Počas protestu proti rozšíreniu uhoľnej bane zadržali Gretu Thunbergovú

Nemecká polícia zasahujúca proti aktivistom protestujúcim proti ťažbe uhlia v Porýní v utorok zadržala Gretu Thunbergovú, uviedla agentúra Reuters. Počas popoludnia sa táto Švédka so skupinou niekoľkých desiatok ďalších demonštrantov dostala k okraju povrchovej bane Garzweiler, kam je z bezpečnostných dôvodov vstup zakázaný. Dnešný protest súvisí s vyprataním neďalekej osady Lützerath, ktorú čaká demolácia kvôli dobývaniu uhlia.

17.01.2023 18:25 , aktualizované: 22:06
demonštranti Lützerath polícia aktivisti... Foto: ,
Policajti vynášajú švédsku klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z demolačnej zóny počas protestnej akcie klimatických aktivistov deň po ich vysťahovaní z tábora v dedine Lützerath v Nemecku. 17.1.2023.
debata (23)

Polícia Thunbergovú zadržala asi deväť kilometrov od Lützerathu, traja policajti ju odniesli z miesta, kde s ostatnými aktivistami protestovala. Neskôr ju odviedli k policajným dodávkam. Po overení totožnosti ju strážcovia poriadku prepustili.

Polícia už skôr počas dňa pri zásahu použila obušky a slzotvorný plyn po tom, čo sa časť demonštrantov oddelila od hlavnej skupiny a usadila sa pri strmom okraji bane Garzweiler. Policajti túto skupinu, v ktorej bola aj Thunbergová, obkľúčili. Švédka sa protestov proti ťažbe uhlia v tomto regióne na západe Nemecka zúčastnila tiež v uplynulých dňoch, podľa médií ju polícia zadržala aj v nedeľu. Cez víkend hovorila k demonštrantom pri Lützerathu, rozšírenie bane Garzweiler označila za zradu „súčasnej a budúcej generácie“.

Polícia a spoločnosť RWE, ktorej baňa Garzweiler patrí, s vyprataním Lützerathu aj napriek protestom začali minulý týždeň. Odstránili cestné zátarasy, pustili sa do výrubu stromov a búrania domov, z ktorých sa ich obyvatelia už skôr vysťahovali a ktorých neskôr obsadili aktivisti. V pondelok dvaja poslední klimatickí aktivisti opustili tunel pod touto dedinkou.

V bani Inden, ktorá leží niekoľko desiatok kilometrov na juh od Garzweileru, v utorok obsadilo 20 až 30 aktivistov rýpadlo, ktoré kvôli tomu muselo prerušiť prácu. Zo stroja neskôr ale dobrovoľne zliezli, povedal agentúre DPA hovorca polície. Neďaleko mestečka Rommerskirchen obsadila skupina asi 120 ľudí koľaje, po ktorých sa dováža uhlie do uhoľnej elektrárne Neurath patriacej koncernu RWE. „Tade dnes žiadny vlak s uhlím nepôjde. Vlastnými telami bránime skaze,“ uviedli aktivisti zo skupiny Ende Gelände. Aktivistov, ktorí odmietali z koľají odísť, policajti odniesli.

zväčšiť Aktivisti okupovali rýpadlo s lyžicovým kolesom... Foto: SITA/AP, Federico Gambarini
nemecko baňa protest demonštrácia aktivisti Aktivisti okupovali rýpadlo s lyžicovým kolesom v povrchovej bani na hnedé uhlie. Inden, Nemecko, 17. januára 2023.

Protestujúci sa snažia zabrániť tomu, aby uhlie skončilo v elektrárňach a tie do ovzdušia vypustili ďalšie tony oxidu uhličitého prispievajúceho k otepľovaniu klímy. Ale energetická skupina RWE trvá na tom, že uhlie z tejto oblasti je potrebné, aby v čase energetickej krízy bolo zabezpečené zásobovanie elektrárňami.

Aktivisti zo skupiny Extinction Rebellion sa dnes v Düsseldorfe prilepili k ministerstvu vnútra Severného Porýnia-Vestfálska. Časť z nich odišla sama, alebo ich odtiaľ vyviedla polícia. V Kolíne nad Rýnom sa protestujúci zase prilepili k ceste, a spôsobili tak komplikácie dopravy v čase dopravnej špičky.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #aktivisti #baňa #Greta Thunbergová