328. deň: Záchranná operácia v Dnipre sa skončila, nezvestných ostáva 20 ľudí

Záchranári dnes po bezmála 70 hodinách ukončili pátracie operácie v sutinách domu v ukrajinskom Dnipre, ktorý v sobotu zasiahla ruská raketa. Bilancia obetí je podľa ukrajinských úradov 45 mŕtvych, vrátane šiestich detí, uviedla stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Ďalších osem desiatok ľudí je zranených. Z trosiek obytnej budovy sa podarilo zachrániť 39 ľudí. Nezvestných je stále 20 ľudí, informoval The Guardien. Kvôli svojim výrokom o práci ukrajinskej protivzdušnej obrany v súvislosti s útokom dnes rezignoval poradca prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč.

17.01.2023 06:01 , aktualizované: 23:30
Ukrajina Rusko Vojna Dnipro hasič Foto: ,
Ukrajinský hasič nesie zranenú ženu z ruín obytnej budovy v ukrajinskom meste Dnipro 15. januára 2023.
debata (562)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje už 328. deň
  • Zelenskyj žiadal ďalšie ťažké zbrane
  • Ukrajina: Počet obetí ruského útoku na bytovku v Dnipre stúpol na 45
  • Kyjev zaznamenal 80-tisíc ruských vojnových zločinov, 9000 mŕtvych civilistov
  • Zelenská v Davose varovala, že Rusko môže vojnu rozšíriť aj do ďalších krajín
  • Kremeľ by privítal ďalšie stretnutie šéfa rozviedky Naryškina so šéfom americkej CIA
  • Záchranná operácia v Dnipre sa skončila, nezvestných ostáva 20 ľudí
  • Asi stovka Ukrajincov začala na americkej základni s výcvikom na používanie systémov Patriot
  • NATO vyslalo do Rumunska prieskumné lietadlá, dve tam už pristáli

VIDEO: Tieto ruské bombardéry nesú rakety, ktoré Ukrajinci nevedia zostreliť. Jedna z rakiet dopadla na obytný dom v Dnipre.

Video
Následky ruského raketového útoku na bytový dom...
Následky ruského raketového útoku na bytový dom...
+14Následky ruského raketového útoku na bytový dom...

23:30 Charkovskú oblasť na severe Ukrajiny v utorok popoludní zasiahol raketový útok. Informoval o tom portál britskej televízie Sky News. Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov uviedol, že ruskí vojaci zasiahli mesto Kupiansk okolo 14.30 h miestneho času (13.30 h SEČ), pričom údajne použili raketu S-300.

Obete neboli hlásené, ale priestory nadstavbovej školy automobilového inžinierstva sú podľa Synehubova „takmer úplne zničené“.

Gubernátor v oznámení napísal: „Okupanti znova ostreľovali mesto Kupiansk. Nepriateľ dnes okolo 14.30 h zasiahol raketou S-300 Kupiansku vysokú školu automobilového inžinierstva. Podľa predbežných informácií nie sú žiadne obete. Priestory vzdelávacej inštitúcie však boli takmer úplne zničené.“

23:06 Americký prezident Joe Biden telefonoval v utorok s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Ich rozhovor sa týkal predovšetkým pomoci pre Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA a oficiálneho vyhlásenia Bieleho domu.

„Lídri rokovali o svojej neochvejnej podpore Ukrajiny a odsúdili ruskú agresiu. Prezident Biden a kancelár Scholz diskutovali o prebiehajúcej pomoci smerovanej na Ukrajinu,“ uvádza Biely dom.

Scholzova kancelária sa zatiaľ k telefonátu nevyjadrila, upozorňuje DPA.

Scholz a Biden spolu telefonovali aj pred necelými dvoma týždňami a dohodli sa, že Ukrajine pošlú bojové vozidlá pechoty. Nemecko okrem toho začiatkom januára prisľúbilo, že Ukrajine dodá aj systémy protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot.

O nových dodávkach pomoci pre Ukrajinu sa bude rokovať aj na piatkovom stretnutí Kontaktnej skupine pre obranu Ukrajiny na leteckej základni Ramstein v Nemecku. Za nemeckú vládu sa na ňom zúčastní nový minister obrany Boris Pistorius, píše DPA.

22:20 Ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská dnes na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose odovzdala čínskemu vicepremiérovi list, ktorý napísal jej manžel Volodymyr Zelenskyj čínskemu prezidentovi Si Ťin-pchingovi a ktorý obsahuje jeho návrhy týkajúce sa ukončenia ruskej vojny proti Ukrajine. Agentúra Reuters uvádza, že Čína, ktorá je rovnako ako Rusko stálym členom Bezpečnostnej rady OSN, je dôležitým partnerom Moskvy a ruskú inváziu na Ukrajinu doteraz neodsúdila.

Zelenská v prejave v Davose vyzvala delegátov, aby urobili viac krokov, ktoré pomôžu ukončiť vojnu na Ukrajine. Zároveň informovala, že plánuje dať čínskemu vicepremiérovi Liou Cheovi list pre prezidenta Si Ťin-pchinga. Listy má aj pre predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú a švajčiarskeho prezidenta Alaina Berseta.

„Dnes odovzdám kolegom zúčastňujúcim sa na tejto časti (fóra) listy s ‚receptom na mier‘ od prezidenta Ukrajiny,“ povedala v ukrajinčine.

21:13 Holandský premiér Mark Rutte naznačil v utorok počas stretnutia s americkým prezidentom Joem Bidenom zámer nasledovať Nemecko a poslať Ukrajine systém protivzdušnej obrany Patriot. „Našim zámerom je pripojiť sa k tomu, čo spolu s Nemeckom robíte v súvislosti s projektom Patriot… Myslím si, že je dôležité, aby sme sa k tomu pripojili,“ povedal Rutte Bidenovi počas stretnutia v Bielom dome. Dodal, že v utorok ráno o tom diskutoval aj s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

Nemecko oznámilo 5. januára, že bude nasledovať Spojené štáty a Ukrajine pošle jednu batériu moderných systémov Patriot americkej výroby.

Holandský premiér pritom spomenul „hrozné“ zábery bytového domu, ktorý v sobotu zničil ruský raketový útok na Dnipro. „Sú to hrozné obrázky a myslím si, že ešte viac posilnili naše odhodlanie ostať s Ukrajinou,“ povedal Rutte.

Biden Holandsku poďakoval za jeho prínos pri pomoci, ktorú NATO poskytuje Ukrajine. „Rusko stále koná spôsobom, ktorý je takmer neuveriteľný,“ povedal Biden. Zároveň označil Holandsko za jedného z najsilnejších spojencov USA, uvádza televízia CNN. (tasr/afp)

21:00 Americký generál a predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA Mark Milley sa v utorok v Poľsku prvýkrát osobne stretol s hlavným veliteľom ukrajinských ozbrojených síl generálom Valerijom Zalužným. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AP a AFP. „Hovorili detailne o obrane, ktorú sa Ukrajina snaží pred ruskou agresiou vykonávať,“ uviedol Milleyho hovorca plukovník Dave Butler.

„Opísal som naliehavé potreby ukrajinských ozbrojených síl,“ napísal Zalužnyj na sociálnej sieti Telegram po stretnutí.

Ich schôdzka trvala niekoľko hodín na bližšie nešpecifikovanej vojenskej základni na juhovýchode Poľska. Stretnutie sa uskutočnilo už teraz, pretože Zalužnyj sa nemôže zúčastniť na tohtotýždňovom stretnutí Vojenského výboru NATO v Bruseli.

Stretnutie dvoch najvyššie postavených predstaviteľov americkej a ukrajinskej armády podľa agentúry AP upozorňuje na posilňovanie vzťahov medzi oboma armádami. Navyše sa uskutočnilo v kritickom čase, keď sa blíži prvé výročie ruského vpádu na Ukrajinu.

„Títo muži spolu veľmi pravidelne hovoria už skoro rok, navzájom sa (osobne) spoznali,“ uviedol Butler. Dodal, že generáli mali pocit, že je dôležité sa stretnúť osobne, pretože stretnutie zoči-voči je iné.

Milley teraz bude môcť na stretnutí NATO ostatným vojenským lídrom opísať situáciu na bojisku a potreby ukrajinskej armády.

20:51 Na americkú vojenskú základňu Fort Sill v Oklahome pricestovalo „90 až 100 Ukrajincov“ a začali s výcvikom na protiraketový systém Patriot. Informuje o tom spravodajský portál CNN s odvolaním sa na americké ministerstvo obrany.

Vedenie základne v pondelok oznámilo, že ukrajinskí vojaci pricestovali na miesto a začnú s výcvikom. CNN pritom ako prvé informovalo, že výcvik by sa mal začať už tento týždeň.

Fort Sill je domovom Fires Center of Excellence, kde Spojené štáty organizujú výcvik na na ovládanie Patriotov aj pre svoju armádu a ďalšie krajiny. „Tí istí inštruktori, ktorí učia Spojené štáty, spojencov a partnerské krajiny, vykonajú aj ukrajinský tréning a toto vyučovanie nijako nenaruší aktuálne výcvikové misie na Fort Sill,“ oznámila základňa.

Výcvik by mal podľa zástupcov Pentagonu trvať „niekoľko mesiacov“. Nie je pritom jasné, ako veľmi dokáže armáda tréning urýchliť. (sita)

20:24 Dve z troch prieskumných lietadiel NATO dočasne vyslaných do Rumunska pristáli na leteckej základni neďaleko hlavného mesta Bukurešť. Ich úlohou bude počas leteckých misií monitorovať ruskú vojenskú činnosť.

Lietadlá AWACS, ktoré Severoatlantická aliancia (NATO) nazýva „naše oči na oblohe“, patria do letky 14 strojov obvykle umiestnených v západnom Nemecku. Ich súčasťou je typická radarová kupola v zadnej časti trupu a dokážu identifikovať lietadlo vzdialené stovky kilometrov.

Nemecký veľvyslanec v Rumunsku Peer Gebauer na leteckej základni Otopeni po pristátí prvého lietadla povedal, že „vyslanie strojov zdôrazňuje naše odhodlanie zostať v týchto krízových časoch silní“.

„Táto prieskumná misia AWACS … je ďalším dôkazom nášho záväzku brániť každý centimeter spojeneckého územia,“ dodal Gebauer. Lietadlá AWACS počas pravidelných preletov nad východnou Európou a Baltským morom vyhľadávajú ruské bojové lietadlá v blízkosti hraníc NATO. (tasr/ap)

19:30 Zdá sa, že po takmer roku ruskej vojny už bývalý minister zahraničných veci USA Henry Kissinger (99) lepšie chápe Ukrajinu. Ex-šéf diplomacie vlani na Svetovom ekonomickom fóre v Davose naznačoval, že Kyjev by sa mal vzdať časti územia. Teraz to už vidí Kissinger trochu inak.

cina-henry-kissinger-nestandard1 Čítajte viac Kissinger: Ukrajina patrí do NATO, ale Rusko musí dostať šancu

19:16 Západní spojenci musia zvýšiť úroveň vojenskej pomoci a vybavenia, ktoré posielajú Ukrajine. V rozhovore s Christiane Amanpour z televízie CNN to v utorok povedala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Ukrajina potrebuje „všetko vojenské vybavenie“, ktoré „dokáže zvládnuť a to zahŕňa aj pokročilé systémy“, skonštatovala Von der Leyenová. „Veľmi dúfam, že v Ramsteine … že tam nastane veľký krok vpred,“ uviedla ďalej, odkazujúc na blížiace sa piatkové stretnutie v Nemecku, kde sa spojenci v rámci Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny stretnú s predstaviteľmi ukrajinskej obrany na leteckej základni Ramstein.

Nemecko sa dostalo v posledných dňoch pod tlak v súvislosti s vojenskou pomocou, ktorú posiela vojnou zasiahnutej krajine, pričom Spojené kráľovstvo vyzvalo Berlín, aby poslal nemecké tanky Leopard a umožnil, aby ich mohli poskytnúť aj ďalší.

Von der Leyenová zároveň potvrdila, že sa blíži desiaty balík sankcií proti Rusku, ktorý by sa mal podľa nej zameriavať najmä na odstránenie možností ich obchádzania. (sita/cnn)

18:57 „Podľa aktuálnych informácií ruská raketa zabila 45 ľudí, vrátane šiestich detí,“ napísal na telegrame podvečer šéf dnepropetrovskej oblastnej správy Valentyn Rezničenýko, ktorý rovnako zverejnil snímky zdevastovaného obytného bloku a hračiek či kvetov, ktoré na miesto prinášajú ľudia, aby uctili pamiatku obetí. Predchádzajúce informácie hovorili o 44 zabitých obyvateľoch domu, ktorý zasiahla ruská raketa v sobotu.

18:30 Počet obetí víkendového výbuchu granátu vo vojenskom objekte v ruskej Belgorodskej oblasti, ktorá sa nachádza blízko ukrajinských hraníc, vzrástol na sedem. S odvolaním sa na záchrannú službu o tom dnes informovala agentúra Interfax, podľa ktorej sa stále pátra po štyroch ľuďoch.

Ruské úrady už skôr informovali o troch mŕtvych, 16 ranených a ôsmich nezvestných kvôli explózii, ktorú podľa Interfaxu spôsobil jeden z ruských poddôstojníkov, ktorý údajne neúmyselne odpálil ručný granát v ubytovni vojenského objektu. To spôsobil výbuch munície a požiar.

Teraz boli podľa agentúry nájdení štyria mŕtvi, ktorí sa predtým nezvestní. Podľa ruského informačného kanála Baza tvoria všetky obete vojaci mobilizovaní na boj na Ukrajine. (čtk)

17:38 Britský minister zahraničných vecí James Cleverly varoval ruského prezidenta Putina, že Británia bude podporovať Ukrajinu, kým nezvíťazí. Moskvu predtým rozhnevalo rozhodnutie Londýna poslať Ukrajine tanky.

„Správa, ktorú posielame Putinovi a úprimne každému, kto sa unúva sledovať, je, že sme sa zaviazali podporovať Ukrajincov, kým nezvíťazia,“ povedal Cleverly v utorok počas návštevy vo Washingtone.

Podľa šéfa britskej diplomacie by to mal Putin chápať a „najlepšie, čo môže urobiť pre záchranu života svojich vojakov, je to uznať“.

Cleverly bude v utorok rokovať s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom. Británia ešte pred jeho návštevou Spojených štátov a Kanady oznámila, že ako prvá západná krajina vyhovie žiadosti Ukrajiny o dodanie ťažkých tankov. Britský premiér Rishi Sunak počas víkendu potvrdil, jeho vláda na Ukrajinu pošle 14 britských tankov Challenger 2. (tasr/afp)

16:45 Rusko musí prestať verbovať Srbov do bojov na Ukrajine, vyhlásil v pondelok srbský prezident Aleksandar Vučič. V utorok o tom informovala chorvátska tlačová agentúra HINA.

V interview pre srbskú provládnu komerčnú televíziu Happy Vučič povedal, že „nie je férové“ verbovať Srbov do Vagnerovej skupiny na Ukrajine. Dodal, že Srbsko je jediná krajina v Európe, ktorá na Rusko neuvalila sankcie. Vučič upozornil, že účasť vo Vagnerovej skupine je porušením srbských zákonov.

Aleksandar Vučič Čítajte viac Vučič vyzval Rusko, aby prestalo verbovať Srbov do vojny na Ukrajine

16:24 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok telefonoval s nemeckým kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom o zlepšení obranyschopnosti Ukrajiny. Zelenskyj to uviedol v príspevku na platforme Telegram. TASR informuje na základe správy britského denníka The Guardian.

Zelenskyj napísal, že Kyjev oceňuje nové rozhodnutia nemeckej vlády v oblasti obrany, ktoré prijala začiatkom tohto roka. Poďakoval aj za významnú humanitárnu a finančnú podporu.

„Ďakujem za komplexnú pomoc Nemecka Ukrajincom. Za pomoc, ktorá posilnila našu armádu i za finančnú podporu. Chcel by som vyjadriť osobitnú vďaku občanom Nemecka za to, že v tomto ťažkom období poskytli Ukrajincom útočisko,“ uviedol ukrajinský prezident.

16:20 Záchranná operácia v troskách bytového domu v ukrajinskom meste Dnipro, ktorého časť sa zrútila po sobotňajšom ruskom raketovom útoku, sa skončila. Oznámilo to v utorok ukrajinské ministerstvo obrany s tým, že nezvestných je stále 20 ľudí, informuje TASR podľa správy denníka The Guardian.

Počas pátracej a záchrannej operácie sa podarilo spod trosiek zachrániť 39 ľudí vrátane šiestich detí, zahynulo 44 ľudí vrátane piatich detí, zranenia utrpelo 79 ľudí z toho 16 detí. Ako nezvestných bolo po útoku nahlásených 47 osôb, z nich sa štyroch podarilo nájsť živých a 23 mŕtvych.

Útok na mesto Dnipro sa odohral v sobotu 14. januára počas ďalšej vlny raketových útokov, keď ruská armáda na Ukrajinu vypálila desiatky rakiet rôznych typov. Podľa ukrajinského letectva dom zasiahla raketa Ch-22 vypustená z bombardéra s dlhým doletom, pričom úplne zničila viac ako 200 bytov.

15:44 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok poďakoval Európskej únii za prvé tri miliardy eur z úverového programu v celkovej výške 18 miliárd eur. Uviedol to v príspevku na sociálnej sieti, informuje TASR podľa správy britského denníka The Guardian.

„Ukrajina dostala prvé tri miliardy eur z nového makrofinančného programu v hodnote 18 miliárd eur. Som vďačný EÚ a predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej za silnú podporu,“ napísal ukrajinský prezident na Twitteri. Dodal, že zachovanie finančnej stability Ukrajiny je nevyhnutné pre víťazstvo nad agresorom.

Finančná podpora EÚ má za cieľ pomôcť ukrajinskej vláde s udržiavaním chodu štátu. Ukrajine tiež umožní zabezpečiť makroekonomickú stabilitu a obnoviť kritickú infraštruktúru zničenú ruskou agresiou – energetickú infraštruktúru, vodné systémy, dopravné siete, cesty a mosty.

15:02 Moskva si myslí, že ďalšie stretnutie riaditeľa ruskej Služby vonkajšej rozviedky (SVR) Sergeja Naryškina so šéfom americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Williamom Burnsom by bolo užitočné. Uviedol to v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

„Nedá sa to vylúčiť ale samozrejme, takýto typ rozhovorov má zmysel… O nijakých konkrétnych termínoch však neviem,“ povedal Peskov s odkazom sa stretnutie Naryškina a Burnsa, ktoré prebehlo vlani v novembri v tureckej Ankare.

Šéf CIA vtedy svojho ruského kolegu varoval pred následkami možného použitia jadrových zbraní zo strany Ruska.

Riaditeľ SVR pre ruskú tlačovú agentúru TASS povedal, že ďalšie stretnutie s Burnsom je „možné“. Hovoril tiež o intenzívnej spolupráci Ruska s Čínou a spomenul, že v istých časových intervaloch komunikuje s nemenovanými šéfmi európskych tajných služieb o situácii na Ukrajine.

Burns, ktorý ovláda ruštinu, vycestoval už koncom roku 2021 do Moskvy, aby odradil ruského prezidenta Vladimira Putina od hromadenia vojsk na rusko-ukrajinských hraniciach, ktoré predchádzalo februárovej ruskej invázii na Ukrajinu.

14:17 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v utorok prisľúbila, že EÚ nepoľaví v podpore Ukrajiny. Uviedla to v príhovore na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

„Naša vytrvalá Ukrajiny nepoľaví: budeme pomáhať pri obnovení dodávok elektriny, kúrenia a vody a tiež pripravovať dlhodobú rekonštrukciu,“ uviedla šéfka eurokomisie.

Dodala, že pri ukrajinských priateľoch bude EÚ stáť tak dlho, ako to bude potrebné.

Leyenová tiež uviedla, že EÚ v utorok poskytla Kyjevu prvé tri miliardy eur z úverového programu v celkovej výške 18 miliárd eur, čím podľa nej vyslala „silné posolstvo“ o podpore finančnej stability Ukrajiny.

14:09 Manželka ukrajinského prezidenta Olena Zelenská v utorkovom prejave na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose varovala svetových lídrov, že Rusko by sa mohlo pokúsiť rozšíriť vojnu vedenú voči Ukrajine aj do iných krajín. TASR informuje na základe správ staníc CNN a Sky News.

„Sme svedkami kolapsu sveta v podobe, v akej ho poznáme, ako sme naň zvyknutí alebo po akom túžime,“ vyhlásila v Davose manželka Volodymyra Zelenského. „Ruská agresia sa pôvodne nemala obmedziť len na ukrajinské hranice,“ upozornila Zelenská. „Táto vojna by sa mohla rozšíriť…, ak agresor neprehrá,“ dodala.

Medzinárodné spoločenstvo by sa podľa nej malo usilovať o to, aby svet v dôsledku ruskej agresie voči Ukrajine naplno nezachvátila kríza globálneho rozsahu.

Switzerland Davos Forum Čítajte viac Vojna by sa mohla rozšíriť, varuje prvá dáma Ukrajiny

12:21 Ukrajina bude schopná zastaviť Rusko len vtedy, ak dostane moderné vojenské vybavenie od svojich západných spojencov, uviedol v utorok poľský prezident Andrzej Duda. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

„To, čo Ukrajina potrebuje, je viac a viac zbraní,“ vyhlásil v utorok Duda na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose. Ako dodal, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to povedal už na začiatku ruskej vojenskej invázie.

Poľský prezident sa spolu s partnermi z Litvy a Severného Macedónska, ako aj spolu s vodkyňou bieloruskej opozície Sviatlanou Cichanovskou a španielskym ministrom zahraničných vecí Josém Manuelom Albarosom zúčastnil v Davose na debate s názvom „Na obranu Európy“.

Duda vo svojom vystúpení vyjadril nádej, že spojenecké krajiny dodajú Ukrajine viacero, možno až niekoľko desiatok tankov typu Leopard 2, čo by Kyjevu umožnilo vytvoriť obrnenú brigádu.

12:12 Kyjev zaznamenal vyše 80-tisíc ruských vojnových zločinov, uviedol dnes na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Mŕtvych civilistov je podľa neho vyše 9000, vrátane 453 detí, napísala agentúra Reuters.

„Neodpustíme jediný prípad mučenia, jediný ukradnutý život. Každý zločinec sa bude zodpovedať,“ povedal Jermak. Zopakoval požiadavku Kyjeva na vytvorenie osobitného medzinárodného tribunálu, ktorý by súdil popredných ruských politikov, zodpovedných za napadnutie Ukrajiny.

Údaj Kyjeva o zabitých civilistoch je o niečo vyšší ako štatistika, ktorú v pondelok zverejnil Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Podľa neho na Ukrajine od začiatku vojny zomrelo vyše 7000 civilistov a boje si vyžiadali aj viac ako 11 300 zranených medzi obyvateľstvom. UNHCR informuje len o potvrdených civilných obetiach a pripúšťa, že v skutočnosti ich môže byť výrazne viac.

11:45 Počet obetí sobotňajšieho ruského raketového útoku na obytný dom v ukrajinskom meste Dnipro stúpol v utorok na najmenej 44, uviedol tamojší primátor Borys Filatov. TASR správu prevzala zo stanice CNN.

Filatov o zvýšení počtu obetí informoval na sociálnych sieťach bez uvedenia veku troch ďalších obetí, telá ktorých najnovšie objavili.

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko predtým v utorok informoval o 41 s tým, že záchranári našli telo jedného dieťaťa.

11:21 Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi navštívil Juhoukrajinskú atómovú elektráreň v Mykolajivskej oblasti pri príležitosti ustanovenia permanentnej misie pracovníkov MAAE vo všetkých ukrajinských jadrových elektrárňach. Grossi to oznámil v noci na utorok na svojom Twitteri. TASR správu prevzala z televízie CNN.

MAAE už minulý týždeň oznámila, že Grossi vycestuje na Ukrajinu, „aby zabezpečil nepretržitú prítomnosť expertov na jadrovú bezpečnosť vo všetkých tamojších jadrových elektrárňach, čím výrazne zintenzívni úsilie MAAE pomôcť zabrániť jadrovej havárii počas súčasného vojenského konfliktu“.

„Nad Juhoukrajinskou atómovou elektrárňou už veje vlajka MAAE. Zostaneme tu, aby sme počas prebiehajúceho konfliktu zaistili atómovú bezpečnosť,“ napísal Grossi na Twitteri. V tejto elektrárni budú umiestnení dvaja pracovníci MAAE.

Zatiaľ čo členovia tímu MAAE už pôsobia v Ruskom obsadenej Záporožskej jadrovej elektrárni, experti budú v najbližších dňoch umiestnení aj v Chmeľnyckej jadrovej elektrárni na západe Ukrajiny. Grossi vycestuje aj do Rivnenskej jadrovej elektrárne na severozápade Ukrajiny, ako aj do odstaveného reaktora v Černobyle, aby všade dosadil dvojčlenný tím MAAE.

9:35 V centre Moskvy vznikol malý improvizovaný pamätník obetiam raketového útoku na bytový dom v ukrajinskom meste Dnipro. Na mieste je zarámovaná fotografia rumoviska, ktoré zostalo po zničenom dome, je tam aj pár kvetov i plyšová hračka, informovala britská stanica BBC.** Konštatuje súčasne, že vzhľadom na všeobecnú atmosféru v Moskve a Rusku sa táto akcia ani nemohla stať masovou.

Pietne miesto vzniklo pri pamätníku ukrajinskej spisovateľke Laryse Kosačovej na Ukrajinskom bulvári neďaleko železničnej stanice, z ktorej odchádzajú vlaky smerom do východnej a strednej Európy.

Útok na mesto Dnipro sa odohral 14. januára počas ďalšej vlny raketových útokov, keď ruská armáda na Ukrajinu vypálila desiatky rakiet rôznych typov.

V súvislosti so zásahom deväťposchodového bytového domu v Dnipre prišlo o život 40 ľudí vrátane dvoch detí.

9:10 Námestníčka amerického ministra zahraničných vecí Wendy Shermanová navštívila v pondelok Kyjev, kde sa stretla s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a uistila ho o neochvejnej podpore Ukrajiny. S odvolaním sa na americký Štátny department o tom informovala agentúra AFP.

Shermanová viedla americkú delegáciu, ktorá s ukrajinskými činiteľmi rokovala o posilnení bezpečnostnej pozície ich krajiny a tamojšej ekonomiky a o spôsoboch rozvoja trvalého bilaterálneho obchodného partnerstva so Spojenými štátmi.

Predstavitelia USA sa stretli okrem Zelenského aj s členmi jeho prezidentského úradu, ministrom obrany Olexijom Reznikovom a ďalšími zástupcami Ukrajiny.

8:58 Viac ako 7 000 civilistov bolo zabitých na Ukrajine od začiatku ruskej ofenzívy. V pondelok to oznámil Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) s tým, že skutočný počet obetí na životoch je „výrazne vyšší“.

UNHCR uvádza, že od vlaňajšieho februára, keď Rusko zaútočilo na Ukrajinu, bolo potvrdených 7031 úmrtí civilistov. Vzhľadom na to, že mnohé správy o prípadných obetiach zatiaľ nie sú potvrdené, a aj vzhľadom na neprístupnosť oblastí, kde prebiehajú intenzívne boje, však UNHCR počíta s tým, že zomrelo omnoho viac osôb.

Väčšinu z evidovaných úmrtí civilistov (6536) hlásili z oblastí, ktoré má pod kontrolou vláda v Kyjeve. V Ruskom ovládaných územiach evidujú 495 zabitých osôb. UNHCR sa k tomu, kto je zodpovedný za životy civilistov, nevyjadrila.

„Príčinou úmrtia väčšiny zaznamenaných civilných obetí bolo použitie výbušnín – vrátane ostreľovania ťažkým delostrelectvom, salvovými raketovými systémami a raketami – i leteckých útokov,“ priblížil UNHCR vo vyhlásení.

Ukrajina tvrdí, že počty zabitých civilistov sa môžu pohybovať až v desiatkach tisícov. Rusko i Ukrajina popierajú, že by útočili na civilné ciele.

8:28 Ruský minister obrany Sergej Šojgu navštívil vojakov Východného vojenského okruhu nasadených na Ukrajine, uviedlo vo vyhlásení ministerstvo. Kde presne jednotky navštívil, úrad nespresnil.

„Armádny generál Sergej Šojgu vykonal inšpekciu veliteľstva Východného vojenského okruhu pri práci v zóne špeciálnej vojenskej operácie,“ napísalo ministerstvo obrany vo vyhlásení. Špeciálnu vojenskú operáciu Moskva oficiálne nazýva svoje vojnové ťaženie na ukrajinskom území.

Rustam Muradov, ktorý od vlaňajšieho októbra velí Východnému vojenskému okruhu, podal Šojguovi hlásenie o súčasnej situácii na bojisku, napísala agentúra TASS. Minister podľa nej vojakom poďakoval za to, že „odvážne plnia úlohy“, a odovzdal im štátne vyznamenania.

8:00 Už viac než osem ton trosiek odstránili záchranári z miesta útoku v ukrajinskom meste Dnipro v rámci úsilia zachrániť obete sobotňajšieho ruského útoku na bytový dom.

Ukrajinská štátna pohotovostná služba (SES) uviedla, že nezvestných je po ruskom raketovom útoku naďalej 25 ľudí. „Pátracie a záchranné operácie, ako aj odstraňovanie nebezpečných konštrukčných prvkov pokračujú,“ informovala SES v pondelok vo večerných hodinách na platforme Telegram.

Z miesta útoku odstránili podľa nej 8,5 tony stavebného odpadu a 41 poškodených vozidiel. Útok si vyžiadal najmenej 40 obetí a 77 zranených vrátane 14 detí. Zachrániť sa podarilo 39 osôb, spresňuje CNN.

Z pôvodne 47 nezvestných identifikovali úrady 18 mŕtvych; štyria ďalší boli nájdení živí v príbytkoch príbuzných alebo v nemocnici a 25 ľudí je stále nezvestných.

„Psychológovia zo štátnej pohotovostnej služby poskytli pomoc 174 obetiam,“ uviedla SES. „Dovedna sa na prácach podieľa 418 ľudí a 60 kusov techniky,“ dodala.

7:40 Ruský vodca Vladimir Putin nariadil novovymenovanému veliteľovi okupačných síl na Ukrajine Valerijovi Gerasimovovi, aby do marca dobyl Donbas. Ako referuje web Ukrajinská pravda, v rozhovore pre Freedom TV to povedal hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov.

„Toto nie je prvý časový rámec. Zakaždým sa to oneskorilo. Bude to už rok od začiatku rozsiahlej invázie a rok, odkedy ‚dobyli Kyjiv za tri dni‘. Nepodarí sa im to ani tentoraz,“ povedal Jusov a dodal, že Putin sa nevzdal svojich plánov zničiť Ukrajinu ako nezávislý štát a Ukrajincov ako národ.

gerasimov Čítajte viac Po masakre ruských vojakov má Putinova vojna nového veliteľa

6:40 Rusko v pondelok oznámilo, že muselo nad Baltské more vyslať vojenskú stíhačku, aby odprevadila nemecké prieskumné lietadlo, ktoré sa približovalo k jeho hraniciam. Podľa Nemecka išlo o rutinný let informujú agentúry AFP a DPA.

Ukrajina, Su-27, stíhačka Čítajte viac Ruská stíhačka vzlietla k nemeckému prieskumnému lietadlu

6:30 Náčelník generálneho štábu britskej armády Patrick Sanders v pondelok povedal, že dodanie tankov a delostreleckých systémov Ukrajine dočasne oslabí britskú armádu. Upozornil aj na potrebu obnoviť bojaschopnosť armády po poskytnutí tejto pomoci, informovala webová stránka Sky News.

challenger, tank, vojna an Ukrajine Čítajte viac Tanky pre Ukrajinu dočasne oslabia britskú armádu

6:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok žiadal od Západu dodávky ťažkých zbraní a poďakoval sa Spojenému kráľovstvu, ktoré v sobotu prisľúbilo dodanie tankov Challenger 2, informovala agentúra DPA.

„Tanky, obrnené transportéry a delostrelectvo je presne to, čo Ukrajina potrebuje na obnovu svojej územnej celistvosti,“ povedal Zelenskyj vo svojom príhovore. Zároveň sa poďakoval britskému premiérovi Rishimu Sunakovi, ministrovi obrany Benovi Wallaceovi i obyvateľom Británie za ich prispenie.

Zelenskyj podľa svojich slov očakáva ďalšie dodávky zbraní v spojitosti so Svetovým ekonomickým fórom (WEF) vo švajčiarskom Davose. V pondelok o to na pôde WEF žiadala aj ukrajinská delegácia vedená prvou dámou Olenou Zelenskou.

kličko vitalij vladimir davos WEF Čítajte viac Ukrajina v Davose lobuje za ďalšie dodávky zbraní, delegáciu vedie Zelenská

Ukrajinský prezident vo svojom príhovore tiež pripomenul, že pri sobotňajšom ruskom raketovom útoku na obytnú budovu vo východoukrajinskom meste Dnipro prišlo o život približne 40 ľudí. Ďalšie dve desiatky ľudí sú stále nezvestné. Ukrajina podľa prezidentových slov urobí všetko pre to, aby našla vinníkov a priviedla ich pred spravodlivosť.

Ruský útok na Dnipro a obnovené úsilie Moskvy prevziať vo vojne iniciatívu si podľa Zelenského vyžadujú „nové riešenia a rýchlejšie rozhodnutia“. Pripomenul aj, že Rusko zhromažďuje vojakov v ukrajinskej Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, najmä v okolí miest Bachmut a Soledar, či v južnej časti Ukrajiny.

562 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine