Rusko údajne vyrobilo prvé jadrové hlavice pre supertorpédo Poseidon

Rusko vyrobilo prvé jadrové hlavice pre supertorpéda Poseidon, ktoré budú umiestnené na jadrovej ponorke Belgorod. Uviedol to zdroj z ruského ministerstva obrany, ktorý citovali tamojšie štátne médiá, píše agentúra Reuters.

16.01.2023 14:36
debata (150)

O existencii tohto podvodného dronu, ktorý je schopný niesť konvenčnú i jadrovú nálož, sa ruský prezident Vladimir Putin prvýkrát zmienil v roku 2018, pričom uviedol, že ide o zásadne nový typ strategickej jadrovej zbrane s vlastným jadrovým zdrojom energie.

V prejave z roku 2018 Putin uviedol, že dolet torpéda bude neobmedzený, pričom môže operovať v extrémnych hĺbkach pri rýchlosti mnohonásobne prevyšujúcej rýchlosť všetkých ponoriek alebo iných torpéd.

Video
Ukrajinci Rusom zavaria aj sovietskymi jadrovými delami

„Sú veľmi nehlučné, majú vysokú manévrovateľnosť a pre nepriateľa sú prakticky nezničiteľné. V súčasnosti na svete neexistuje zbraň, ktorá by im mohla čeliť,“ povedal Putin, ktorý s obľubou informuje o supermoderných zbraniach, ktorými údajne disponuje ruská armáda. Vo vojne na Ukrajine sa však spolieha prevažne na konvenčné vojenské prostriedky.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine, tank, Luhanská oblasť Čítajte viac 327. deň: Británia potvrdila doteraz najväčší balík vojenskej pomoci Ukrajine

Ponorka Belgorod, ktorá môže torpédo odpaľovať, je s dĺžkou 185 metrov najväčšou ponorkou na svete. Podľa dostupných informácií môže Belgorod disponovať až šiestimi ďalekonosnými torpédami Poseidon. Tie pre svoju údajnú ničivú silu dostali prezývku zbraň súdneho dňa, pretože sú vraj v prípade svojho odpálenia schopné vyvolať pri pobreží rádioaktívne prívalové vlny cunami.

Video
Muž s kufríkom za Putinom. Je to jadrový čeget či balistická ochrana?
150 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #jadrové zbrane #vojna na Ukrajine