Rusi stále tvrdia, že raketa na bytovku v Dnipre dopadla po zásahu protivzdušnej obrany

Stály predstaviteľ Ruska pri OSN Vasilij Nebenzia v stredu na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN potvrdil, že bytový dom v ukrajinskom meste Dnipro pri útoku 14. januára zasiahla ruská raketa. Tvrdil však, že raketa dopadla na bytový dom po tom, keď ju zostrelila ukrajinská protivzdušná obrana. Ukrajinci to odmietajú, podľa nich tento typ rakiet zostreliť nedokážu.

18.01.2023 06:37
debata (62)

VIDEO: Dnipro po krvavom útoku Rusov: Ľudia zostali pod ruinami, bol to boj s časom. Momentálne je pátranie po ľuďoch, ktorí mohli prežiť útok, ukončené.

Video

Informovala o tom britská stanica BBC, ktorá pripomenula, že hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat pár hodín po dopade rakety na niekoľkoposchodovú budovu potvrdil, že ide o ruskú raketu Ch-22 vypálenú z bombardéra Tu-22M3. Ukrajinské vojenské velenie však zároveň uviedlo, že ukrajinská protivzdušná obrana raketu nezostrelila.

Nebenzia zároveň obvinil Ukrajincov, že protivzdušná obrana bola umiestnená v obývanej zóne.

„Ruská raketa odpálená na zariadenie energetickej infraštruktúry bola zasiahnutá ukrajinskými silami protivzdušnej obrany. Keďže zariadenie protivzdušnej obrany bolo umiestnené v obytnej štvrti v rozpore s normami medzinárodného humanitárneho práva, na ktoré ste tak hrdí. Zostrelená raketa spadla na obytným dom. Zvyšok poznáte,“ uviedol Nebenzia podľa ruskej agentúry TASS.

Ruský strategický bombardér Tu-22m3 Čítajte viac Na Dnipro dopadla raketa Ch-22, zabijak amerických lietadlových lodí. Kyjev ich nedokáže ničiť

BBC tiež uviedla, že veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk neskôr uviedol, že ukrajinské ozbrojené sily nemajú palebné zbrane schopné zostreliť rakety Ch-22.

S tézou, ktorú v noci na stredu na pôde OSN zopakoval Nebenzia, prišiel ako prvý – už pár hodín po raketovom útoku na Dnipro – poradca kancelárie ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč. Jeho slov sa následne veľmi rýchlo „chytila“ ruská propaganda.

Arestovyč neskôr uznal svoju chybu, ospravedlnil sa za ňu a v utorok požiadal o uvoľnenie z funkcie poradcu prezidentskej kancelárie, ktorá jeho žiadosti vyhovela.

dnipro Čítajte viac Po chybe nasledoval odchod: Zelenského poradca končí

Podľa najnovších údajov zahynulo vo výškovej budove v Dnipre zničenej ruskou raketou 45 ľudí vrátane šiestich detí. Medzi obeťami je aj 11-mesačné batoľa, uviedol vo svojom večernom videoposolstve ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Potvrdil, že záchranná operácia v Dnipre sa v utorok krátko po poludní (miestneho času) skončila.

Ukrajinská záchranná služba informovala, že spod ruín bytového domu sa podarilo zachrániť 39 ľudí vrátane šiestich detí; zranených bolo 79 ľudí, z toho 16 detí. Nezvestných je stále 20 ľudí a aj medzi nimi sú deti. Pätnásť tiel mŕtvych sa nepodarilo identifikovať, dodala BBC.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine