Za štyri mesiace protestov zomrelo v Iráne už 522 ľudí

Najmenej 522 ľudí už zahynulo počas protivládnych protestov v Iráne, ktoré trvajú už štyri mesiace. Vyplýva to z údajov Iránskej aktivistickej tlačovej agentúry HRANA sídliacej v Spojených štátoch, ktoré boli zverejnené v nedeľu. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

15.01.2023 15:05
irán Foto:
Protest Iránčanov 21. septembra 2022 v Teheráne po smrti mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.
debata (1)

Medzi obeťami je aj 70 neplnoletých osôb a 68 príslušníkov polície a bezpečnostných zložiek. Zatknutých bolo v priebehu protestov už takmer 20 000 ľudí, pričom 110 z nich bolo zadržaných na základe obvinení, za ktorého im podľa islamského práva môže hroziť trest smrti.

Samotný Irán zatiaľ nezverejnil bližšie informácie týkajúce sa obetí alebo počtu zadržaných ľudí počas protestov. Nepotvrdil a ani nevyvrátil ani údaje zverejňované agentúrou HRANA.

Irán Británia poprava špionáž Čítajte viac Irán popravil Akbarího za špionáž pre britské tajné služby. USA sú zdesené

Protesty, ktoré v Iráne vypukli v polovici septembra, sa rozšírili už do 160 miest. Sú reakciou na smrť mladej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorá zomrela vo väzbe po zatknutí teheránskou mravnostnou políciou za údajné porušenie prísnych pravidiel obliekania pre ženy. Iránske bezpečnostné zložky tvrdo zasahujú voči účastníkom týchto demonštrácií, ktoré režim označuje za nepokoje vyvolané zahraničnými nepriateľmi Teheránu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #protivládne protesty