Politico: Prečo sú tanky v 21. storočí opäť 'v móde'?

Drony, kybernetické vojny, nové technológie mali v 21. storočí nahradiť zbrane 20. storočia ako boli napríklad tanky. Prečo sa to nestalo, pýta sa Politico.

26.01.2023 12:00
debata (24)

V prvých rokoch 21. storočia vojenskí plánovači uvažovali nad niečím dovtedy nemysliteľným – stali sa tanky zastaranými? Ešte v roku 2020 si niektorí šéfovia obrany mysleli, že Británia by mala úplne škrtnúť svoje tanky, napísal server Politico.

VIDEO: Americké tanky Abrams na cvičení NATO v Litve v roku 2021.

Video

Na začiatku roku 2023 Ukrajina zvažuje kľúčovú jarnú ofenzívu proti Rusku, ktorá by sa mohla ukázať ako rozhodujúca v jeho boji o prežitie, ale Kyjev opäť pripravuje tradičnú pozemnú armádu ako vo vojne 20. storočia.

Ukrajinskí vojenskí velitelia chcú stovky západných tankov pre ďalšiu fázu vojny, zúfalo sa snažia čeliť silám Moskvy a prelomiť línie zákopov na miestach, ako je Luhansk a Záporožský región, pripomína Politico a dopĺňa, že zrejme začali chápať aj na Západe, aká je to múdra taktika. Pri všetkej špičkovej technologickej sofistikovanosti moderného vedenia vojny sa stále ráta čistá sila.

Konzervatívny britský poslanec Bernard Jenkin v parlamente uviedol, že ukrajinský konflikt odhalil tých „módnych komentátorov, ktorí odsudzujú myšlienku, že moderné bojové tanky majú svoje miesto v modernej vojne“. Súhlasí s tým aj britský minister obrany Ben Wallace. Ukrajina ukázala, aká je výzbroj dôležitá.

Kyjev tvrdí, že zopár bojových vozidiel, ktoré doteraz nasadili na Ukrajine západní spojenci, musí byť len začiatok, a žiada 200 až 300 tankov, 600 bojových vozidiel pechoty, ako aj 500 húfnic. Ukrajinská armáda už používa tanky zo sovietskej éry darované východoeurópskymi spojencami alebo tie, ktoré zobrala ruským okupantom. Západné tanky, po ktorých ich lídri túžia, by však pred možnou eskaláciou nepriateľských akcií na jar ponúkli skokovú zmenu v schopnostiach.

„Mobilita je kľúčom k útočnej vojne,“ povedal diplomat z jednej krajiny EÚ, ktorá zvažuje darovanie tankov.

„Ak má mať Ukrajina nejakú šancu na ofenzívu, potrebuje určitú mobilitu ťažkých zbraní – nestačí mať len Land Rovery alebo obrnené hliadkové vozidlá. Potrebujú niečo, čo môže skutočne zničiť ruské tanky na diaľku".

AbramsX, tank Čítajte viac Vojna tankov: USA ukázali nový Abrams, Rusko má Armatu

Rovinaté územie na Ukrajine z neho robí ideálny scenár pre tanky, hovoria experti, a Kyjev potrebuje tanky, aby mohol znovu získať opevnené pozície v kľúčových mestách pozdĺž frontovej línie.

V Kyjeve panujú obavy, že raketové systémy HIMARS, ktoré pomohli minulú jeseň, nebudú už také účinné, keďže sa nepriateľ snaží držať mimo ich dosahu. Môže prísť aj obmedzenie dodávok.

„Ukazuje sa, že už nebudú mať také množstvo presného delostrelectva na veľké vzdialenosti,“ povedal Anthony King, profesor vojnových štúdií na Warwick University v Británii. „Takže potrebujete ťažké zbrane na bližšie vzdialenosti – teda tanky a bojové vozidlá – aby ste vyrovnali rozdiel,“ uviedol podľa Politica.

Ukrajinci sa nebudú pozerať na to, odkiaľ tanky prídu, ale či ich bude dostatok. Uvedomujú si však, že budú medzi nimi veľké rozdiely.

Tanky M1 Abrams vyrobené v USA majú dlhý dostrel, ale pre vojnou zničenú Ukrajinu predstavujú ťažkosti s dopĺňaním paliva, pretože ich veľké motory potrebujú veľké množstvo kerozínu.

Britský Challenger 2 je významným vylepšením tankov zo sovietskej éry, ktoré v súčasnosti používajú ukrajinské sily, ale nie je súperom pre nemecký Leopard 2, ktorý dokáže zasiahnuť cieľ veľkosti chladničky na vzdialenosť 3 kilometrov počas pohybu. Funguje na naftu, ktorá sa dá získať ľahšie ako kerozín, uvádza Politico.

leopard 2 Čítajte viac Kyjev sa dočkal. Berlín dal Leopardom zelenú, z USA príde 31 Abramsov

Článok na serveri Politico bol zverejnený 17. januára 2023, keď ešte nebolo jasné, ktorá z váhajúcich krajín napokon dodá tanky Ukrajine. Nakoniec prídu aj Abramsy, Challengery či Leopardy.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #tanky #Ukrajina #vojna na Ukrajine