Hamas zverejnil video s Izraelčanom, ktorého zadržiava od roku 2014

Radikálne palestínske hnutie Hamas, ktoré ovláda Pásmo Gazy, zverejnilo video, na ktorom je podľa neho Izraelčan, ktorého zadržiava už od roku 2014. Uviedla to v pondelok agentúra Reuters, podľa ktorej je zatiaľ neoverené video prvým za celých takmer osem a pol roka. Zverejnením záznamu chce Hamas zrejme zatlačiť na Izrael, aby pristúpil k výmene zajatcov a väzňov.

16.01.2023 22:40
debata

Nedatovaný videozáznam ukazuje muža v modrej košeli, ktorý sedí pred bielou stenou a v zhruba desiatich sekundách, keď hovorí, žiada Izrael o pomoc. Podľa Hamasu je ním izraelský civilista Avera Mengistu, ktorý v septembri 2014 dobrovoľne vkročil do Pásma Gazy a odvtedy je zadržiavaný. Podľa rodiny trpí duševnými problémami.

Spravodajský server Ynet citoval Mengistuovu rodinu, podľa ktorej sa naozaj zdá, že na záberoch je on. Je to prvýkrát, čo ho od roku 2014 jeho najbližší videli. Izrael zatiaľ pravosť videa nepotvrdil. Úrad ministerského predsedu Benjamina Netanjahua ale ubezpečil, že s plným nasadením pracuje na tom, aby sa „zadržaní a nezvestní chlapci“ vrátili domov.

Narážal tak na to, že Hamas podľa Tel Avivu zadržiava ešte jedného izraelského civilistu, ktorý tiež z neznámych dôvodov prekročil hranice do Pásma Gazy. V držaní radikálnej organizácie sú tiež telá dvoch izraelských vojakov, ktorí padli vo vojne s Hamasom v roku 2014.

V minulosti Tel Aviv opakovane pristúpil k výmene svojich občanov za zadržiavaných Palestínčanov. Asi najznámejším príkladom bola výmena vojaka Gilata Šalita za viac ako 1000 väznených Palestínčanov. Išlo o najväčšiu blízkovýchodnú výmenu väzňov za viac ako štvrť storočia.

O možnej dohode, ktorej súčasťou by bol aj návrat Mengistua do Izraela, sa už hovorilo v minulosti, zatiaľ k nej ale nedošlo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas