Putin by mohol v najbližších dňoch vyhlásiť druhé kolo mobilizácie

Ruský prezident Vladimir Putin by mohol v najbližších dňoch oznámiť druhé kolo mobilizácie obyvateľstva do vojny proti Ukrajine. Vyplýva to z analýz, ktoré v stredu zverejnil americký Inštitút pre štúdium vojny.

18.01.2023 13:15 , aktualizované: 15:11
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (112)

Inštitút predpokladal, že Putin by mohol mobilizáciu ohlásiť už v priebehu stredy. V tento deň sa totiž v Petrohrade zúčastnil na oslavách prelomenia nemeckého obkľúčenia mesta, ku ktorému došlo 18. januára 1944.

Inštitút vo svojej analýze tiež uvažoval nad tým, že šéf Kremľa by mohol aj oficiálne vyhlásiť Ukrajine vojnu. Ruskí predstavitelia stále označujú inváziu za „špeciálnu vojenskú operáciu“ a použitie termínu „vojna“ je podľa ruských zákonov zakázané a trestné.

Putin pri dnešnej návšteve Petrohradu vyhlásil, že Rusko v „špeciálnej vojenskej operácii“ na Ukrajine bojuje proti neonacistickému režimu. Podľa Putina niet pochýb, že Moskva zvíťazí. Ako argument uviedol, že Rusko vyrába trikrát viac protileteckých rakiet ako Spojené štáty, ktoré Ukrajinu podporujú.

„Víťazstvo je nevyhnutné,“ vyhlásil Putin a vyzdvihol údajnú jednotu ruského ľudu, odvahu a hrdinstvo ruských vojakov a prácu obranného priemyslu. „Každý z týchto článkov… vytvára základ pre efektívny rozvoj a víťazstvo. O tom niet žiadnych pochýb. Víťazstvo bude naše,“ povedal.

Video
Mobilizácia! Takto prebieha výcvik ruských odvedencov

Inštitút dodáva, že spravodajské služby Ukrajiny i západných krajín opakovane upozorňujú na Putinove plány vyhlásiť v polovici januára druhé kolo mobilizácie.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v utorok zároveň ohlásil, že Rusko zavedie v rokoch 2023 až 2026 výrazné zmeny vo svojich ozbrojených silách so zámerom posilniť bojové schopnosti námorných, vzdušných a strategických raketových síl.

Rusko koncom decembra tiež vyhlásilo, že v ďalších rokoch plánuje zvýšiť počet vojakov ruskej armády z 1,15 milióna na 1,5 milióna. V Rusku bola vlani v septembri vyhlásená prvá mobilizácia od druhej svetovej vojny. V rámci nej povolali do Ruskom rozpútanej vojny na Ukrajine vyše 300-tisíc bývalých vojakov vrátane niekdajších brancov. Správy o plánovanej druhej fáze mobilizácie Kremeľ opakovane popiera.

Rusko Ukrajina cvičenie tank Čítajte viac Rusi chcú mať až 1,5 milióna vojakov, aby mali dostatočnú silu
112 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #putinova mobilizácia