Zelenskyj nabáda na urýchlenie rozhodovania o pomoci Ukrajine, žiada tanky

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vyzval svet, aby sa rýchlo rozhodoval ohľadom pomoci jeho krajine, ktorá sa od vlaňajšieho februára bráni ruskej agresii. V prejave, ktorým prostredníctvom videokonferencie oslovil účastníkov Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose, žiadal konkrétne tanky, ktorých dodávky podľa neho musia byť rýchlejšie ako schopnosť Ruska vykonávať útoky. Poľský prezident Andrzej Duda na fóre varoval, že Rusko sa chystá na Ukrajine spustiť novú ofenzívu.

18.01.2023 19:28
Zelenskyj Davos Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas prejavu prostredníctvom videokonferencie na výročnom zasadnutí Svetového ekonomického fóra (WEF) vo švajčiarskom Davose 18.1.2023.
debata (42)

Zelenskyj predniesol svoj „apel na rýchlosť“ v čase, keď Berlín zvažuje svoj súhlas s dodávkami tankov Leopard 2 nemeckej výroby na Ukrajinu.

„Tyrania postupuje rýchlejšie ako demokracia,“ varoval ukrajinský prezident. Práve dodávky tankov a systémov protivzdušnej obrany by podľa neho mali byť rýchlejšie.

Rusko podľa ukrajinského prezidenta exportuje teror, Ukrajina však silno a odhodlane vzdoruje a každý deň pokračujú boje na východe krajiny. Rusko si vydobylo miesto medzi teroristami, ale musí rešpektovať územnú celistvosť Ukrajiny, zdôraznil Zelenskyj.

Ukrajinský prezident na fóre v Davose tiež povedal, že sa neobáva o svoju osobnú bezpečnosť po tom, ako dnes pri havárii vrtuľníka neďaleko Kyjeva zahynul ukrajinský minister vnútra a ďalších 13 ľudí.

Poľský prezident Duda dnes v Davose vyjadril obavu, že Rusko pripravuje novú ofenzívu na Ukrajine, a to v najbližších mesiacoch. Dodal, že je nevyhnutné Kyjevu poskytovať ďalšiu podporu v podobe moderných tankov a striel. „Sú naďalej veľmi silní a my sa obávame, že pripravujú novú ofenzívu v priebehu pár mesiacov, takže je kľúčové poslať Ukrajine dodatočnú pomoc, najmä moderné tanky a moderné rakety,“ vyhlásil Duda.

leopard 2 Čítajte viac Ukrajina môže dostať Leopardy skôr. Ak Slovensko počká

Poľsko pred týždňom oznámilo zámer poskytnúť Kyjevu rotu tankov Leopard 2, Berlín zatiaľ potrebný súhlas neudelil. Ochotu odovzdať tanky tohto typu dalo najavo tiež Fínsko.

VIDEO: Ukrajincom neodolal ani moderný ruský tank T-90.

Video
Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany
42 debata chyba
Viac na túto tému: #Davos #Andrzej Duda #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj