Biden vyhlásil v Kalifornii a Alabame stav prírodnej katastrofy

Americký prezident Joe Biden vyhlásil stav prírodnej katastrofy v štátoch Kalifornia a Alabama. Na svojej webovej stránke o tom informuje Biely dom.

15.01.2023 16:51
povodne Foto: ,
Ľudia v sobotu 14. januára 2023 sledujú veľké množstvo dažďovej vody, ktorá steká po prúde rieky v Los Angeles.
debata

Biden pre Kaliforniu nariadil federálnu pomoc na podporu štátnych a miestnych snáh o obnovu v oblastiach postihnutých silnými zimnými búrkami, záplavami a zosuvmi pôdy a bahna, ktoré sa začali vlani 27. decembra a stále pokračujú.

Prezidentovo opatrenie sprístupňuje federálne financovanie postihnutým osobám v okresoch Merced, Sacramento a Santa Cruz.

Pomoc môže zahŕňať i granty na dočasné ubytovanie a opravy domov, lacné pôžičky na pokrytie nepoistených majetkových strát a ďalšie programy na pomoc jednotlivcom, ako aj majiteľom podnikov pri odstraňovaní následkov katastrofy.

Federálne financovanie je k dispozícii štátnym, kmeňovým a oprávneným miestnym samosprávam a niektorým súkromným neziskovým organizáciám na základe rozdelenia nákladov na záchranné práce v zmienených troch okresoch.

Vyhodnocovanie škôd pokračuje aj v ďalších oblastiach a po ich úplnom dokončení môžu byť tieto oblasti vymedzené pre poskytnutie príslušných foriem núdzovej pomoci.

Rovnakú federálnu pomoc nariadil Biden aj pre štát Alabama, ktorý 12. januára zasiahli silné búrky a tornáda. Prezidentovo opatrenie sprístupňuje federálne financovanie postihnutým osobám v okresoch Autauga a Dallas.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kalifornia #Alabama #prírodná katastrofa