Pri havárii vrtuľníka zahynul ukrajinský minister vnútra Monastyrskyj

Pád vrtuľníka, ku ktorému došlo v stredu ráno v meste Brovary pri Kyjeve, si vyžiadal životy troch najvyššie postavených predstaviteľov ukrajinského ministerstva vnútra. Zahynul minister vnútra Denys Monastyrskyj, jeho prvý námestník Jevhenij Jenin a štátny tajomník Jurij Lubkovyč. Pri tragédii zahynulo celkovo 14 ľudí. Je možné, že príčinou tragédie mohla byť zlá viditeľnosť.

18.01.2023 09:41 , aktualizované: 22:40
Denys Monastyrskyj / Brovary / Foto: ,
Traja mŕtvi významní funkcionári a ďalších jedenásť obetí. Na Ukrajine sa v blízkosti materskej školy zrútila helikoptéra s ministrom vnútra, s jeho námestníkom a so štátnym tajomníkom tohto silového rezortu na palube.
debata (192)

Nešťastie, pri ktorom prišli o život prví členovia ukrajinskej vlády za bezmála jedenásť mesiacov ruskej agresie, je o to tragickejšie, že medzi mŕtvymi a zranenými sú aj deti. Horiaca helikoptéra totiž v Brovaroch, stotisícovom satelitnom meste Kyjeva, dopadla v bezprostrednej blízkosti materskej školy.

VIDEO: Miesto pádu vrtuľníka s ukrajinským ministrom vnútra.

Video

Údaje o počte obetí sa počas dňa rozchádzali. Podľa posledných informácií ukrajinskej Štátnej služby pre mimoriadne udalosti (DSNS) zomrelo 14 ľudí vrátane jedného dieťaťa. Zomrelo všetkých deväť ľudí z paluby vrtuľníka. Na zemi prišlo o život päť osôb, ďalších 25 vrátane jedenástich detí utrpelo zranenia. Prezident Volodymyr Zelenskyj nariadil tajnej službe, polícii a ďalším orgánom zistiť príčiny nehody. Neskôr uviedol, že podľa jeho názoru nešlo o nešťastnú náhodu.

„Dnes ráno sa v Brovaroch zrútil vrtuľník štátnej záchrannej služby. V dôsledku leteckej katastrofy zahynulo vedenie ministerstva vnútra: minister (Denys Monastyrskyj), prvý námestník ministra (Jevhenij Jenin) a štátny tajomník (Jurij Lubkovyč),“ potvrdil náčelník ukrajinskej polície Ihor Klymenko. Práve Klymenka premiér Denys Šmyhal poveril dočasným vedením rezortu.

Miesto pádu vrtuľníka v meste Brovary pri...
Miesto pádu vrtuľníka v meste Brovary pri...
+6Záchranári pri mieste pádu vrtuľníka v meste...

Polícia najprv oznámila 16 mŕtvych, šéf kyjevskej oblastnej správy následne informoval, že obetí je 18, zatiaľ čo záchranári hlásili 15 mŕtvych a tento údaj uviedol aj šéf štátu. Medzi obeťami boli hlásené aj tri deti. Po vykonaní identifikácie informácie spresnili.

Preverujú všetky možné verzie tragédie

Poradca šéfa ministerstva vnútra Anton Heraščenko na Facebooku napísal, že orgány činné v trestnom konaní preverujú všetky možné verzie tragédie. „Či to bola sabotáž, porucha stroja, alebo porušenie pravidiel bezpečnosti letu – to sa čoskoro dozvieme,“ poznamenal.

Vrtuľník Štátnej pohotovostnej služby Eurocopter EC225 mal z Kyjeva namierené do východoukrajinského Charkova. Očitá svedkyňa, ktorá haváriu videla z okna náprotivného domu, pre portál Suspіlny povedala, že helikoptéru predtým, ako sa zrútila, zachvátili plamene. „Vrtuľník krúžil, horel a letel tým smerom. Predpokladám, že si vybral najmenší objekt, pretože tam je dvojpodlažná budova a tu desaťpodlažná,“ povedala. Úrady zatiaľ túto informáciu oficiálne nekomentovali.

Miestny telegramový kanál Tribuna – Brovary prišiel s úvahou, že jednou z príčin nešťastia mohla byť zlá viditeľnosť spôsobená nepriaznivou poveternostnou situáciou. „Podľa predbežnej verzie pilot vrtuľníka nevidel výškovú budovu a pokúsil sa prudko nabrať výšku, pričom zrejme stratil kontrolu nad riadením. V režime odstávky elektriny zrejme majáčik na streche domu nefungoval,“ informuje Tribuna – Brovary. Po týždne trvajúcich raketových útokoch Ruska na energetickú infraštruktúru sú výpadky v dodávkach elektriny na Ukrajine bežné.

Štyridsaťdvaročný Monastyrskyj riadil ministerstvo od leta 2021. Na čele rezortu vnútra vtedy vystriedal známeho politika Arsena Avakova. Ako kandidát vied bol právnym expertom, nikdy predtým ale nepracoval v oblasti bezpečnosti a nemal ani žiadne politické skúsenosti. „Ľudia ako Monastyrskyj predstavovali budúcnosť Ukrajiny v krajine, ktorú sa chystal vybudovať prezident Zelenskyj,“ napísal spravodajský server BBC, podľa ktorého „je sporné, do akej miery bol systémotvornou postavou v ukrajinskej mocenskej štruktúre, najmä po vypuknutí vojny“. Bol zástancom úplne iného štýlu riadenia rezortu ako jeho predchodca Avakov, ktorý sústredil mocenské právomocí vo svojich rukách.

„Monastyrskyj od prvého dňa v kresle ministra poskytoval maximálnu samostatnosť pohraničníkom, záchranárom a národným gardistom, ktorí spadajú pod rezort vnútra,“ konštatuje BBC o zosnulom ministrovi.

Zelenskyj sa od Monastyrského dozvedel o vojne

Monastyrskyj aj vlastným príkladom demonštroval zmenu prístupu novej mocenskej garnitúry k ministerstvu vnútra. Osobne v škole viedol hodinu o bezpečnosti cestnej premávky. Zasadzoval sa tiež o voľný obchod so zbraňami, čo bolo pre staršiu generáciu strážcov zákona nemysliteľné.

V rozhovore pre denník Washington Post Monastyrskyj priznal, že to bol práve on, kto v noci 24. februára ako prvý oznámil Zelenskému, že ruské vojská zaútočili na Ukrajinu. Monastyrskyj počas vojny často navštevoval zničené mestá a neváhal pritom vyjadriť svoje emócie nad tragédiou vojny. Aj v stredu mal namierené do jednej z horúcich oblastí. V septembri viedol výmenu zajatcov, najväčšiu od začiatku ruskej invázie. Ukrajine sa vtedy zo zajatia podarilo dostať 215 ľudí, medzi ktorými boli niekdajší obrancovia Mariupolu.

Na archívnej snímke z marca 2022 ukrajinský... Foto: TASR/AP, Efrem Lukatsky
Ukrajina Monastyrskyj minister vrtuľník úmrtie uarus Na archívnej snímke z marca 2022 ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj hovorí počas tlačovej konferencie v Kyjeve.

Zelenskyj označil haváriu za „hroznú tragédiu“, cituje ho agentúra AFP. „Nevýslovná bolesť,“ uviedol vo vyhlásení na sociálnej sieti Telegram. „Domnievam sa, na základe skúsenosti s vojnou, ktorú mám rovnako ako celá naša spoločnosť, že to nebola nešťastná náhoda, bola to vojna. Vojna sa neodohráva len na bojisku. Vojna sa odohráva na rôznych radoch,“ vyhlásil Zelenskyj podvečer vo videoprejave k účastníkom Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose.

Vysokopostavení činitelia bežne cestujú počas konfliktu vrtuľníkom a táto tragédia môže Kyjev prinútiť k zavedeniu pravidla, ktoré existuje v mnohých európskych krajinách a podľa ktorého by najvyšší predstavitelia nemali lietať rovnakým lietadlom, povedal agentúre AP politický analytik Volodymyr Fesenko.

Mesto Brovary sa nachádza približne 20 kilometrov severovýchodne od Kyjeva a žije tam asi 100 000 ľudí. Ruské a ukrajinské jednotky bojovali o kontrolu nad týmto mestom v počiatočnej fáze ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu. Ruskí vojaci sa napokon odtiaľ začiatkom apríla minulého roka stiahli.

Poľutovanie nad smrťou ukrajinského ministra vnútra vyjadrili viacerí európski politici aj americký prezident Joe Biden či francúzsky prezident Emmanuel Macron. Predseda Európskej rady Charles Michel ho označil za veľkého priateľa Európskej únie. Ku kondolencii sa pripojila aj šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová či predsedníčka europarlamentu Roberta Metsolová. Sústrasť prejavili aj slovenskí politici.

Sústrasť vyjadrila Čaputová aj Naď

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok zaslala ukrajinskému prezidentovi Zelenskému sústrastný telegram v súvislosti s nehodou vrtuľníka pri meste Brovary, informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

Čaputová v telegrame v mene občanov Slovenskej republiky vyjadrila úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí a zraneným zaželala skoré uzdravenie. „V tejto tragickej chvíli by som vás chcela uistiť, že Slovensko naďalej ostáva priateľom a podporovateľom Ukrajiny v jej spravodlivom boji pri obrane svojej vlasti,“ uviedla.

Aj minister obrany SR Jaroslav Naď vyjadril ľútosť nad dnešnou tragickou nehodou vrtuľníka v Brovaroch. „Je to ďalšia rana pre už aj tak trápenú Ukrajinu. Chcem vyjadriť úprimnú sústrasť pozostalým, ako aj ukrajinskému ľudu, ktorý prišiel o svojich predstaviteľov urputne bojujúcich za ich bezpečie a obranu. Slovensko stojí pri vás,“ uviedol minister Naď.

192 debata chyba
Viac na túto tému: #vrtuľník #Ukrajina #vojna na Ukrajine