Rusko a Bielorusko začali spoločné vojenské cvičenie. Obranné manévre, vyhlásil generál

Rusko a Bielorusko začali v pondelok ráno spoločné manévre vzdušných síl, ktoré potrvajú do 1. februára. Z vyhlásenia ruského ministerstva obrany na platforme Telegram vyplýva, že jednotky ruských vzdušných síl dorazili na letecké základne do Bieloruska v nedeľu večer.

16.01.2023 09:23
ruskí vojaci, bielorusko Foto:
Na fotke prevzatej z videa zverejneného tlačovou službou ruského ministerstva obrany v stredu 28. decembra 2022 sa ruskí vojaci zúčastňujú na cvičení na bližšie nešpecifikovanom mieste v Bielorusku. Archívna snímka.
debata (19)

„Dnes sa začali spoločné taktické letecké cvičenia leteckých jednotiek ozbrojených síl Bieloruskej republiky a Ruskej federácie, ktoré sú súčasťou leteckej zložky regionálneho zoskupenia vojenských (jednotiek),“ uviedol rezort obrany v Minsku. Hlavným cieľom je „zvýšenie operačnej kompatibility pri spoločnom plnení úloh bojových cvičení“.

Ministerstvo podľa agentúry Reuters dodalo, že do týchto cvičení budú zapojené všetky letecké základne a výcvikové priestory bieloruských leteckých síl a jednotiek protivzdušnej obrany. Minsk predtým uviedol, že ide o obranné manévre.

VIDEO: Čo dokáže Abrams?: Americké supertanky idú do Poľska

Video
Podľa odborníkov je to jeden z najlepších tankov, možno dokonca najlepší, na svete. Pozrite si tank Abrams na videu US Marines.

Zástupca náčelníka generálneho štábu bieloruských ozbrojených síl Pavel Muravejko vyhlásil, že manévre majú „výlučne obranný charakter“. Poznamenal, že situácia na južnej hranici Bieloruska, čiže na hranici s Ukrajinou, „nie je veľmi pokojná“ a Ukrajina podľa neho „provokuje“ Bielorusko. Minsk podľa jeho slov zachováva zdržanlivosť. Pohrozil však, že Bielorusko bude reagovať na „akékoľvek prejavy agresie alebo teroristickej hrozby na našom území.“

VIDEO: Francúzsko dodá Ukrajine stíhače (ruských) tankov

Video
Paríž ohlásil, že dodá Kyjevu ľahké obrnené prieskumné kolesové vozidlá AMX-10 RC, ktoré slúžia aj ako stíhače tankov. Viac vo videu francúzskeho ministerstva obrany.

Toto cvičenie je jednou z vojenských aktivít, pri ktorých Kyjev upozorňuje, že by ich Rusko mohlo využiť na začatie novej pozemnej invázie z Bieloruska na sever Ukrajiny.

Na fotke prevzatej z videa zverejneného...
Na fotke prevzatej z videa zverejneného...
+4Na fotke prevzatej z videa zverejneného...

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj preto aj počas minulotýždňovej návštevy mesta Ľvov vyzval ukrajinských vojakov, aby „boli pripravení na hraniciach aj v regiónoch“ ležiacich blízko Bieloruska na možný ruský útok zo severu.

VIDEO: Nemci pošlú (obrnenú) kunu do ruského kurína

Video
Nemecko oznámilo, že Ukrajina dostane 40 bojových vozidiel pechoty Marder (Kuna). Pozrite si vo videu Bundeswehru, čo vo vojne proti Rusku táto zbraň dokáže.

Kremeľ poprel, že by tlačil na bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, aby sa viac angažoval v konflikte na Ukrajine. Minsk vyhlasuje, že sa do bojov sa priamo nezapojí, hoci Rusko pri vedení vojny dlhodobo podporuje.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine