V Bielorusku sa začal proces s Cichanovskou, čelí obžalobe z vlastizrady

V Minsku sa v utorok začal súdny proces proti líderke bieloruskej opozície Sviatlane Cichanovskej. Političku súdia v neprítomnosti, keďže dlhodobo žije v exile. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvolala na bieloruské štátne médiá.

17.01.2023 10:48
Sviatlana Cichanovská Foto: ,
Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská na zasadnutí Svetového ekonomického fóra (WEF) vo švajčiarskom Davose 17. januára 2023.
debata (11)

Cichanovská deklarovala víťazstvo v sporných prezidentských voľbách, ktoré sa v Bielorusku uskutočnili v roku 2020 a podľa oficiálnych výsledkov ich vyhral dlhoročný prezident Alexandr Lukašenko. Západ aj miestna opozícia označili voľby za zmanipulované.

Opozičná líderka čelí pred súdom množstvu obvinení vrátane vlastizrady, sprisahania zameraného na uchopenie moci, ako aj vytvorenia a vedenia extrémistickej organizácie, uviedli bieloruské médiá.

Líderka bieloruskej opozície označila súdny proces v Minsku za „frašku“. Takisto uviedla, že jej pred začiatkom pojednávania nebol umožnený prístup k súdnym dokumentom.

Cichanovská žije v exile v Litve, kam sa uchýlila v auguste 2020 po bieloruských prezidentských voľbách. Za ich víťaza sa vyhlásil Lukašenko, avšak bieloruská opozícia ani Západ ho neuznali za legitímne zvolenú hlavu štátu.

Lukašenkov režim už od protestov v roku 2020 odsúdil a uväznil veľké množstvo predstaviteľov opozície, novinárov a aktivistov, píše AFP.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Sviatlana Cichanovska