Tanky pre Ukrajinu dočasne oslabia britskú armádu

Náčelník generálneho štábu britskej armády Patrick Sanders v pondelok povedal, že dodanie tankov a delostreleckých systémov Ukrajine dočasne oslabí britskú armádu. Upozornil aj na potrebu obnoviť bojaschopnosť armády po poskytnutí tejto pomoci, informovala webová stránka Sky News.

17.01.2023 06:30
debata (128)

VIDEO: Britské tanky Challenger 2 vyzvú na Ukrajine Rusov.

Video

„Niet pochybností o tom, že naše rozhodnutie bude mať vplyv na našu schopnosť mobilizovať armádu voči akútnej a pretrvávajúcej hrozbe, ktorú Rusko predstavuje, a takisto (ovplyvní) schopnosť plniť naše požiadavky v NATO,“ uviedol Sanders pre médiá.

„Ukrajina teraz potrebuje naše tanky a zbrane. Viem, že ich dobre využijú,“ povedal Sanders. „Odovzdanie týchto spôsobilostí Ukrajine nás dočasne oslabí, to nepopieram,“ povedal. Porážka Ruska Ukrajinou však podľa jeho slov prinesie Británii väčšiu bezpečnosť.

Britský minister obrany Ben Wallace v pondelok na pôde britského parlamentu potvrdil, že Spojené kráľovstvo Ukrajine poskytne 14 tankov typu Challenger 2, obrnené transportéry a delostrelecké systémy. Takisto upozornil, že Ukrajina potrebuje „novú úroveň pomoci“, aby zo svojho územia vytlačila ruskú armádu. Británia počas víkendu oznámila, že Ukrajine ako prvá západná krajina dodá bojové tanky.

„(Ruský) prezident (Vladimir) Putin nemôže vyhrať. Je si však istý, že môže pokračovať,… kým nebudú jeho jednotky vytlačené zo svojich obranných pozícií a vyhnané z krajiny,“ povedal Wallace. Zároveň dodal, že Ukrajina na vyhnanie ruských vojakov potrebuje novú úroveň pomoci.

128 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine