Zatkli šéfa sicílskej mafie Cosa Nostra Messinu Denara, najhľadanejšieho muža v Taliansku

Talianska polícia zatkla najhľadanejšieho zločinca v krajine Mattea Messinu Denara, šéfa sicílskej mafie Cosa Nostra. Pred justíciou sa skrýval 30 rokov.

16.01.2023 10:24 , aktualizované: 11:47
Matteo Messina Denaro / Cosa Nostra / Foto:
Podobizne Mattea Messina Denara na archívnych fotografiách
debata (3)

Messina Denaro bol v neprítomnosti odsúdený na doživotie za podiel na atentáte na sudcov Giovanniho Falconeho a Paola Borsellina. Polícia mafiánskeho bossa zadržala v nemocnici v sicílskej metropole Palermo, kam prišiel na lekársku prehliadku.

Messina Denaro prevzal vedenie Cosa Nostry po tom, čo boli zatknutí jej predchádzajúci šéfovia Bernardo Provenzano v roku 2006 a Salvatore Lo Piccolo o rok neskôr. Pred justíciou sa Messina Denaro skrýval od roku 1993. Na doživotie bol odsúdený aj za vraždu desiatich ľudí bombovými útokmi v roku 1993 vo Florencii, Ríme a Miláne.

Denaro má mať na svedomí desiatky životov

Foto: SITA/AP
Matteo Messina Denaro
  • Matteo Messina Denaro bol na talianskom zozname najhľadanejších zločincov od roku 1993 za vraždy a ďalšie zločiny. Patril medzi desať najhľadanejších zločincov sveta.
  • Messina Denaro sa narodil 26. apríla 1962 v sicílskom mestečku Castelvetrano. Pre mafiu pracoval pod prezývkou Don Ciccio aj jeho otec, po smrti ktorého v roku 1998 sa stal Messina Denaro šéfom miestnej pobočky mafie v rodnom meste.
  • Začínal ako správca a ochrankár bohatých majiteľov pôdy a postupne stúpal na rebríčku lídrov mafiánskych skupín. Podľa talianskej tlače by mohol mať na svedomí až 50 vrážd.
  • K jeho známym obetiam patril zamestnanec hotela zo sicílskej Trisciny, ktorý sa na Messine Denara sťažoval u majiteľa hotela napojeného na mafiu. Podľa denníka La Stampa vražda súvisela s údajnou neverou mladučkej priateľky Messiny Denara. Bol tiež hlavným organizátorom atentátov na sudcov Giovanniho Falconeho a Paola Borsellina, zavraždil tiež šéfa konkurenčného klanu Vincenza Milazza aj jeho tehotnú priateľku.
  • Messina Denaro býval známy aj pod prezývkou Mafiánsky playboy, a to kvôli záľube v rýchlych autách, krásnych ženách a zlatých hodinkách. Údajne má nemanželské dieťa, čím sa odlišoval od svojich konzervatívnych predchodcov, zástancov tradičných rodinných hodnôt.
  • Okrem vrážd sa špecializoval na vyberanie výpalného, obchod s drogami a pranie „špinavých“ peňazí. Svoju sieť spolupracovníkov mal vo Venezuele, Belgicku aj Nemecku. V minulosti údajne podstúpil v Bulharsku plastiku tváre.
  • Prvý veľký úspech v ťažení proti Messinovi Denarovi sa polícii podaril v roku 2010, kedy zatkla 19 osôb podozrivých z členstva v mafii, vrátane jeho brata a najbližších pomocníkov. Polícia pri akcii tiež zničila jeho komunikačnú sieť. Záťah vykonala polícia neďaleko sicílskeho mesta Trapani, kde kedysi bývala jeho mocenská základňa. V roku 2013 boli zatknutí jeho synovec Francesco a sestra Patrizia.
  • V septembri 2021 talianski prokurátori nechali v Holandsku zatknúť muža, o ktorom sa domnievali, že je Messina Denaro. Britský turista sa však zločincovi iba podobal a po niekoľkých dňoch strávených vo väznici s najvyšším stupňom stráženia bol prepustený na slobodu. Prípad vyvolal v Holandsku kritiku miestnych úradov. Tie však poukázali na to, že museli na žiadosť talianskych prokurátorov konať.
Na policajnej snímke taliansky mafiánsky boss... Foto: Carabinieri
Matteo Messina Denaro Na policajnej snímke taliansky mafiánsky boss Matteo Messina Denaro (vpravo) sedí v aute po zadržaní 16. januára 2023 v Palerme
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Cosa Nostra #Matteo Messina Denaro