Rusi chcú mať až 1,5 milióna vojakov, aby mali dostatočnú silu

Ruský minister obrany Sergej Šojgu pri návšteve ruských vojsk na Ukrajine usporiadal poradu so svojimi námestníkmi a veliteľmi o zvýšení početného stavu ozbrojených síl na 1,5 milióna vojakov. Oznámili to ruské médiá s odvolaním sa na ministerstvo obrany. Odhaduje sa, že Rusko má v súčasnosti približne milión až 1,15 milióna vojakov.

17.01.2023 12:00
debata (90)

VIDEO: Minister obrany Sergej Šojgu oznamuje zvýšenie počtu ruských vojakov.

Video

Analytici predpovedali, že neúspechy a straty vo vojne proti Ukrajine si vynútia zvýšiť početné stavy ruskej armády, aby sa Moskva s ešte väčšou prevahou pokúsila zlomiť ukrajinský odpor, ktorý trvá už 328 dní.

Ministerstvo podľa agentúry RIA Novosti uviedlo, že rozsiahle zmeny, vrátane zvýšenia početného stavu, čakajú ruskú armádu v období rokov 2023 až 2026.

Rozhodnutie o zvýšení početného stavu ozbrojených síl na poldruhého milióna vojakov prijal prezident Vladimir Putin, povedal Šojgu a zdôrazniť, že zaručiť vojenskú bezpečnosť štátu, ubrániť nové subjekty a kriticky dôležité objekty Ruskej federácie možno iba posilnením kľúčových prvkov ozbrojených síl.

Za nové subjekty ruskí predstavitelia označujú štyri ukrajinské oblasti, ktorých pripojenie k Rusku ohlásil Putin na konci vlaňajšieho septembra. Kyjev a väčšina štátov sveta túto anexiu neuznávajú.

Minister upozornil, že zvýšenie početnosti vojsk si vyžaduje komplexný plán. Zvýšenie početného stavu má byť podľa ministra zladené s dodávkami zbraní a budovaním infraštruktúry na rozmiestnenie vojsk. Šojgu považuje za dôležité, aby sa jednotky dopĺňali vojakmi s profesionálnym kontraktom s armádou.

Ruské médiá koncom augusta minulého roka informovali, že prezident Vladimir Putin svojím výnosom stanovil, že k Novému roku má početný stav ozbrojených síl predstavovať 2,039 milióna ľudí, z čoho 1,15 milióna majú byť vojaci. Znamenalo to zväčšenie početného stavu o 137 000 osôb – a celé zvýšenie mali tvoriť výlučne vojaci.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine