327. deň: Británia potvrdila doteraz najväčší balík vojenskej pomoci Ukrajine

Britský minister obrany Ben Wallace v pondelok oznámil, že Londýn daruje Ukrajine bojové tanky, pretože Ukrajina potrebuje „novú úroveň podpory“, aby vyhnala ruské jednotky zo svojho územia.

16.01.2023 06:00 , aktualizované: 23:40
Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine, tank,... Foto: ,
Ukrajinský tank s vojakmi vidno cez okno auta blízko frontovej línie pri Kremennej v Luhanskej oblasti na Ukrajine v nedeľu 15. januára 2023.
debata (525)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje už 327. deň
  • Rusi ostreľovali Záporožie i Cherson: Jedna obeť
  • Rusko a Bielorusko začali spoločné manévre vzdušných síl
  • Počet obetí raketového útoku v Dnipre stúpol na 40
  • Kremeľ zodpovednosť za útok na bytový dom zvalil na Ukrajincov
  • Zelenskyj odsúdil „zbabelé mlčanie“ ľudí v Rusku
  • Rusi nad Krymom zostrelili 10 ukrajinských dronov
  • Britský minister obrany potvrdil doteraz najväčší balík vojenskej pomoci Ukrajine
  • Nemecko: Američania začali rozšírený výcvik ukrajinských vojakov
  • UNHCR: Na Ukrajine od začiatku vojny zomrelo vyše 7000 civilistov

VIDEO: Tieto ruské bombardéry nesú rakety, ktoré Ukrajinci nevedia zostreliť. Jedna z rakiet dopadla na obytný dom v Dnipre.

Video
Následky ruského raketového útoku na bytový dom...
Následky ruského raketového útoku na bytový dom...
+14Následky ruského raketového útoku na bytový dom...

23:40 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil útok na bytový dom vo východoukrajinskom meste Dnipro za vojnový zločin. Vo svojom dnešnom večernom prejave podľa stanice CNN sľúbil, že sa páchatelia postavia pred súd. Pri sobotňajšom zásahu rezidenčnej budovy, ktorý ukrajinskí predstavitelia pripisujú ruskej armáde, zomrelo najmenej 40 ľudí vrátane troch detí, ďalších 25 ľudí je podľa ukrajinských úradov stále nezvestných.

„Všetci, ktorí sú vinní týmto vojnovým zločinom, budú identifikovaní a postavení pred súd,“ uviedol ukrajinský prezident. „Tento úder na Dnipre, ako aj ďalšie podobné útoky, spadá pod jurisdikciu Medzinárodného trestného súdu. A my využijeme všetky dostupné možnosti – národné aj medzinárodné – na to, aby všetci ruskí vrahovia, všetci, ktorí vydávajú a vykonávajú rozkazy k raketovému teroru proti našim ľuďom, dostali zákonné tresty. A aby si svoje tresty odpykali,“ dodal Zelenskyj.

Kremeľ dnes odmietol, že by ruské invázne sily mierili na civilnú budovu v Dnipre. Za sobotňajší zásah je podľa hovorcu ruského prezidenta Dmitrija Peskova zodpovedná ukrajinská protiletecká obrana a protiletecké strely. Ukrajinská armáda už skôr uviedla, že budovu v Dnipre zasiahla ruská raketa Ch-22 a uviedla, že nedisponuje zbraňami, ktoré by Ch-22 dokázali zostreliť. Tvrdenia Kyjeva podporuje stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe na základe technických parametrov striel Ch-22 a ukrajinskej protileteckej obrany.

23:12 Od začiatku ruskej invázie zomrelo na Ukrajine podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) vyše 7 000 civilistov. Úrad to v pondelok uviedol v tlačovej správe, podľa ktorej si boje vyžiadali aj viac ako 11 300 zranených medzi radovým obyvateľstvom. UNHCR informuje len o potvrdených civilných obetiach, v skutočnosti ich podľa úradu môže byť ešte výrazne viac.

Smutná štatistika k dnešnému dňu číta presne 7031 zabitých civilistov, z ktorých 2784 boli muži, 1875 ženy, 221 chlapci, 177 dievčatá a 35 malé deti. U 1939 mŕtvych zatiaľ podľa UNHCR nebolo pohlavie určené. Najviac obetí – 4102 – aj zranených – 5751 – si vojna, ktorú Rusko začalo vlani vo februári, vyžiadala v Doneckej a Luhanskej oblasti.

„Väčšinu zaznamenaných civilných obetí spôsobilo použitie výbušných zbraní s plošným účinkom, vrátane ostreľovania ťažkým delostrelectvom, raketovými systémami, raketami a leteckými údermi,“ uviedol UNHCR. Podľa Kyjeva môže byť počet zabitých ukrajinských civilistov v desaťtisícoch, ako pripomína agentúra Reuters.

21:45 Početná ukrajinská delegácia vedená prvou dámou Olenou Zelenskou, spustila v pondelok na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose kampaň za zvýšenie dodávok západnej pomoci a zbraní. Zelenská má mať osobne príhovor v utorok na jednom z úvodných stretnutí. Do Davosu prišlo aj niekoľko starostov ukrajinských miest vrátane Vitalija Klička, starostu Kyjeva.

kličko vitalij vladimir davos WEF Čítajte viac Ukrajina v Davose lobuje za ďalšie dodávky zbraní, delegáciu vedie Zelenská

20:18 Britský minister obrany Ben Wallace dnes v parlamente oznámil detaily ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine, ktorá je podľa neho doteraz najvýznamnejšia. Popri už v sobotu potvrdenej dodávke 14 moderných tankov Challenger 2 bude terajší balík zahŕňať aj stovky obrnených vozidiel, pontóny alebo náboje. Wallace tiež vyzval Nemecko, aby povolilo dodávky tankov Leopard na Ukrajinu, uviedla agentúra Reuters. Britskej vláde za najnovšiu pomoc na twitteri poďakoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Wallace v parlamente podotkol, že rozhodnutie poslať Ukrajine moderné tanky je „patričnou reakciou na rastúcu ruskú agresiu a nevyberavé ostreľovanie,“ píše dennik The Guardian. Prisľúbená zásielka vojenského materiálu „výrazne zvýši schopnosť Ukrajiny“ brániť sa ruskej invázii, uviedol Wallace. „Môžu tak nielen prežívať, ale vyháňať ruské sily z ukrajinského územia,“ cituje ministra The Guardian.

Balík bude obsahovať osem samohybných húfníc AS90, prostriedky na prekonávanie mínových polí, na 100 000 delos­treleckých nábojov, stovky rakiet alebo náhradné diely na obnovu až 100 ukrajinských tankov a bojových vozidiel pechoty, píše Reuters.

„Poľsko má zjavne veľký záujem darovať niekoľko Leopardov (Ukrajine), rovnako ako Fínsko,“ uviedol Wallace. „Závisí to od rozhodnutia nemeckej vlády; nielen že Nemci dodajú svoje vlasť tanky Leopard, ale aj od toho, či dajú povolenie ostatným,“ dodal britský minister obrany.

"Tanky, obrnené vozidlá a ťažká technika sú presne to, čo Ukrajina potrebuje na obnovenie svojej územnej integrity. Ďakujem Rishimu Sunakovi, ďakujem Benovi Wallaceovi, ďakujem britskému ľudu za tento mocný príspevok k nášmu spoločnému víťazstvu nad tyraniou, "napísal Zelenskyj.

19:24 V Nórsku údajne požiadal o azyl Rus, ktorý je bývalým vysoko postaveným členom žoldnierskej Vagnerovej skupiny. V pondelok o tom informovali tamojšie úrady. Nórske riaditeľstvo pre imigráciu (UDI) agentúre The Associated Press potvrdilo, že Andrej Medvedev požiadal o ochranu v Nórsku. „Z dôvodov bezpečnosti a súkromia sa UDI k tejto otázke nemôže ďalej vyjadrovať,“ uviedlo UDI v e-maile pre AP. Jeho nórsky právnik Brynjulf Risnes potvrdil, že Medvedev je v Nórsku a požiadal tam o azyl.

Prípad odovzdali nórskej imigračnej polícii a muža previezli do Osla, kde ho umiestnili do centra pre ľudí, ktorí porušili tamojšie migračné zákony. Nórska polícia sa k prípadu odmietla vyjadriť.

Polícia v arktickej časti Nórska minulý týždeň informovala o osobe, ktorá nelegálne prekročila 198 kilometrov dlhú hranicu z Ruska. Muža, ktorého označili len ako cudzinca, zadržali príslušníci hraničnej stráže. Zadržanie vraj pritom nebolo dramatické. Muž údajne prišiel do súkromného domu v pohraničnej oblasti a požiadal o pomoc. Políciu vraj vo štvrtok kontaktovala ruská hraničná stráž po tom, ako objavili stopy v snehu naznačujúce, že niekto mohol ilegálne prekročiť hranicu.

Predpokladá sa, že táto osoba by mal byť práve Medvedev, ktorý podľa nórskej agentúry NTB z Vagnerovej skupiny ušiel 6. júla. Ruskej ľudskoprávnej skupine pritom údajne povedal, že je pripravený povedať všetko, čo vie o Vagnerovej skupine, jej aktivitách a jej majiteľovi Jevgenijovi Prigožinovi, oligarchovi s väzbami na ruského vodcu Vladimira Putina.

18:02 Absolútna väčšina Ukrajincov je presvedčená o víťazstve Ukrajiny vo vojne a očakáva, že sa tak stane do roka. Ukázal to prieskum Kyjevského medzinárodného inštitútu sociológie (KIIS).

„Viac ako 95 % opýtaných verí vo víťazstvo Ukrajiny vo vojne s Ruskom. Zároveň absolútna väčšina opýtaných (63,2 %) ho očakáva v priebehu nasledujúceho roka alebo aj skôr. Len 26 % odpovedalo, že vojna podľa nich bude trvať viac ako ďalší rok,“ uviedol KIIS.

17:43 Pätnásť ukrajinských „odmínovačov“ dnes začalo výcvik u expertov v Kambodži, ktorí majú skúsenosť so zneškodňovaním nevybuchnutej munície počas takmer troch dekád trvajúcej vojne. Hoci Kambodža je tradičným spojencom Ruska a Číny, ruskú inváziu na Ukrajinu odsúdila, píše agentúra AP. Na území Ukrajiny je v dôsledku vojny najväčšie mínové pole na svete, povedal začiatkom tohto mesiaca juhokórejskej agentúre Jonhap ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Cherson Čítajte viac Cherson čelí humanitárnej katastrofe. Míny tam budú odstraňovať mesiace

Týždenné školenie zaštiťuje vládna agentúra Kambodžské centrum pre odmínovanie (CMAC) a podporila ho aj Japonská medzinárodná rozvojová agentúra. Ukrajinskí odborníci prejdú výcvikom u kambodžských expertov v Technickom inštitúte pre odmínovanie v provincii Kompongchhnang a navštívia územie na juhozápade krajiny, ktoré sú od nevybuchnutých náloží čistené. Informoval o tom podľa agentúry AP Heng Ratana, vedúci CMAC. Ratana dodal, že tréning bude okrem iného zameraný na prácu s japonským pokročilým systémom detekcie mín.

Zamínovaných je podľa Šmyhala v súčasnosti 250-tisíc kilometrov štvorcových ukrajinského územia, čo je zhruba päťnásobok územia Slovenska. Míny a nevybuchnutá munícia podľa neho spôsobujú problémy nielen pri cestovaní, ale aj v poľnohospodár­stve, ktoré je jedným z najdôležitejších hospodárskych odvetví Ukrajiny. „Rusko je jediná známa strana konfliktu, ktorá použila zakázané protipechotné míny. Rusko aj Ukrajina použili protitankové míny,“ uviedla vlani v júni organizácia Human Rights Watch.

17:02 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v druhom tohtoročnom telefonáte ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi zopakoval, že Ankara je pripravená zohrať rolu prostredníka medzi Ruskom a Ukrajinou v rokovaniach o ukončení vojny. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na Erdoganov úrad. Ruská agentúra TASS napísala, že prezidenti hovorili aj o ďalšej možnej rusko-ukrajinskej výmene zajatcov.

„V telefonáte prezident Erdogan zopakoval, že Turecko je pripravené prevziať úlohu uľahčiť a sprostredkovať nastolenie trvalého mieru medzi Ruskom a Ukrajinou,“ uviedol úrad tureckého prezidenta. Podľa neho obaja lídri rokovali okrem iného aj o ruskom vývoze obilia a hnojív cez Čierne more.

Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Zelenského mierový plán má desať bodov. Uznajte naše územné zisky, odkázal Kremeľ

Podľa agentúry TASS bola medzi témami rozhovoru aj kooperácia v energetickom sektore. „Obe strany potvrdili zámer ďalej rozvíjať rusko-tureckú spoluprácu. Medzi priority patrí spolupráca v energetickom sektore, vrátane dodávok ruského zemného plynu a vytvorenie regionálneho plynového uzla v Turecku,“ uviedol Kremeľ.

Dnešný telefonát Putina s Erdoganom je druhý od začiatku tohto roku. Už 5. januára sa turecký prezident ponúkol ako sprostredkovateľ rokovania o mieri a v rovnaký deň to isté telefonicky povedal aj ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému.

16:41 Roman Abramovič len tri týždne pred vypuknutím vojny zreorganizoval desiatku kont v daňových rajoch v hodnote 4 miliárd dolárov tak, aby sa osobami, ktoré fondmi disponujú, stalo sedem jeho detí.

Roman Abramovič. Čítajte viac O invázii mali echo. Ruskí oligarchovia pred vojnou prepísali na deti miliardy

16:24 Ruský raketový útok na obytnú budovu v meste Dnipro, pri ktorom zahynulo najmenej 40 ľudí, predstavuje „vojnový zločin“. Uviedol to švédsky premiér Ulf Kristersson, ktorého krajina v súčasnosti predsedá Rade EÚ.

„Švédska vláda čo najdôraznejšie odsudzuje pokračujúce systémové útoky Ruska na civilistov… vrátane sobotného raketového útoku na obytný dom v Dnipre,“ uviedol Kristersson.

„Úmyselné útoky voči civilistom sú vojnové zločiny. Zodpovední budú braní na zodpovednosť,“ dodal švédsky premiér na spoločnej tlačovej konferencii s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom v Štokholme.

16:01 Kremeľ poprel akýkoľvek konflikt medzi ruským ministerstvom obrany a žoldnierskou Vagnerovou skupinou a označil to za výmysel médií.

Napätie medzi vagnerovcami a rezortom malo vyvolať v piatok ministerstvo, keď tvrdilo, že už dobylo ukrajinské mesto Soledar a nespomenulo úlohu vagnerovcov v bojoch.

Soledar Čítajte viac Šéf úradu prezidenta Zelenského: Soledar je Verdunom 21. storočia

Šéf Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin sa následne sťažoval na pokusy bagatelizovať úlohu a úspechy jeho žoldnierov. Rezort obrany potom v ďalšej aktualizácii pochválil „odvážne a nezištné činy“ Vagnerovcov.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok novinárom povedal, že Rusko považuje za hrdinov aj armádu, aj vagnerovcov. „Obe (skupiny) budú navždy v našej pamäti,“ uviedol Peskov.

„Čo sa týka akýchkoľvek konfliktov, ide najmä o produkty informačných manipulácií, aké niekedy vytvárajú naši protivníci, no niekedy sa aj naši priatelia správajú spôsobom, že týchto nepriateľov ani nepotrebujeme,“ povedal. Kritizoval tak proruské médiá za účasť na dezinformáciách o údajnej roztržke.

15:37 Poľský premiér Mateusz Morawiecki v Berlíne vyzval Nemecko, aby poskytlo Kyjevu ďalšie zbrane. Porážka Ukrajiny by podľa neho mohla viesť k tretej svetovej vojne, informovala agentúra DPA.

„Porážka Ukrajiny by mohla byť predohrou k tretej svetovej vojne,“ vyhlásil Morawiecki s tým, že nie je dôvod, aby Berlín vojenskú podporu Kyjevu ďalej blokoval. Uviedol tiež, že nemeckú vládu požiadal o rozhodné kroky, aby mohli byť na Ukrajinu dodané „všetky druhy zbraní“.

Predseda poľskej vlády tiež povedal, že štáty v priebehu rokov investovali mnoho prostriedkov do vojenskej techniky, vrátane tankov. Stroje by preto nemali zostať v skladoch, ale mali by byť odovzdané do rúk obrancov Európy.

15:11 Nemecká armáda začala s presunom troch batérií systému protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot do Poľska, informuje agentúra DPA.

zväčšiť Systém protiraketovej obrany Patriot na letisku... Foto: SITA/AP, Axel Heimken
Patriot Systém protiraketovej obrany Patriot na letisku v nemeckom Schwesingu

Nemecko tak chce svojmu susedovi a spojencovi z NATO pomôcť so zaistením ochrany kritickej infraštruktúry na hraniciach s Ukrajinou.

Prví nemeckí vojaci by mali do Poľska vycestovať v priebehu pondelka zo severovýchodného Nemecka, napísala DPA s odvolaním na nemenované zdroje oboznámené s touto záležitosťou. Batérie systému Patriot by do Poľska mali doraziť o niekoľko dní.

Patriot, Nemecko Čítajte viac USA stiahnu zo Slovenska systém Patriot, so spojencami sa rokuje o náhrade

Na presune Patriotov z Nemecka na poľské územie sa dohodli nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová a jej poľský rezortný kolega Mariusz Blaszczak po tom, ako v novembri zasiahla raketa poľskú obec Przewodów a zabila dvoch ľudí.

Batérie systému protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot používajú primárne Spojené štáty a ich spojenci. Washington ešte v decembri prisľúbil Kyjevu dodanie systému Patriot na obranu pred ruskými útokmi.

14:52 Ukrajina si prevzala ôsmu samohybnú kanónovú húfnicu Zuzana 2 slovenskej výroby. Ide o poslednú z húfnic, ktorú sa Slovensko zaviazalo dodať Ukrajine prostredníctvom štátnej akciovej spoločnosti Konštrukta-Defence na základe kontraktu na komerčný predaj. Ministerstvo obrany deklaruje, že presun každého kusu techniky sa realizoval po pripísaní platby na účet v správe rezortu.

Video
Naď: Rusi zničili jednu Zuzanu, S-300 Ukrajincov stále chráni

„Ukrajine sme k dnešnému dňu dodali celú batériu veľmi kvalitných delostreleckých systémov z produkcie nášho domáceho obranného priemyslu. Veríme, že ukrajinskí obrancovia zachránia s ich pomocou čo najviac životov a priblížia svoju vlasť k bezpodmienečnému víťazstvu nad nepriateľom, ktorý iba pokračuje v plienení, terorizovaní a zabíjaní, pretože na bojisku naďalej zlyháva,“ uviedol dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Okrem plnenia zákazky na dodanie ôsmich húfnic Zuzana 2 v rámci kontraktu na komerčný predaj vyrobí Konštrukta-Defence pre Ukrajinu ďalších 16 Zuzán, ktoré budú spoločne financovať Dánsko, Nemecko a Nórsko.

14:35 „Sú veľmi nehlučné, majú vysokú manévrovateľnosť a pre nepriateľa sú prakticky nezničiteľné,“ povedal Putin, ktorý s obľubou informuje o supermoderných zbraniach, ktorými údajne disponuje ruská armáda.

Jadrová ponorka / Tula / Čítajte viac Rusko údajne vyrobilo prvé jadrové hlavice pre supertorpédo Poseidon

14:09 Na 10 sa zvýšila bilancia zostrelených ukrajinských dronov ruskou protivzdušnou obranou pri Sevastopole na okupovanom ukrajinskom Kryme, uviedol gubernátor Michail Razvožajev. Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo ukrajinský polostrov na jar 2014. Kyjev sa k zodpovednosti za dronový útok neprihlásil.

„Desať z desiatich ukrajinských dronov zostrelili nad morom. Žiadne objekty v meste ani na mori neboli poškodené,“ uviedol gubernátor. Útok začal okolo druhej hodiny v noci, keď bol zostrelený prvý dron, dodal denník Kommersant.

O opakovaných zásahoch protivzdušnej obrany na Kryme a v Sevastopole úrady informujú od augusta, poznamenala agentúra Interfax s tým, že cieľom obvykle bývajú malé drony.

13:45 Počet obetí ruského raketového útoku, ktorý zničil bytový dom v ukrajinskom meste Dnipro, stúpol na 40. Informuje o tom spravodajský portál Sky News. Gubernátor Dnipropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko ráno na platforme Telegram napísal, že medzi mŕtvymi sú aj dve deti.

Z trosiek dosiaľ zachránili 39 ľudí. Najmenej 75 osôb utrpelo zranenia, pričom 14 z nich sú deti. Osud ďalších 30 obyvateľov zostáva nejasný. Pátranie v ruinách domu pokračuje už druhým dňom.

13:25 Prinajmenšom jednu obeť na živote si vyžiadalo dnešné ostreľovanie Chersonu na juhu Ukrajiny ruským delostrelectvom, oznámil šéf oblastnej správy Jaroslav Januševyč. Predtým informoval, že v nedeľu si ruská paľba vyžiadala životy troch civilistov a 14 ďalších utrpelo zranenie. Najmenej päť zranených, vrátane dvoch detí, si v noci na dnešok vyžiadalo ruské ostreľovanie Záporožie v južnej časti Ukrajiny, uviedol na sociálnej sieti zástupca šéfa prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko. Terčom ostreľovania sa stal podľa gubernátora Charkovskej oblasti Oleha Synehubova aj Kupjansk, kde boli zranení dvaja ľudia, 41-ročný muž a 65-ročná žena.

„Nepriateľ zaútočil na oblastné stredisko a jeho predmestie raketami,“ napísal Tymošenko k situácii v Záporožskej oblasti. Jedna z rakiet dopadla v Záporoží vedľa päťpodlažného obytného domu. Úlomky z rozbitých okien zranili päť ľudí, vrátane dvoch detí vo veku deviatich a 15 rokov. Deti boli hospitalizované. Nosná konštrukcia domu nebola poškodená.

Ruské jednotky podľa Tymošenka ostreľovali aj detskú nemocnicu v Chersone na juhu krajiny. „Rusi ďalej terorizujú chersonské nemocnice. Tentoraz ostreľovali tú detskú. Rozbili asi 30 okien v budove určenej na starostlivosť o novorodencov,“ uviedol. Dodal, že budova je prázdna a že nie sú informácie o tom, že by bol niekto zranený.

12:52 Kremeľ vyhlásil, že tanky Challenger 2, ktoré Británia plánuje poslať ukrajinským silám, „zhoria ako ostatné“ zbrane dodané Kyjevu západnými krajinami.

Britský premiér Rishi Sunak v sobotu ohlásil, že Spojené kráľovstvo v najbližších týždňoch Kyjevu dodá 14 tankov Challenger 2, a poskytne aj modernú delostreleckú techniku na obranu proti ruskej vojenskej agresii.

Video
Vyzvú britské tanky Challenger 2 na Ukrajine Rusov?

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov spochybnil, že by nové zbrane, ktoré Londýn pošle na Ukrajinu, či plánované poľské dodávky mohli zmeniť situáciu na fronte. Dodal, že to bude viesť len k predĺženiu súčasnej situácie.

Poľsko nedávno naznačilo, že je ochotné Ukrajine dodať tanky Leopard 2 a Francúzsko prisľúbilo dodávku obrnených transportérov AMX-10 RC.

12:04 Ruská protivzdušná obrana údajne zostrelila nad mestom Sevastopol na anektovanom polostrove Krym tri ukrajinské drony. Tvrdí to Moskvou dosadený gubernátor Sevastopola Michail Razvožajev, uvádza stanica Sky News a denník The Guardian.

„Opäť útok dronov. Systémy protivzdušnej obrany zostrelili bezpilotné lietadlo v smere na Belbek,“ napísal Razvožajev na platforme Telegram o jednom z dronov.

Sevatopol je najväčším mestom na Kryme, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014 na základe výsledkov sporného referenda neuznávaného Kyjevom ani západnými krajinami. Letisko Belbek leží severozápadne od Sevastopola.

11:28 Kremeľ odmietol, že by ruské sily mierili na civilnú budovu v ukrajinskom Dnipre. Za sobotný zásah, ktorý si podľa dnešnej aktualizovanej bilancie ukrajinských úradov vyžiadal najmenej 36 mŕtvych, je podľa kremeľského hovorcu Dmitrija Peskova zodpovedná ukrajinská protiletecká obrana a protiletecké strely.

Ruský strategický bombardér Tu-22m3 Čítajte viac Na Dnipro dopadla raketa Ch-22, zabijak amerických lietadlových lodí. Kyjev ich nedokáže ničiť

„Ruské ozbrojené sily neútočia na rezidenčné budovy ani na zariadenia sociálnej infraštruktúry. Útočia na vojenské ciele – či už očividné alebo zamaskované,“ povedal podľa agentúry TASS Peskov. „Sami ste videli, k akým záverom dospeli niektorí ukrajinskí predstavitelia, podľa ktorých bola tragédia (v Dnipre) výsledkom akcie protileteckých striel,“ dodal hovorca.

Dom v Dnipre v sobotu zasiahla raketa Ch-22, uviedla predtým ukrajinská armáda. Táto raketa bola pôvodne vyvinutá v Sovietskom zväze na ničenie zväzov amerických lietadlových lodí. Vlani v júni dve tieto rakety okrem iného zasiahli obchodné centrum v Kremenčuku, kde zabili viac ako dve desiatky ľudí a ďalšie desiatky zranili.

11:02 Poľský premiér Mateusz Morawiecki verí, že Nemecko schváli plán Poľska na zaslanie tankov Leopard 2 na Ukrajinu. Morawiecki to povedal pred avizovaným rozhovorom s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom o tomto pláne.

Poľský prezident Andrzej Duda oznámil ochotu poskytnúť Ukrajine 14 tankov Leopard 2 minulú stredu po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v západoukrajinskom meste Ľvov. Tieto tanky sú navrhnuté a vyrobené v Nemecku. Berlín teda musí v súlade s platnými dohodami každú dodávku nemeckých zbraní tretím stranám vopred schváliť.

leopard 2 Čítajte viac Zlá správa pre Kyjev: Tanky Leopard dostane z Nemecka najskôr o rok

„Neverím, že Nemecko rýchlo neschváli odovzdanie tankov Leopard 2 Ukrajine,“ povedal poľský premiér. Dodal, že Kyjev potrebuje „moderné, západné tanky“.

Británia v sobotu prisľúbila Ukrajine dodanie 14 tankov Challenger 2. Stala sa tak prvou západnou krajinou, ktorá poskytne ukrajinskej armáde tanky na boj proti ruským inváznym jednotkám.

9:00 Ruské sily ostreľovali v skorých ranných hodinách aj mesto Nikopol na juhu Ukrajiny. Podľa gubernátora Dnepropetrovskej oblasti Valentyna Rezničenka v dôsledku ostreľovania poškodená viac ako desiatka domov, rovnako ako aj niekoľko vedení elektrického prúdu a plynovod.

Rezničenko tiež uviedol, že prinajmenšom 15 striel zasiahlo obce na predmestí Nikopola, a to Marhanec a Červonohryhorivsk. Nijaké obete či zranených však z týchto lokalít nehlásili.

8:30 V prielive Bospor skoro ráno uviazla loď s ukrajinskými poľnohospodárskymi produktmi. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na námornú spoločnosť Tribeca. Loď sa snaží odtiahnuť niekoľko remorkérov. Plavba v prielive, ktorý spája Čierne a Stredozemné more, bola prerušená. Zatiaľ nie sú hlásené žiadne škody.

Podľa tureckých médií v prielive uviazla nákladná loď MKK 1, ktorá plávala z Ukrajiny do tureckého prístavu Mersin. Na palube má loď 13 000 ton hrachu. Podľa spoločnosti Tribeca loď uviazla v severnej časti prielivu, bližšie k ázijskej strane.

Loď sa snaží odtiahnuť niekoľko remorkérov a preto bola plavba Bosporom pozastavená. Nie je zatiaľ jasné, kedy sa ju podarí obnoviť.

8:10 Ruské sily obsadili poslednú priemyselnú zónu na západnom okraji Soledaru, ktorú držali ukrajinské jednotky, informoval na svojom kanáli Telegram veliteľ ukrajinskej dronovej jednotky Robert „Magyar“ Brovdy podľa serveru The Kyiv Independent. „Od 17.30 h obsadili nepriateľské útočné jednotky priemyselnú zónu pri bani číslo 7, ktorá sa nachádza na administratívnej hranici mesta Soledar a je jeho západným okrajom,“ napísal.

Podľa Brovdyho sa frontové línie presunuli za hranice mesta.

7:45 V Bielorusku sa začalo vopred ohlásené spoločné cvičenie ruského a bieloruského letectva, ktoré potrvá do 1. februára. Dnes o tom podľa agentúry TASS informovalo ministerstvo obrany v Minsku. Bieloruský generál Pavol Muravejko z Bezpečnostnej rady štátu v nedeľu vyhlásil, že manévre majú „výlučne obranný charakter“. Bielorusko je najbližším spojencom Moskvy. Svojich vojakov síce do vojny na Ukrajine neposlalo, ale poskytlo Rusku k útoku proti susednej krajine svoje územie a letisko.

Bieloruské ministerstvo obrany vo vyhlásení uviedlo, že letci budú cvičiť letecký prieskum, spoločné stráženie vzdušného priestoru pozdĺž štátnej hranice, výsadky taktických výsadkových jednotiek alebo dodávky nákladu a evakuáciu ranených.

7:30 Počet obetí sobotňajšieho ruského raketového útoku na obytný dom vo východoukrajinskom meste Dnipro vzrástol na 35, uviedol šéf miestnej oblastnej správy Valentyn Rezničenko. Dodal, že osud ďalších 35 ľudí zostáva nejasný.

„Záchranári v noci vyslobodili spod trosiek domu zničeného ruskou raketou ešte niekoľko mŕtvych,“ uviedol Rezničenko. Zachrániť sa podľa neho podarilo 39 ľudí, 75 osôb utrpelo zranenia, medzi nimi 14 detí. Dve deti útok neprežili.

Rezničenko dodal, že pátranie po nezvestných pokračuje.

Vyšlo tiež najavo, že v dôsledku raketového útoku Ruska na toto mesto zomrel známy tréner boxu Mychajlo Korenovskij.

6:30 Ruské sily v noci na pondelok ostreľovali Záporožie v južnej časti Ukrajiny. Do nemocnice so zraneniami previezli troch ľudí vrátane dvoch detí vo veku deväť a 15 rokov, uviedol podľa agentúry Unian tajomník záporožskej radnice Anatolij Kurtev.

„Poškodenie utrpeli civilné, rezidenčné i priemyselné objekty. Dostali sme informáciu o niekoľkých ľahko ranených,“ napísal na sociálnych sieťach šéf oblastnej správy Oleksandr Staruch. Tajomník radnice v inom príspevku doplnil, že všetkým zraneným je poskytovaná zdravotná pomoc. „Na mieste zásahu môžu ľudia vyhľadať pomoc v komunitných autobusoch,“ uviedol tiež.

6:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu vo svojom večernom príhovore odsúdil „zbabelé mlčanie“ ľudí v Rusku o sobotňajšom raketovom útoku na obytný dom v meste Dnipro, ktorý si vyžiadal najmenej 30 mŕtvych, informovali agentúry DPA a AFP.

Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Zelenského odkaz bežným Rusom po útoku v Dnipre: Zbabelo mlčíte

6:00 V Nemecku sa v nedeľu pod vedením inštruktorov armády USA začal nový, rozšírený bojový výcvik príslušníkov ukrajinských síl. Oznámil to generál Mark Milley, predseda Zboru náčelníkov štábov americkej armády, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

Cieľom výcviku je vytvoriť približne 500-členný prápor, ktorý by v nasledujúcich piatich až ôsmich týždňoch bojoval proti ruským inváznym silám.

Milley, ktorý v pondelok navštívi výcvikový priestor Grafenwöhr, kde sa tento projekt realizuje, ďalej uviedol, že ukrajinskí vojaci prišli do Nemecka pred niekoľkými dňami. Na mieste majú k dispozícii kompletnú výzbroj a ďalšie vybavenie.

Výcvik zahŕňajúci široké spektrum zbraní je zameraný na zdokonaľovanie schopností ukrajinských síl, aby boli lepšie pripravené začať ofenzívu alebo čeliť nárastu útokov ruskej armády. Ukrajinci sa naučia, ako lepšie presúvať a koordinovať svoje jednotky o veľkosti roty a práporu v boji s využitím kombinácie delostrelectva, obrnených vozidiel a pozemných síl.

Milley novinárom, ktorí s ním cestujú do Európy, povedal, že komplexný výcvik — v kombinácii s novými zbraňami, delostrelectvom, tankami a inou technikou, dodávanou Ukrajine — bude kľúčom k tomu, aby ukrajinské sily získali späť územie, ktoré obsadilo Ruskom v takmer 11 mesiacov trvajúcej vojne.

„Táto podpora je pre Ukrajinu skutočne dôležitá na to, aby sa mohla brániť. Dúfame, že to v krátkom čase zvládneme,“ povedal Milley.

USA už vycvičili viac ako 3100 ukrajinských vojakov pre používanie niektorých zbraní a ďalšieho vybavenia, vrátane húfnic, obrnených vozidiel a mobilného raketového systému HIMARS.

525 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine