O invázii mali echo. Ruskí oligarchovia pred vojnou prepísali na deti miliardy

Ruskí oligarchovia pravdepodobne vopred vedeli o dátume invázie ruských vojsk na Ukrajinu, začatej vlani 24. februára, a rýchlo prepisovali svoje aktíva na deti a obchodných partnerov, aby tento majetok uchránili pred očakávanými sankciami.

16.01.2023 16:42
Roman Abramovič. Foto:
Roman Abramovič tri týždne pred ruskou inváziou na Ukrajinu prepísal kontá v daňových rajoch na svoje deti.
debata (67)

Uvádza to správa agentúry FinCen, ktorá sa v rámci amerického ministerstva financií venuje boju proti finančným zločinom. Na dokument upozornila okrem iného ruská redakcia BBC a denník Ukrajinska pravda.

FinCen sa opiera o informácie o podozrivých operáciách s miliardami dolárov na účtoch a vo fondoch mnohých ruských boháčov. Agentúra však mená oligarchov neuvádza, ani konkrétne sumy, ktoré podľa nej previedli, aby ich uchránili pred sankciami.

Rusko / ropa / Čítajte viac Západné sankcie fungujú. Cenové stropy Kremeľ pripravujú o 160 miliónov eur za deň, ešte väčšia rana príde o pár týždňov

Britský denník The Guardian nedávno s odvolaním sa na úniky informácií, ktoré sa redakcii dostali do rúk, podrobne popísal konanie miliardára Romana Abramoviča. Ten tri týždne pred vypuknutím vojny zreorganizoval desiatku kont v daňových rajoch tak, aby sa osobami, ktoré fondmi s aktívami vo výške najmenej štyroch miliárd dolárov, disponujú, stalo sedem jeho detí, z ktorých najmladšiemu je deväť rokov. Okrem bankových účtov ide aj o nehnuteľnosti, jachty a lietadlá.

Jedna transakcia aj v deň útoku

Abramovičove kroky sa odohrávali v čase, keď západné krajiny varovali, že podnikateľov blízkych ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi neminú sankcie, pokiaľ ruské vojská vtrhnú na Ukrajinu. Správa FinCen upozorňuje, že rovnaké triky využilo niekoľko ruských oligarchov a predstaviteľov vládnucich elít, ale mená ďalších osôb doteraz neboli zverejnené, píše BBC na svojom webe.

Peter Takáč, Pravda, máj 2021 Čítajte viac Je už Putin pre oligarchiu škodlivý?

Niektoré transakcie sa uskutočnili tesne pred zavedením amerických, európskych či britských sankcií proti ruským oligarchom, poznamenala Ukrajinská pravda s odvolaním sa na správu FinCen. Tá okrem iného opisuje prevod jednej z cyperských spoločností 24. februára, teda priamo v deň, keď Rusko rozpútalo vojnu proti Ukrajine.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #protiruské sankcie #vojna na Ukrajine