Ruská stíhačka vzlietla k nemeckému prieskumnému lietadlu

Rusko v pondelok oznámilo, že muselo nad Baltské more vyslať vojenskú stíhačku, aby odprevadila nemecké prieskumné lietadlo, ktoré sa približovalo k jeho hraniciam. Podľa Nemecka išlo o rutinný let informujú agentúry AFP a DPA.

17.01.2023 06:41
debata (25)

VIDEO: Rusko na Ukrajine nasadilo špičkové stíhačky Su-57.

Video

Ruský rezort obrany vo vyhlásení uviedol, že vyslal stíhačku SU-27 „aby identifikovala cieľ a zabránila narušeniu štátnych hraníc“. Stíhačka podľa ministerstva identifikovala nemecké prieskumné lietadlo Lockheed P-3 Orion a sprevádzala ho nad Baltským morom, kým nezmenilo kurz.

Podľa hovorcu nemeckého námorníctva išlo len o rutinný prieskumný let. Ruské lietadlo na pozorovanie vzlietlo v blízkosti vzdušného priestoru Kaliningradu. Aj to však bola len rutinná reakcia a nič výnimočné sa nestalo, uviedol hovorca pre DPA.

„Let ruskej stíhačky sa uskutočnil za striktného dodržania medzinárodných pravidiel týkajúcich sa vzdušného priestoru nad neutrálnymi vodami. K prekríženiu vzdušných ciest ani k nebezpečnému priblíženiu sa k lietadlu zahraničnej krajiny nedošlo,“ uvádza ministerstvo vo vyhlásení.

Napätie medzi ruskou armádou a NATO vo vzdušnom priestore nad Baltským morom stúpa od začiatku vojenskej invázie Ruska na Ukrajinu. Rusko si v tejto oblasti vybudovalo silnú vojenskú prítomnosť na území svojej enklávy, Kaliningradskej oblasti. Základňu tu má aj ruská Baltská flotila, dodáva DPA.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko