Číne prvýkrát po desiatkach rokov ubúdajú ľudia, najľudnatejšia bude India

Počet obyvateľov Číny sa vlani znížil o približne 850 000. Ide po prvý pokles populácie za viac než 60 rokov. Vyplýva to z oficiálnych údajov, ktoré boli zverejnené v utorok, informovali agentúry AP a AFP.

17.01.2023 06:13
Peking, Čína, zápcha Foto:
Peking
debata (3)

Úbytok v populácii zapríčinila historicky nízka pôrodnosť a najvyššia úmrtnosť od roku 1974. Experti Organizácie Spojených národov (OSN) predpovedajú, že populácia Číny sa do roku 2050 zníži o 109 miliónov ľudí. India by sa už tento rok mala stať najľudnatejšou krajinou sveta, píšu agentúry.

Čínsky štatistický úrad uviedol, že na konci roka 2022 žilo v krajine 1 411 750 000 o­byvateľov, čo v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2021 predstavuje pokles o približne 850 000.

V Číne sa vlani narodilo 9,56 milióna detí a 10,41 milióna ľudí zomrelo. Pôrodnosť v tejto krajine sa rekordne znížila a pracovná sila starne, píše AFP. Analytici upozorňujú, že to môže utlmiť hospodársky rast a zvýšiť tlak na verejné financie.

Čína pokles počtu obyvateľov naposledy zaznamenala v roku 1960, keď táto krajina zápasila s najväčším hladomorov v moderných dejinách, pripomína AFP. Príčinou hladu, ktorý sa začal koncom 50. rokov minulého storočia, bola poľnohospodárska politika zakladateľa Čínskej ľudovej republiky (ČĽR) Mao Ce-Tunga.

Peking v roku 2016 po desaťročiach „politiky jedného dieťaťa“ zmenil pravidlá a umožnil rodinám, aby mohli mať dvoch potomkov. V roku 2021 dokonca povolil mať tri deti. Úbytok populácie sa však zastaviť nepodarilo, píše AFP.

Agentúra Kjódó uvádza, že India sa tak už stala najľudnatejšou krajinou sveta, zatiaľ čo Reuters a AP s odvolaním sa na expertov predpovedajú, že India s viac ako 1,4 miliardami ľudí prvé miesto zaujme v priebehu tohto roka.

Čínsky štatistický úrad tiež informoval, že mužov je v Číne naďalej viac ako žien, a to 722,06 milióna ku 689,69 milióna, a že v krajine rastie miera urbanizácie. V mestách teraz trvalo žije 920,71 milióna ľudí, teda 65,22 percenta populácie.

Čínske úrady podľa agentúry AP nenaznačili, že by existovala súvislosť medzi populačným úbytkom a pandémiou choroby COVID-19, ktorá sa z jedenásťmili­ónového mesta Wu-chan v stredočínskej provincii Chu-pej rozšírila do celého sveta a podľa americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa má celosvetovo na svedomí 6,7 milióna obetí.

„Čínska populácia sa začala znižovať o deväť až desať rokov skôr ako miestne úrady aj OSN predpokladali. To znamená, že čínska demografická kríza je ohromná… a čínska politika je postavená na chybných demografických dátumoch,“ reagoval na zverejnené dáta I Fu-sien, odborník na čínsku demografiu z Wisconsinskej univerzity v Madisone.

Národný štatistický úrad, naopak, vo vyhlásení uviedol, že ľudia by z populačného úbytku nemali mať obavy, keďže „celkové pokrytie pracovných síl stále prevyšuje dopyt“, píše agentúra Reuters.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #India