prví.

Bachmut, vojna na UKrajine Čítajte viac Ukrajina dostane viac zbraní. Je jej cieľom oslobodenie Krymu?
131 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #vojna na Ukrajine #Leopard 2